Akuri masala, äggröra i parsi-stil, är en krämig, krämig maträtt som är perfekt när som helst på dygnet. Hackade tomater, lök och grön chili ger textur till de sammetslena äggen, medan en handfull jordnära, rökiga kryddor ger en underbar komplexitet.

Anpassad från Rohit Ghai | Tarkari | Kyle Books, 2021

Kryddor spelar en viktig roll i indisk matlagning och ger maten smak, färg och konsistens, så det är ingen överraskning att Indien är både den största producenten och konsumenten av kryddor. Jag ser dem som magiska ingredienser som kan förvandla en enkel rätt till något mer komplext och intressant med mycket liten ansträngning. Detta gäller särskilt för vegansk och vegetarisk mat, eftersom kryddor kan ersätta de smaknyanser som kött, fisk och mejeriprodukter ger rätter. Som så många andra saker lärde jag mig först hur man använder kryddor i min mammas kök. Hennes kryddblandningar, handblandade förstås, utgör grunden för hennes matlagning.– Rohit Ghai

Akuri Masal ~ Parsi-stil äggröra Vanliga frågor

Måste jag tillsätta vätska i äggröra?

Rohit Ghai vispar ihop bara ägg och salt, utan mjölk eller vatten, vilket kan strida mot vad du vet om att göra äggröra. Men det här är ganska vanligt, speciellt för ägg som är lika krämiga och vansinniga som dessa. Inga tillsatta vätskor säkerställer att de inte späds ut och inte behöver kokas lika mycket.

Hur vet jag när mina äggröra är klara?

Återigen, dessa ägg är tänkta att vara vaniljaktiga, inte en tallrik full av ägg “popcorn” – bara en hög med torra, vita, äggbitar. Tillagade på medelvärme (högst), bör de bara ta cirka fem minuter. Dra av dem från värmen när de är mjukt stelnade och fortfarande rinnande på sina ställen, restvärmen från pannan kommer att avsluta dem.

Vilka verktyg ska jag använda för att laga äggröra?

En stekpanna med non-stick är att föredra, speciellt om du har ångest för äggröra. Vi inser att alla har sin favoritpanna de svär vid, men om du är nybörjare föreslår vi att du börjar med non-stick. Du kommer också att upptäcka att användningen av en silikonspatel kommer att hjälpa dig oerhört. Det hjälper till att få dessa ägg att röra sig smidigt och hindrar dem från att fastna.

  • Bryt äggen i en skål och krydda med 1/2 tsk salt. Vispa äggen noggrant tills skummande, ta gott om tid med detta.
  • Smält smöret i en medelstor stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlök, ingefära, grön chili och lök och fräs tills löken är gyllenbrun, 4 till 7 minuter. Tillsätt de malda kryddorna och koka tills de doftar, ca 2 minuter till.

  • Rör ner tomaterna och koka tills de blir mjuka och släpper saften, cirka 2 minuter.

  • Häll i äggblandningen och låt den koka en minut, skrapa sedan försiktigt sidorna av stekpannan och rör ihop äggen lätt. Rör om allt och låt återigen koka en minut. Fortsätt att försiktigt skrapa och röra tills äggen är kokta, men inte överkokta, 2 till 4 minuter. De ska vara mjuka, lätt rinniga och krämiga och inte strimlade i separata bitar.

  • Strö över den hackade koriandern, blanda väl och stäng av värmen.

  • Servera akuri masala varm, med skivat bröd eller rostat bröd.

Servering: 1 serveringKalorier: 240 kcalKolhydrater: 6 gProtein: 13 gFett: 18 gMättat fett: 8 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 6 gTransfett: 1 gKolesterol: 393 mgNatrium: 251 mgKalium: 221 mgFiber: 2 gSocker: 2 gVitamin A: 986 IUC-vitamin: 7 mgKalcium: 72 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Rohit Ghai. Foto © 2021 Maja Smend. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Som någon som gärna äter ägg till frukost, lunch och middag, är detta akuri masala-recept definitivt en djurhållare. Tillsatsen av kryddor och aromater ger äggen en rejäl kant. Detta är en varm kram som serveras på en skiva smörad rostat bröd. Jag avslutade mina ägg med ett sista strö salt och en skvätt färsk citron som jag tycker gav lite extra läckerhet till rätten.

När du växer upp med amerikansk frukost blir du fångade i att tro att det enda sättet att göra en rik smaksatt frukost är med massor av ost, kött och grädde, till den grad att ägget bara är ett medel för pålägg som en Domino’s pizzaskorpa.

Den här akuri masalaen har mer smak än någon annan scramble där ute och det finns ingen ost, kött eller grädde i sikte. Den är fullproppad med texturer, färska ingredienser och rika kryddor samtidigt som den låter ägget vara stjärnan. Det finns magi i att inte koka äggen förrän de är torra, utan istället stoppa medan de fortfarande är mjuka och lite rinnande så att de har en vandig kvalitet.

Använd dina bästa kryddor här: Jag använde hemgjord garam masala (baserat på Vikas Khannas madras masala-recept), rött Kashmiri-chilepulver och Diaspora Cos gurkmeja. Förmodligen den bästa scramble jag har ätit på flera år, och jag vet redan att jag gör det igen den här veckan.

Om du älskar indisk mat och letar efter ett roligt nytt sätt att förstärka dina morgonägg så måste du prova detta recept på akuri masala. Med den första tuggan av denna maträtt hälsades jag varmt välkomnad med min indiska favoritkrydda – garam masala! Omedelbart följt av värmen från de färska paprikorna. Tillsatsen av färsk koriander på slutet fick alla smaker att poppa upp. Den här rätten är inte bara hälsosam, utan den är också snabb och enkel att tillaga. Jag kommer definitivt göra det igen och igen!

Akuri masala är en välsmakande rätt som kan serveras när som helst på dygnet, dina smaklökar kommer att tacka dig. Spara lite tid genom att förbereda några timmar i förväg.

Ursprungligen publicerad 30 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply