Åkerärter och snapsbönor, en traditionell sydländsk tillbehör, får en liten fransk uppgradering – medan en snabb tillagningstid för snapsbönorna håller dem ljust gröna. Tillsatsen av salt fläsk ger djup av smak till bönorna och till den där läckra grytspriten som ber om att bli soppad med majsbröd.

Anpassad från Jennifer Hill Booker | Åkerärter till Foie Gras | Pelican, 2014

Jag växte upp med att äta åkerärter och år senare i kulinariska skolan fick jag reda på att åkerärter och Crowder-ärter är samma ärta. Jag lärde mig också att det inte spelar någon roll om du börjar med färska, frysta eller torkade åkerärter, de får alltid en lerig färg när de är tillagade. Det fick mig att inse att min mormor alltid lade till snapsbönor (eller strängbönor) i sin kruka med ärter för att ge en ljus fläck av färg.–Jennifer Hill Booker

VAD ÄR ÅKERÄRT?

Åkerärter, gräsärtor, gräddärtor och svartögda ärtor är alla en del av en större art av bönor som vanligtvis kallas “cowpeas” eller “southern peas.” Egentligen bönor, dessa arter har alla varit en del av den sydländska matkulturen sedan 1600-talet efter att ha hämtats från Afrika.

Svartögda och åkerärter har en liknande smak och konsistens och en rik, rejäl smak. De skapar också en mörk gryta när de tillagas, till skillnad från gräddärter. Och eftersom “åkerärter” är en ganska bred kategori, kan du använda dem mest omväxlande. Tänk bara på att gräddärter inte ger dig den färgrika spriten.

  • I ett durkslag, plocka över ärtorna, släng alla som är missformade eller missfärgade. Skölj väl och lägg i en kastrull.
  • Tillsätt salt fläsk, hackad lök, torkad chilipeppar och tillräckligt med kallt vatten för att täcka ärter. Täck ordentligt, ställ över medelhög värme och låt koka upp. Sänk värmen till låg och låt sjuda tills de är nästan mjuka, cirka 40 minuter. Kontrollera då och då och toppa med mer vatten, om det behövs, för att hålla ärterna täckta.

    ☞ TESTERTIPS: Om du använder frysta åkerärter behöver du kanske bara koka i 20 minuter innan du lägger till bönorna.

  • Tillsätt snapsbönor och koka tills ärtorna och bönorna är mjuka, 20 till 25 minuter till.

  • Skumma inte av fettet. Smaka av och smaka av med salt och peppar. Tjäna.

Servering: 1 serveringKalorier: 354 kcalKolhydrater: 26 gProtein: 11 gFett: 24 gMättat fett: 9 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 11 gKolesterol: 24 mgNatrium: 768 mgKalium: 410 mgFiber: 8 gSocker: 5 gVitamin A: 260 IUC-vitamin: 12 mgKalcium: 40 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2014 Jennifer Hill Booker. Foto © 2014 Deborah Whitlaw Llewellyn. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det finns bondemarknader över hela min sydstat med färska skalade ärtor och snapsbönor under sommaren. De skalade ärtorna är egentligen inte heller ärter – de är bönor. I söder kallas arten för “södra ärter” eller “cowpeas”. Det kan vara åkerärter, trängärtor, cream peas, blackeye peas, purple hull peas etc. Pottspriten kommer att se olika ut för olika varianter. När åkerärter är färdiga ska deras grytsprit se ut som den leriga Mississippifloden.

Detta recept på åkerärter och snapsbönor är utmärkt för att njuta av de läckra små säsongsbetonade ärterna. Långt ifrån allt i en burk! Snapbönorna lägger till ljus färg och olika texturer, och är ett trevligt tillskott till denna tillbehör. Glöm inte majsbrödet att suga upp all den där grytspriten också.

Var jag kommer ifrån känner vi våra ärter. För det första är alla åkerärter åkerärter, men inte alla åkerärter är åkerärter. Det finns flera olika varianter, inklusive svartögda ärtor, gräddärtor, lila skal eller rosa ögonärtor, och några äldre ärter av nästan arvegods som är hyperlokala. Lady ärter och lila skalärtor gör inte matlagningsvätskan lerig, men det gör trängsel och svarta ögon. Detta recept skulle dock vara lämpligt för att laga någon av dem.

Jag kunde hitta crowder-ärter i frysdelen i min lokala livsmedelsbutik och salt fläsk från den tyska köttmarknaden i närheten. Amish-marknaden hade färska lokala gröna bönor. Jag använde en färsk jalapeno istället för den torkade chilipepparen eftersom jag hade en och det var vad min mamma gjorde.

Med salt fläsk behöver du inte tillsätta så mycket mer salt, jag tillsatte små mängder efter smak då ärtorna blev möra (totalt 1 tsk La Baleine havssalt ytterligare), och ca 1/2 tsk nymalen peppar).

Jag serverade dessa åkerärter och snapsbönor med majsbröd, förstås, och persikor till efterrätt. Det tog mig tillbaka till varma sommarkvällar när jag satt runt middagsbordet med fläckiga naglar från att skala de där ärtorna och njuta av frukterna av vårt arbete.

Ursprungligen publicerad 8 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply