Rabarberdesserter är en flyktig säsongsbetonad fröjd som inte bör missas. Rabarberns utsökta rosa nyans, syrliga smak och krispiga konsistens gör den värd en huvudroll i många fantastiska vårdesserter. Börja högst upp på den här listan och njut av var och en i tur och ordning, njut av den flyktiga men läckra smaken av rabarber medan den varar.

Det underliga med rabarbersäsongen är att den är grymt kort, särskilt i nordost. Det är det första förebudet om varmt väder, och ändå är det över på nolltid. Lägg därtill att löven är dödliga.
Ändå ser jag fortfarande fram emot de där rubinstjälkarna varje år.
Jag vet att jag kan äta rabarber året runt, tack vare de frysta matavdelningarna i snabbköpet eller frysen i vår källare. Men den nästan år långa förväntan på färska stjälkar är lika läcker som allt jag gör med rabarber.
Dessa sju recept är enastående exempel på säsongens överflöd. Och parningarna! Rabarber och ingefära, rabarber och jordgubbar, rabarber och kardemumma. Fantastisk.
Jag kommer att göra var och en av dem under den kommande månaden eller så. Jag hoppas att du vill följa med mig.


Rester av denna enkla rabarbercrisp passar utmärkt till frukost; ersätt bara den vispade grädden med yoghurt.
Recept
Detta rabarbercrisprecept har blivit en favorit för en enkel, publikbehaglig behandling. Jag älskar den subtila apelsindoften och den syrliga söta smaken av denna läckra krisp.–Brendalyn S.

Kardemumma pannacotta med rabarber är en elegant, men enkel, efterrätt som använder sig av säsongens rabarber eller till och med jordgubbar. En krämig bas är infunderad med kardemumma, vilket gör den lika oemotståndlig som den är lätt.
Recept

Denna mandelkaka med jordgubbs-rabarberkompott skapar en rik, smörig, tät (på ett härligt sätt) kaka gjord med mandelmassa och ägg. Den sött syrliga kakan kompenseras perfekt av den enkla kompotten. Och båda kan göras i förväg. Vår sorts efterrätt!
Recept
Jag gjorde den större versionen. Kakan och kompotten var läckra och mycket fuktiga. Det här är en vinnare.– Karen D.

Rabarber-ingefära crostata är helt enkelt ett fint sätt att säga rabarberpaj med enkel skorpa. Lätt men ändå elegant på ett rustikt sätt.
Recept

Om något skriker vår och sommar så är det kombinationen jordgubb och rabarber. Syrlig, söt och försiktigt kryddad med ingefära, kardemumma och kanel, den är lika läcker till frukost som till efterrätt.
Recept
Med en perfekt krispig crumble på toppen av kunnigt kryddad rabarber, är detta jordgubbsrabarbersmula en efterrätt att komma ihåg – och att göra igen varje år. Jag var glad över att ha gjort två av dem så att jag kunde ge en till mina föräldrar. Fastän [shhhh] Jag behöll den större för mig själv.–Steve T.

Använd de bästa, färskaste ingredienserna som finns för att lägga till extra smak till denna twist på den klassiska jordgubbs-rabarberpajen.
Recept
Jag hade lämnat detta recept på köksbänken för min man att se. När jag kom hem från jobbet stod den i ugnen. Jag skulle begära detta för min sista måltid.–Greg
Vanliga frågor om rabarberdessert
När är rabarber säsong?
Rabarbersäsongen sträcker sig från april till juni och är mest riklig i maj.
Kan jag frysa rabarber?
Definitivt. Du har ett par alternativ. Du kan frysa rabarbern med eller utan blanchering. Oblancherad rabarber kan ha en något mjukare konsistens än blancherad, men båda är acceptabel för bakning.
För att blanchera och frysa rabarber, tvätta och hacka rabarbern i 2-tums bitar och koka i en kastrull med kokande vatten i 1 minut. Överför dem omedelbart till ett isbad för att stoppa tillagningen. Låt rabarbern rinna av och fördela den i ett enda lager på en plåt och frys tills den är fast.
För att hoppa över blancheringssteget, tvätta och hacka helt enkelt rabarbern i 2-tums bitar och sprid sedan i ett enda lager på en bakplåt. Frys tills det är fast.
Förvara din frysta rabarber i en återförslutningsbar påse, ta bort så mycket luft som möjligt, i upp till 1 år.
Hur förbereder jag rabarber innan jag bakar?
Innan du använder rabarber, ta bort bladen, om de sitter fast, och kassera dem. Tvätta stjälkarna och putsa ändarna.
Om du har väldigt unga, möra rabarber kan du skära stjälkarna i bitar enligt anvisningarna i ditt recept och fortsätta med receptet.
Om du har äldre, mogen rabarber vill du ta bort det yttre lagret eller snören, som kan vara svåra att äta. Använd en skalkniv för att dra tillbaka den yttre kanten och dra av den.
Söta syrliga desserter är ofta det första vi tänker på när vi ser vårens första rubinstjälkar. Sluta inte där, dock. Rabarber kan användas på många andra sätt, inklusive rabarbersylt, rosafärgad äppelmos och till och med för att göra en rabarberinfunderad vodka. Vilket är ditt favoritrecept på rabarber?
7 rabarberdessertrecept

Paj är onekligen det bästa sättet att njuta av syrlig rabarber, och du kommer inte hitta en vackrare än så här ☞ RABARRBRUNT SOCKERPAJ.
Till rabarberpajfyllningen
Gör pajdegen
-
Blanda mjöl, socker och salt i 10 till 15 sekunder i en stavmixer utrustad med en paddeltillbehör.
-
Skär smöret i 12 bitar och tillsätt det i mjölblandningen. Blanda långsamt tills mjölet inte längre är ljust vitt och blandningen håller ihop när du klumpar den, och det finns fortfarande smörklumpar i storleken av pekannötter, 60 till 90 sekunder.
-
I en liten skål, vispa ihop äggulorna och mjölken och tillsätt dem alla på en gång till mjöl-smörblandningen. Blanda mycket kort, bara tills det knappt går ihop, cirka 30 sekunder. Det kommer att se riktigt lurvigt ut och mer som en röra än en deg.
-
Häll ut degen på en ren arbetsyta och samla ihop den till en tät hög. Använd hälen på din hand, smeta ut degen, börja på toppen av högen och skjut handen ner längs sidorna av högen längs arbetsytan, tills de flesta smörbitarna är smetade in i degen och det hela går ihop . (Denna teknik är känd som fraisage och ger en exceptionellt flagig pajdeg. Lita på fransmännen. De kan bakverk.)
-
Slå in degen tätt i plastfolie och tryck ner den för att göra en skiva ca 25 mm tjock. Kyl i minst 1 timme innan användning. (Degen kan förvaras i kylen i upp till 4 dagar eller i frysen i upp till 4 veckor. Slå in i ytterligare ett lager plast vid förvaring i mer än 1 dag.)
-
Ta ut degen från kylen ca 15 minuter innan du använder den för att mjukna något.
-
Häll generöst lite mjöl över arbetsytan och kavla ut ungefär två tredjedelar av degen till en 11- eller 12-tums cirkel. (Slå tillbaka och kyl den återstående degen för att använda för toppen.) Använd en bakelse docker eller gaffel, sticka hål över hela degen.
-
Fodra en 9-tums (23-cm) pajplatta av keramik, glas eller aluminium med degen, lämna en 1/4-tums bred (6-mm) läpp runt kanten (för att tillåta krympning i ugnen).
-
Kyl pajskalet i minst 30 minuter. (Vid det här laget kan du slå in tårtskalet väl i plastfolie och kyla i upp till 1 dag eller frysa det i upp till 2 veckor. Om det är fryst kan pajskalet bakas direkt från frysen.)
-
Värm ugnen till 350°F (177°C) och placera ett galler i mitten av ugnen.
-
Ta ut pajskalet ur kylen och klä det med bakplåtspapper. Häll pajvikter, torkade bönor eller okokt ris direkt på pergamentet; fyll pajskalet ända upp till toppen. Blindgrädda pajskalet, rotera pajformen halvvägs genom gräddningstiden, tills den är ljusbrun överallt, cirka 30 minuter.
-
Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler. Låt ugnen vara påslagen. När pajvikterna har svalnat, ta försiktigt bort dem från pajskalet och kassera pergamentet.
Gör rabarberpajfyllningen
-
I en stor skål, kombinera ägg, citronsaft och vanilj och använd en gaffel för att bryta upp äggen och vispa ihop allt. Tillsätt rabarbern och blanda ihop ordentligt.
-
I en liten skål, kombinera vaniljsocker, farinsocker, mjöl och salt. Rör om tills det är jämnt blandat, tillsätt sedan till rabarberblandningen. Blanda ihop allt ordentligt. Häll i det bakade pajskalet.
-
Kavla ut den återstående degen till en cirkel som är drygt 23 cm i diameter. Drapera den över pajen med cirkelns kant som hänger över kanten något. Tryck försiktigt så att degen fäster vid kanterna på pajskalet.
-
I en liten skål, vispa äggulan för äggtvätt. Använd en bakelseborste för att jämnt pensla toppen av pajen med äggtvätt. Strö slipsockret jämnt över toppen. Använd en liten skalkniv, skär toppen med fem 2-tums (5 cm) slitsar för att skapa en stjärnform.
-
Placera pajplattan på en kantad bakplåt för att fånga upp eventuella droppar och grädda, rotera bakplåten mitt i gräddningstiden, tills skorpan är ordentligt brun, 70 till 75 minuter.
-
Ta ut ur ugnen och låt svalna helt på galler innan servering. Rabarberpaj kan förvaras i rumstemperatur, väl inslagen, i upp till 2 dagar.
Servering: 1skivaKalorier: 281kcal (14%)Kolhydrater: 55g (18 %)Protein: 7g (14%)Fett: 4g (6 %)Mättat fett: 1g (6 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 1gTransfett: 0,01gKolesterol: 117mg (39 %)Natrium: 465mg (20 %)Kalium: 285mg (8%)Fiber: 2g (8%)Socker: 29g (32 %)Vitamin A: 247IU (5 %)C-vitamin: 6mg (7 %)Kalcium: 96mg (10 %)Järn: 2mg (11 %)
Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.
© 2023 Leite’s Culinaria. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.