Apbröd är en sliskig söt tårta som är gjord av klumpar av briochedeg belagd med en smörig, kanel kolasås. Det är hur lätt som helst att göra från grunden i en brödform – och hur kul som helst att pilla isär med händerna.

En limpa apbröd - bollar av kolaöverdragen bröddeg som droppar kolasås på en rektangelplatta

Det här klibbiga söta brödet verkar vara ett litet barns skapelse med tanke på hur limpan med rika, smöriga, karamellbelagda klatter av bakad deg är ett sliskigt äventyr att äta med händerna. (Brödets avskiljande karaktär ligger för övrigt bakom namnet på brödet.)

Det är också hur tillfredsställande det kan vara, både att göra från grunden och att se andra halsduka ner det. Och tack och lov är den lika enkel att göra som en njutning att äta. Det betyder att du kan skämma bort ditt inre barn – och nära och kära – på ett infall. Vilket kan vara lite farligt.–Angie Zoobkoff

En limpa apbröd - bollar av kolaöverdragen bröddeg som droppar kolasås på en rektangelplatta

Vanliga frågor om apbröd

Varför kallas det “apbröd?”

Ursprunget till namnet “apbröd” kommer förmodligen från föreställningen att brödet som dras isär är fingermat, och de som ägnar sig åt godbiten skulle slita isär det som en apa. (Vi är inte säkra på om det är en förolämpning eller komplimang till apor!)

Vad kan jag göra med den extra briochedegen?

Briochereceptet här gör ganska mycket mer deg än du behöver till apbrödet. Och det är bra. Egentligen är det en utmärkt sak. Använd den återstående briochedegen i stället för bröddegen i nästan alla recept på kanelbullar eller klibbiga bullar du gillar att göra.

Som anges i receptet nedan håller den i kylen i upp till 5 dagar, så du har tid att noga överväga alla dina bakningsalternativ! Alternativt, skulle du ha ont om mjöl eller dra ner på kolhydrater, kan briochereceptet i receptet nedan lätt halveras.

Kan jag lägga till nötter eller andra kryddor till detta apbröd?

Definitivt. För att göra pekannötsbröd, lägg till 1 kopp pekannötshalvor i botten av pannan efter att du hällt i karamellen.

Du kan också leka med kryddorna som du använder. Prova kryddblandning av pumpapaj, kinesisk femkryddor eller en blandning av dina favoriter, tillsätt den till sockret. Om du använder en superintensiv krydda, som kardemumma, muskot, kryddnejlika, kryddpeppar eller ingefära, se till att minska den enligt den intensitet du vill ha. Försök att börja med 1/2 tesked av några av dem och bygg därifrån.

Apbröd från Zoë François

En limpa apbröd - bollar av kolaöverdragen bröddeg som droppar kolasås på en rektangelplatta

Detta kolaapbröd är en sliskig söt tårta gjord av klatter av briochedeg belagd i en kolasås gjord med kanel, smör och farinsocker. Det är hur lätt som helst att göra från grunden i en brödform – och hur kul som helst att pilla isär med händerna. Det är en fantastisk frukostgodis, mellanmål, efterrätt eller till och med julmorgonöverraskning.

Jeff Hertzberg | Zoë François

Prep 45 min

laga mat 40 min

Total 7 timmar 5 min

Gör briochen

 • I en 6-liters skål eller annan stor behållare, rör ihop vatten, jäst, salt, ägg, honung och smält smör.

 • Använd en kraftig stativmixer utrustad med paddeltillbehöret eller en sked och starka biceps, blanda i mjölet tills det blandas. Om du inte använder en maskin, kan du behöva använda våta händer för att inkorporera den sista biten mjöl. (Degen kommer att vara lös men kommer att stelna när den senare kyls.)

 • Täck behållaren löst med lock eller plastfolie och låt den vila i rumstemperatur i 2 timmar.

 • Kyl degen tills den är ordentligt kyld, minst 3 timmar, och löst täckt i upp till 5 dagar.

Gör apbrödet

 • Smöra generöst en 9 x 5 tum (23 x 13 cm) brödform, Pullman-panna eller Bundt-panna.

 • Pudra ytan på den kylda degen med mjöl och skär av en bit på 1 1/2 pund (680 g). Dela degen i ca 32 lika stora bitar. Rulla degen till små bollar. Om degen fastnar på dina händer, täck handflatorna med en liten mängd smör.

 • Smält 4 matskedar smör i en liten kastrull på låg värme. (Alternativt kan du mikrovågsugna smöret i en liten skål för att smälta.) Rör ihop strösocker och kanel i en grund skål.

 • Arbeta med en boll i taget, släpp ner degbollen i smöret och rulla den sedan i kanelsockret. Lägg bollarna i den förberedda pannan.

 • Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.

 • Medan degen jäser, förvärm ugnen till 350°F (180°C). Justera ugnsgallret till mittläget.

 • Smält 4 msk smör i en liten kastrull på låg värme. Tillsätt eventuellt kvarvarande kanelsocker, farinsockret, saltet och vaniljen.

 • Häll den varma farinsockerblandningen över degbollarna i pannan. Placera formen på en bakplåt med folie klädd i kant i fall att kolan bubblar över toppen. Grädda tills ytan på brödet är gyllenbrun och verkar karamelliserad och stelnad, 30 till 40 minuter.

 • Låt brödet svalna i ca 5 minuter i pannan. Lägg en tallrik eller skärbräda på pannan, vänd den upp och ner och ta sedan bort pannan. Servera varm.

Servering: 1delKalorier: 579kcal (29 %)Kolhydrater: 68g (23 %)Protein: 10g (20 %)Fett: 31g (48 %)Mättat fett: 18g (113 %)Fleromättat fett: 0,4gEnkelomättat fett: 3gTransfett: 0,5gKolesterol: 176mg (59 %)Natrium: 464mg (20 %)Kalium: 14mgFiber: 1g (4 %)Socker: 28g (31 %)Vitamin A: 1086IU (22 %)C-vitamin: 0,1mgKalcium: 68mg (7 %)Järn: 1mg (6 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 1 december 2020

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply