Söta, krispiga äpplen kröner detta fantastiska äppelrostärta. Eftersom äpplena inte är gräddade, skiner deras skarpa bit av honung och citrus igenom, och den krämiga äppelsmörkrämkrämen ger en ljuvlig munkänsla.

Äpplen och jag, vi går långt tillbaka. När vi flyttade in i vårt nya hem 1966 fyllde Papa Leite vår bakgård med fruktträd. Det fanns päron, persikor, plommon och flera sorters äpplen – gula läckra, röda läckra och Macintosh. Det är ovanpå jordgubbar, vindruvor (för vin), majs, tomater, grönkål, potatis och paprika.

Português översätts till “den som inte kan sluta plantera saker att äta eftersom det finns i hans DNA.”

En man på en stege plockar äpplen.
Pappa Leite plockar sina älskade gula läckra äpplen

Äppelträden var mest intressanta för mig av flera anledningar: 1) de krävde mycket mindre arbete än grönsaksträdgården, och även vid 7 års ålder var jag allergisk mot manuellt arbete, och 2) de var precis utanför mitt sovrumsfönster .

Jag kunde se hur de förvandlades från skeletthänder på vintern, till enorma vita pompoms av blommor på våren, till hundratals vajande örhängen på sommaren, till sist till välluktande klot som böjer sig närmare och närmare marken varje höstdag.

När det var ont om utrymme men inte ambition, ympade min far andra typer av äpplen på den huvudsakliga äppelstocken – Honeycrisp, Cortland, Pippin. Vissa tog, andra gjorde det inte, men det avskräckte aldrig Papa Leite.

Det som är intressant, och nu när han är borta, lite ledsen, är att min pappa sällan åt sina äpplen. Han var mer intresserad av att ge bort dem till vem som helst – och jag menar vem som helst – som stannade till i huset. Eller de som gick i mina föräldrars kyrka.

(Ja, min pappa tog faktiskt med sig korgar med äpplen till kyrkan för att ge bort. Papa Leite hade sitt eget liv och skötte en äppeltjänst där på parkeringen.)

Varje år när Roxburys landsbygd fylls av den söta honungsdoften av äpplen och nypressad cider tänker jag på min far. Jag ser honom som han var för alla dessa år sedan – uppflugen på toppen av en stege (med några groovy Clint Eastwood polisonger), försiktigt vagga äpplen och försiktigt vrida dem från grenarna.

Jag minns att jag satt med honom på baktrappan och såg honom skala äpplena i en obruten barockcurl med sin fickkniv. Han skar sedan skivor, tryckte bladet mot tummen, strö över dem med salt och matade mig dem direkt från bladet.

Om han åt sina äpplen, var det så han föredrog dem – bara plockade, lätt saltade och av det noggrant slipade bladet på hans kniv. “Det är det enda sättet att äta det,” skulle han säga.

En äppelrostårta på ett tårtställ i glas.

Vanliga frågor om äppelrostårta

Vilken är den bästa typen av äpplen att använda till denna tårta?

Eftersom tårtan är toppad med råa äpplen, välj söta, fasta äpplen som är bra att äta ur hand. Några bra val inkluderar SweeTango, Honeycrisp eller Pink Lady.

Kan jag använda en mandolin för att skiva äpplena?

Om du är bekväm med att använda din mandolin, ja, kör på det. Med tanke på hur tunna skivorna är riskerar du att skära dig, som vi gjorde. Vi tyckte att det var lättare att använda en skalkniv.

Till äppel-smörkrämen

Gör bakelsen

 • Använd en ställmixer försedd med paddeltillbehöret, gräddsmör, socker och salt på medelhastighet tills det är blekt och ljust, 2 till 3 minuter. Skrapa skålens sidor och botten med en gummispatel.

 • Tillsätt mjöl och vispa på låg hastighet tills det blandas, 15 till 30 sekunder. Blandningen kommer att se ut som våt sand.

 • Tillsätt äggula och vanilj och fortsätt mixa på låg hastighet tills degen går ihop.

 • Platta ut degen till en 6-tums (15 cm) skiva, linda in i plast och ställ i kylen i minst 1 timme.

 • När degen har svalnat, bestryk tårtan lätt med bakspray.

 • Ta ut degen ur kylen och låt mjukna i rumstemperatur i cirka 10 minuter. Använd en kavel, slå och platta ut degen till en skiva ca 1/2 tum tjock. Mjöla arbetsytan och strö sedan skivan med mjöl. Kavla ut degen till en 12-tums (30-cm) cirkel.

 • Linda försiktigt degcirkeln runt stiftet och vik ut den över tårtringen. Tryck in i botten och uppåt på sidorna av pannan, använd eventuella rester för att lappa revor eller fylla i saknade bitar. Putsa kanten med en kniv så att den blir jämn med kanten på pannan.

 • Kyl i minst 30 minuter.

 • Placera under tiden ett galler i mitten av ugnen och vrid värmen till 350°F (176°C).

 • Klä tårtan med folie och fyll till toppen med strösocker. (Strösocker är den bästa pajvikten. Plus efter några användningar får du härligt rostat socker!)

 • Grädda i 30 till 35 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Flytta till ett galler, ta bort folie och socker och låt svalna helt i pannan.

Gör äppel-smörkrämen

 • I en medelstor kastrull, vispa ihop socker, majsstärkelse och salt.

 • Tillsätt äggulor och vispa noggrant till en slät deg.

 • Tillsätt mjölken gradvis tills den är väl inkorporerad.

 • Värm blandningen på medelvärme och vispa hela tiden tills vaniljsås kokar försiktigt. Det kommer att “rapa” eller “blinka” när små bubblor stiger upp till ytan.

 • När vaniljsåsen kokar och rapar, koka i 1 hel minut till, vispa hela tiden. Majsstärkelsen behöver koka hela minuten för att stelna vaniljen.

 • Vispa i äppelsmör och fortsätt koka ytterligare en minut. Rör ner smör och vanilj och ta av från värmen.

 • Häll genast vaniljsås i en grund skål och tryck plastfolie direkt på ytan. Kyl i minst 3 timmar eller över natten.

Gör äppelrosorna

 • Koka upp vatten, socker och citronsaft i en medelstor kastrull. Vispa för att lösa upp socker. Dra pannan av värmen.

 • Skär under tiden 1 eller 2 äpplen på mitten från stjälk till blomslut. Lägg ett äpple med halvkanten nedåt för att stabilisera det. Börja från ena sidan, skiva äpplet i halvmånar, inte tjockare än 1/8 av en tum. När du når kärnan (du kommer att känna fröna när du skär), vänd på äpplet och upprepa på andra sidan. (Släng inte det överblivna äpplet. Munch!)

 • Doppa äppelskivor i den varma vätskan tills de är precis böjliga nog att rulla till rosor, 15 sekunder till 1 minut, beroende på deras tjocklek. Ta bort halvmånar med en hålslev och överför till en tallrik.

 • Krulla ett äpple halvmåne runt sig själv för att starta en rosenknopp. Fortsätt lägga till kronblad på utsidan för att bygga en ros. Om det behövs, spettrosa med några tandpetare för att hålla kronbladen på plats. Lägg rosen på en tallrik.

 • Upprepa med resterande äpplen tills du har tillräckligt med rosor för att täcka tårtan. Du kan behöva värma sirapen igen när du lägger till fler äpplen.

  ☞ TESTERTIPS: Inte på rosa humör? Ingen skada skedd. Överlappa äppelskivorna i koncentriska cirklar (som i den bortre änden av bilderna ovan) för att täcka tårtan.

  Om du inte serverar tårtan inom en timme eller så, täck rosor med plastfolie och ställ i kylen.

Sätt ihop och servera

 • Vispa äppel-smörkräm så att den blir slät.

 • Fyll skorpan med vaniljsås, jämna till toppen med en spatel.

 • Ta bort tandpetare från äppelrosor och plantera dem på tårtan. Bär till bordet och se allas mun falla!

Servering: 10 serveringarKalorier: 541 kcalKolhydrater: 94 gProtein: 5 gFett: 18 gMättat fett: 10 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 5 gTransfett: 1 gKolesterol: 150 mgNatrium: 157 mgKalium: 284 mgFiber: 4 gSocker: 73 gVitamin A: 713 IUC-vitamin: 10 mgKalcium: 90 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 David Leite. © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.


Source link

Rate this post

Leave a Reply