Den här kakan med ananas upp och ner är en sydländsk klassiker. Toppad med ananasskivor, maraschinokörsbär och knapriga pekannötter är det precis som mormor brukade göra det.

En ananas upp och ner kaka på en vit tallrik med en skiva uttagen

Anpassad från White Lily Flour | The White Lily Cookbook | White Lily, 2021

Söderlänningar kan inte titta två gånger på en burk med ananasringar utan att tänka på en färsk ananas upp och ner kaka. Bryt ut din gjutjärnspanna för denna läckra goding.— Vit liljamjöl

Vanliga frågor om ananas upp och ner kakor

Jag har ingen gjutjärnspanna. Kan jag göra detta i en vanlig kakform?

Ja, men öka tillagningstiden med 5 till 10 minuter.

Hur länge ska jag vänta innan jag vänder kakan?

Vänta fem minuter innan du vänder upp och ner den här kakan ur formen. Att vänta mycket längre kan låta det karamelliserade sockret i ananasskivorna fastna och göra att kakan fastnar. Som du kan se av våra testares recensioner hade nästan alla av dem inga problem med att kakan gled ut ur formen.

Hur förhindrar du att en kaka med ananas upp och ner blir blöt?

Anledningen till att vissa upp och nervända ananaskakor är blöta är fukt på ananasskivorna och maraschinokörsbär. Töm burken med ananasskivor helt (spara saften, det är jättegott!) och torka dem torra.

Är inte det röda färgämnet i maraschino körsbär skadligt för din hälsa?

Absolut inte. Tillverkarna av maraschino körsbär använder FD&C Red Dye #40. Det är samma färgämne som används i Doritos, ditt favorittuggummi, matfärgning och påskäggsfärg. Red Dye #3 är boven relaterad till hälsoproblem. Om du fortfarande är skeptisk kan du göra som recepttestaren Adrienne Lee gjorde (bild nedan) och använda Amarena Fabri vilda körsbär i sirap.

En ananas upp och ner kaka på en vit tallrik

Ananas upp och ner tårta

En ananas upp och ner kaka på en vit tallrik med en skiva uttagen

Söderlänningar kan inte titta två gånger på en burk med ananasringar utan att tänka på en färsk ananas upp och ner kaka. Bryt ut din gjutjärnspanna för denna läckra goding.

Prep 30 minuter

kock 40 minuter

Total 1 timme 15 minuter

  • Värm ugnen till 350°F (180°C).

  • Lägg 4 matskedar smör i en 10-tums (25 cm) gjutjärnspanna. Sätt in i ugnen tills smöret smält.

  • Strö farinsocker över smör i stekpanna. Ordna ananasringar ovanpå. Placera 1 körsbär i mitten av varje ananasring. Strö pekannötter runt ananasringar i alla öppna utrymmen.

  • I skålen på en försedd med paddeltillbehör, vispa de återstående 2 stängerna smör och strösocker med medelhastighet tills det är fluffigt, 3 till 4 minuter, och sluta skrapa skålens sidor. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa ordentligt efter varje tillsats. Slå i vanilj.

  • I en medelstor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt. Med mixern på låg hastighet, tillsätt gradvis mjölblandningen till smörblandningen växelvis med mjölk, börja och sluta med mjölblandningen, vispa bara tills den blandas efter varje tillsats.
  • Häll smeten över ananasringar, jämna ut toppen med en förskjuten spatel.
  • Grädda tills en trätandpetare i mitten kommer ut ren, 30 till 40 minuter. Låt svalna i pannan i 5 minuter.

  • Kör en kniv runt kanten på formen för att släppa sidorna av kakan och vänd försiktigt upp kakan på en platt serveringsfat. Servera varm eller i rumstemperatur.

Servering: 1skivaKalorier: 652kcal (33 %)Kolhydrater: 79g (26 %)Protein: 7g (14%)Fett: 36g (55 %)Mättat fett: 19g (119 %)Fleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 11gTransfett: 1gKolesterol: 125mg (42 %)Natrium: 185mg (8%)Kalium: 292mg (8%)Fiber: 2g (8%)Socker: 53g (59 %)Vitamin A: 1011IU (20 %)C-vitamin: 3mg (4 %)Kalcium: 120mg (12%)Järn: 2mg (11 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Lodge 10-1/4-tums förkryddad stekpanna

Lodge 10-tums förkryddad gjutjärnspanna, från Amazon

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 14 februari 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply