Denna rika apelsin-, olivolja- och vallmofrökaka är toppad med balsamicerade jordgubbar och en klick vispgrädde. Det är en enkel efterrätt som skulle vara välkommen när som helst på året. Bonus, ingen mixer krävs.

En skiva apelsin, olivolja och vallmofrökaka med skivade jordgubbar på sidan på en vit tallrik

Anpassad från Vedika Luthra | 52 veckor, 52 sötsaker | Mango Publishing, 2021

Olivolja har en mirakulös effekt på mat, tillför en rikedom och tar fram dolda smaker. I det här receptet kombineras olivolja med apelsin och vallmofrön, vilket ger dig en aromatisk kaka med en lite bläckfisk inre som smälter i munnen. Olivolja är rikare än smör och har en mer uttalad smak.

Kombinationen av apelsin och olivolja ger denna kaka en medelhavskänsla, perfekt för våren (men egentligen, när som helst på året). Jag gillar att para ihop den här kakan med macererade jordgubbar: den söta, sirapsliknande frukten ger en fräsch kontrast till kakans subtila smaker, ett välkommet och utsökt tillskott.—Vedika Luthra

Vanliga frågor om apelsinvallmokaka

Vilken sorts olivolja ska du använda i denna tårta?

Du vill ha en fruktig olivolja, snarare än en pepprig eller gräsig olja, som kan vara alldeles för stark. Detta är en av mina favoritfruktiga olivoljor. Jag använder den i min portugisiska apelsin-olivoljekaka (nedan). Den är inte överväldigande och har en härlig fruktig smak.

En delvis skuren portugisisk apelsinolivoljekaka.
: David Leite

Hur förvarar du olivoljekakor?

En sak med olivoljekakor är att de blir bättre med åren. Smakerna gifter sig och konsistensen blir ännu silkeslenare. Förvara kakan på ett täckt tårtställ eller i en tättsluten behållare. Rätt täckt håller den upp till 4 dagar.

☞ Gillar du olivoljekakor? Pröva dessa:

Apelsin-, olivolja- och vallmofrökaka

En skiva apelsin, olivolja och vallmofrökaka med skivade jordgubbar på sidan på en vit tallrik

Kombinationen av apelsin och olivolja ger denna kaka en medelhavskänsla, perfekt för våren (men egentligen, när som helst på året). Jag gillar att para ihop den här kakan med macererade jordgubbar: den söta, sirapsliknande frukten ger en fräsch kontrast till kakans subtila smaker, ett välkommet och utsökt tillskott.

Prep 30 minuter

kock 1 timme

Total 2 timmar

Till de macererade jordgubbarna

Gör tårtan

  • Värm ugnen till 350 °F (180 °C) och bestryk en 9-tums (23-cm) kakform med olja eller smör. Klä botten av formen med bakplåtspapper.

  • I en stor skål, vispa samman apelsinskal och strösocker. Vispa i mjöl, vallmofrön, salt, bakpulver och bakpulver.

  • I en separat stor skål, kombinera olivolja, mjölk, apelsinjuice och ägg. Oroa dig inte om blandningen separerar något.

  • Gör en brunn i mitten av de torra ingredienserna och häll sedan i de blöta ingredienserna. Vispa ihop bara tills allt är väl införlivat, skrapa ner sidorna av skålen vid behov.

  • Häll smeten i den förberedda kakformen, grädda tills toppen blir gyllene och en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren eller med några fuktiga smulor, 60 till 70 minuter. Låt kakan svalna helt.

  • För att lossa kakan, kör en kniv runt kanterna. Ta försiktigt ut kakan från formen, skala av bakplåten och lägg sedan på ett serveringsfat.

Gör de macererade jordgubbarna

  • Medan kakan svalnar, kombinera jordgubbar, balsamvinäger, socker och apelsinjuice i en medelstor skål. Rör om, täck sedan över skålen och låt stå tills jordgubbarna släpper en del av saften, cirka 20 minuter.

  • Servera kakan, toppad med jordgubbar omedelbart, och med vispgrädde eller crème fraîche, om så önskas.

Servering: 1skivaKalorier: 645kcal (32 %)Kolhydrater: 86g (29 %)Protein: 8g (16 %)Fett: 31g (48 %)Mättat fett: 5g (31 %)Fleromättat fett: 4gEnkelomättat fett: 21gTransfett: 1gKolesterol: 71mg (24%)Natrium: 549mg (24%)Kalium: 308mg (9 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 56g (62 %)Vitamin A: 207IU (4 %)C-vitamin: 43mg (52 %)Kalcium: 134mg (13 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 16 februari 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply