Dessa Hasselback-potatisar är krispiga på utsidan och mjuka och krämiga på insidan. Att toppa dem med citron och färska örter gör dem till en hälsosam version av klassikern, men om du smyger en klick gräddfil på toppen kommer vi inte att berätta.

Två hasselbackpotatisar på en vit platta med en person som pressar citron över toppen.

Anpassad från America’s Test Kitchen | Healthy Air Fryer | America’s Test Kitchen, 2021

I huvudsak bakad potatis men skivad i tunna, jämna segment som skapar en solfjäderliknande form, blir vår luftstekt potatis extra krispig på utsidan medan deras inre förblir fluffig och fuktig.

Denna imponerande dragspelsformade potatisrätt – tros ha sitt ursprung i Sverige vid Hasselbacken restaurang– är förvånansvärt lätt att förbereda. För en hälsosam variant på en klassiker som ofta är laddad med smör, gräddfil, ost eller andra rika pålägg, använde vi hjärtvänlig olivolja för att göra segmenten knapriga och tillsatte smak med aromatisk rökt paprika och vitlökspulver istället.–Amerikas testkök

Vilken är den bästa typen av potatis att använda?

Vi fann att det var nyckeln att använda rätt sorts potatis för dessa Hasselback-potatisar. Russet, eller Idaho, potatis var det bästa valet på grund av dess stärkelsehaltiga kött och krämiga konsistens. Att ta sig tid att skölja potatisen med ytstärkelse efter att de skivats förhindrade att de klibbar ihop och att klippa av ändarna på varje potatis gav skivorna utrymme att fläkta ut.

Hur man förbereder Hasselback-potatis

För att förhindra överkokning eller bränning av våra spuds i värmen från airfryern, förkokade vi dem kort i mikrovågsugnen. För att säkerställa att potatisen fläktar ut jämnt, leta efter enhetlig formad potatis. Ätpinnar eller tjocka spett ger en idiotsäker guide för att skära potatisbladen utan att skära hela vägen genom potatisen i steg 1.

Vanliga frågor om Air Fryer Hasselback Potatis

Kan jag förbereda dessa potatisar i förväg?

I allmänhet får potatis fula färger när den skivas eller skärs och inte kokas omedelbart. Tack och lov kan vi ett litet knep. Tvätta din potatis och slutför steg 1 i receptet nedan. När varje potatis är skivad, sänk den omedelbart i en stor skål med kallt vatten. Täck skålen med plastfolie (igen, se till att taterna är helt nedsänkta) och förvara skålen i kylen. Potatisen ska hålla sig i ca 24 timmar.

Vad ska jag servera med dessa krispiga potatisfläktar?

Vi är stora kött- och potatisfans, så vi skulle älska en cowboybiff eller en härlig fläskfilé. Grillad kyckling passar också bra.

Behöver frityrkorgen oljas?

Vi brukar slå lite avokadoolja på vår airfryer-korg innan vi steker något, bara för att förhindra att den fastnar – men att pensla din potatis med olivolja och kryddblandningen bör ta hand om det. Ändå, om du känner att du behöver den extra försäkran om den avooljan, fortsätt och spritsa till ditt hjärta.

Jag har ingen airfryer, kan jag fortfarande göra det här receptet?

Vi har goda nyheter! En av våra fantastiska testare använde sin brödrost med stor framgång. Hon kokade sin potatis med varmluftsinställningen vid 400°F (200°C).

Air Fryer Hasselback Potatis

Två hasselbackpotatisar på en vit platta med en person som pressar citron över toppen.

Dessa krispiga air fryer potatisfans är ett hälsosamt riff på den klassiska Hasselback potatisen. De penslas med olivolja, kryddas med kryddor och luftstektas sedan tills de är gyllene. Den luftstekta potatisen toppas med färska örter och en klyfta citron.

Amerikas testkök

Prep 25 min

laga mat 32 min

Total 1 hr

  • Skär 1/4 tum (6 mm) från bottnarna och ändarna på potatisen. Placera 1 ätpinne eller tjockt spett på längden längs varje sida av 1 potatis, skiva sedan potatisen på tvären med 1/4 tums (6 mm) mellanrum, stanna 1/4 tum (6 mm) från botten av potatisen vid spetten. Upprepa med den andra potatisen.

  • Skölj potatisen försiktigt under rinnande vatten, låt rinna av och lägg över på en tallrik. Mikrovågsugn tills den är lite mjuk när den pressas försiktigt, 6 till 12 minuter, vänd potatisen halvvägs genom tillagningen. Tillagningstiden beror på storleken på din potatis så börja kolla efter 6 minuter.

  • Blanda olja, paprika, vitlökspulver, salt och peppar i en skål och blanda väl. Pensla potatisen med hälften av oljeblandningen och ringla sedan in den återstående oljeblandningen mellan skivorna. Var försiktig om du behöver ta tag i potatisen för att separera skivorna eftersom potatisen blir varm.

  • Ordna potatisen med skurna sidan uppåt i air fryer-korgen, jämnt fördelade. Placera korgen i fritösen och ställ in temperaturen på 400°F (200°C). Koka tills potatisskalen är krispiga och gyllenbruna och potatisens insida har en temperatur på 205°F (96°C), 15 till 25 minuter.

  • Strö över potatisen med salladslök och servera med citronklyftor.

Servering: 1potatisKalorier: 318kcal (16 %)Kolhydrater: 45g (15 %)Protein: 5g (10 %)Fett: 14g (22 %)Mättat fett: 2g (13 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 10gNatrium: 304mg (13 %)Kalium: 1025mg (29 %)Fiber: 4g (17 %)Socker: 2g (2%)Vitamin A: 194IU (4 %)C-vitamin: 33mg (40 %)Kalcium: 45mg (5 %)Järn: 2mg (11 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 15 juni 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply