Äggnötspaj är lika lätt att göra som äggnog och har mycket likhet med dess rika namne vaniljsås spetsad med rom. Det är bara i en graham cracker skorpa. Tänk på det som en lite berusad cheesecake – och den mest typiska semesterdessert vi kan föreställa oss när det kommer till jul.

En rund vit tallrik med sex skivor äggnötspaj och ett fat med vispgrädde.

Denna äggnötspaj är inspirerad av den klassiska julens äggnötspunsch. Det är en rik, krämig, sprucken juldessert som ger en enorm mängd komfort tack vare dess rejäla skvätt rom, eh, menar vi, dess välbekanta smaker av kanel och muskot.

Det är faktiskt ganska mycket som cheesecake … bortsett från ansiktet att det fyller ett slag som garanterat gör dig glad efter en skiva eller två. Vi gillar att klassificera det under “semesterdesserter för fester där folk gillar att festa.” [Editor’s Note: Best not to place this anywhere near the kids’ table!]–David Leite


Varför våra testare älskade detta

Det finns en hel massa anledningar till att våra recepttestare älskade denna semesterpaj. Dess enkelt att göra och kan vara gjort i förväg, vilket gör den perfekt för semesterfester. De älskade också krämig men lätt, inte alltför söt fyllning.

Anteckningar om ingredienser

 • Färskost– Använd helfett för den krämigaste konsistensen. Se till att du har din färskost i rumstemperatur när du sätter ihop fyllningen.
 • Gräddfil–Använd helfet gräddfil för bästa konsistens.
 • Rom eller bourbon– Alla typer av rom eller bourbon fungerar här, men vi gillar bäst att använda mörk eller kryddad rom eller bourbon.

Hur man gör detta recept

 1. Förbered skorpan. Krossa grahamskexen och blanda dem med smält smör. Tryck ut dem i botten av en 9-tums rund räfflad tårtaform.
 2. Gör äggnötsfyllningen. Vispa färskosten tills den är väldigt slät och blanda sedan i ägg, vanilj, rom eller bourbon, kryddor, socker och salt. Vispa tills det är krämigt.
 3. Sätt ihop pajen. Slå in utsidan av tårtformen i folie och lägg den på en plåt. Häll fyllningen i skorpan och toppa med extra riven muskotnöt.
 4. Baka äggnötspajen. Koka i 325°F tills kanterna på pajen är lätt brynta, och mitten fortfarande har lite skak. Kyl helt och kyl innan servering.

Vanliga frågor

Vad ska jag servera till denna paj?

En klick nyvispad grädde och ett stänk mald muskotnöt är den enda prydnaden som denna paj behöver. Våra testare älskade att servera den med bourbon eller romspikad grädde.

Kan jag göra detta i förväg?

Pajen kan göras upp till 3 dagar innan servering. Förvara i kylen, löst täckt med plastfolie.

Hjälpfulla tips

 • För att spara tid, använd en köpt graham cracker pajskal.
 • Förvara pajen övertäckt i kylen i upp till 3 dagar.

Fler bra recept på äggnog

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg att lämna en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Äggnötspaj

En rund vit tallrik med sex skivor äggnötspaj och ett fat med vispgrädde.

Äggnogspaj är lika lätt att göra som äggnog och har mycket likhet med dess rika namne vaniljsås spetsad med rom. Det är bara i en graham cracker skorpa. Tänk på det som en lite berusad cheesecake – och den mest typiska semesterdessert vi kan föreställa oss när det kommer till jul.

Prep 25 min

laga mat 50 min

Total 1 hr 15 min

För graham cracker crust

Till äggnötspajfyllningen

Gör graham cracker crust

 • Värm ugnen till 325°F (170°C). Smörj en 9-tums (23-centimeter) rund räfflad tårtpanna med sidorna 3 tum djupa.

 • Kasta kexen eller kexen i en matberedare eller mixer och mixa tills det bildas fina smulor eller lägg dem i en återförslutbar plastpåse och blanda med en kavel. Rör ner det smälta smöret och blanda tills alla smulor är väl täckta. Om blandningen verkar torr, tillsätt lite mer smör.

 • Tryck ut smulorna på botten och upp på sidorna av pannan.

Gör äggnötspajfyllningen

 • Med en elektrisk mixer på medel-låg hastighet, vispa färskosten tills den är slät och en klump kvar. Tillsätt gräddfil, ägg, vanilj, rom, kanel, äppelpajskrydda, muskotfarinsocker, socker och salt och vispa eller vispa tills det är slätt och krämigt.

Sätt ihop äggnötspajen

 • Slå in den yttre botten och sidorna av formen i folie, lägg sedan formen på en kantad bakplåt och häll i fyllningen. Riv lite extra muskot över toppen av pajen.
 • Grädda äggnötspajen i den förvärmda ugnen i 50 till 60 minuter, tills fyllningen stelnat men fortfarande har en liten vingling i mitten. (Pajen kan svälla under gräddningen och tömmas under kylning. Det är okej. Och vingligheten i mitten försvinner när pajen vilar.)

 • Låt pajen svalna i formen på galler till rumstemperatur. Täck pajen löst och ställ in den i kylen minst 8 timmar och upp till 3 dagar innan du skivar och serverar. Tillsätt en klick vispgrädde om så önskas.

 1. Genväg-Använd en köpt graham cracker crust istället för att göra en.
 2. Förbereda –Pajen kan göras upp till 3 dagar innan servering.
 3. Lagring-Förvara pajen i kylen, löst täckt med plastfolie.

Servering: 1skivaKalorier: 371kcal (19 %)Kolhydrater: 28g (9 %)Protein: 5g (10 %)Fett: 26g (40 %)Mättat fett: 14g (88 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 7gTransfett: 1gKolesterol: 104mg (35 %)Natrium: 232mg (10 %)Kalium: 140mg (4 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 19g (21 %)Vitamin A: 850IU (17 %)C-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 80mg (8%)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Recept © 2015 Hannah Miles. Foto © 2015 Steve Painter. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

Source link

Rate this post

Leave a Reply