Den söta och möra degen av detta äppelkanelbröd är sammanflätad med kaneläpplen och spacklad med en underbar lönngräddostglasyr. Det smakar ännu bättre än det låter.

Anpassad från Bernice Baran | Frostade | Page Street Publishing, 2021

Det är svårt att hitta någon som inte älskar kombinationen av smaker i detta bröd – äpplen, kanel, lönn, smör och färskost. Glasyren är slät, krämig och fluffig, inte för smörig och färskostens smak balanserar sötman perfekt. I grund och botten är det samma som amerikansk smörkräm förutom att den använder hälften smör och hälften färskost.–Bernice Baran

KAN JAG FRYSAS FRÄSTBÖRD?

Det kan du säkert. När det är gräddat – kylt och ofristat – kan du slå in det hela i plastfolie och frysa i upp till 6 månader. Du kan också frysa in den i sektioner, som att dra isär några bitar, och frysa in den på samma sätt. Gör frostingen när du tinar brödet och du är redo att gå.

För att montera det isärdragbara brödet

Till lönncreme cheese frostingen

Gör degen

 • Smöra en brödform på 9 x 5 x 3 tum (23 x 13 x 6 cm) och klä den med bakplåtspapper.
 • I en liten skål, rör ihop mjölk, jäst och 2 matskedar (25 g) socker. Låt blandningen vila tills toppen blir skum, 5 till 10 minuter.

 • Blanda mjöl, återstående 2 matskedar (25 g) socker och salt i skålen på en försedd med kroktillbehör. Vrid mixern till låg hastighet, tillsätt ägg och äggula, följt av mjölkblandningen och smöret.

 • Öka mixern till medel-låg hastighet, knåda degen tills den börjar lossna från skålens sidor och bildar en boll runt krokfästet, 10 till 15 minuter. Om detta inte händer efter 15 minuter är degen för kladdig; tillsätt 2 matskedar (14 g) mjöl och fortsätt att knåda tills degen går ihop.

  ☞ TESTERTIPS: Om du inte har en stående mixer kan du använda händerna för att blanda ihop degen och knåda den. Degen är klar för jäsning när du sträcker den mellan fingrarna och den är tillräckligt tunn för att se ljus genom den utan att den sliter.

 • Flytta degen till ena sidan av skålen, smör på den öppna sidan och upprepa sedan med den andra sidan. Täck skålen med plastfolie och ställ den i en varm miljö, till exempel i solljus eller på en värmezon på en spishäll. Låt degen jäsa tills den har fördubblats i storlek, 1 till 1 1/2 timme.

Sätt ihop det isärdragbara brödet

 • Använd en kavel på en väl mjölad yta att rulla degen till en jämn fyrkant som är cirka 6 mm tjock. Bred ut smör på degen och toppa med socker och kanel. Skiva degen i 16 jämna rutor.
 • Lägg ett par äppelskivor på varje degruta och stapla rutor försiktigt, några åt gången. Placera staplar, upprätt, i den förberedda pannan. Din panna kanske inte är helt full, och det är ok. Det kommer att expandera under gräddningen.

 • Värm ugnen till 325°F (163°C).

 • Grädda bröd i 30 minuter, öka sedan ugnstemperaturen till 350°F (177°C). Grädda tills brödet är lite mörkare än gyllenbrunt, ca 25 minuter till.

  ☞ TESTERTIPS: Om ditt bröd får färg för snabbt, täck det med aluminiumfolie.

 • Låt brödet svalna i pannan i 15 till 20 minuter medan du förbereder frostingen.

Gör lönncreme cheese frostingen

 • Vispa smör och färskost med medelhög hastighet tills det är svagt gult, 1 till 2 minuter i en mixer med paddel.

 • Tillsätt konditorsocker till smörblandningen och blanda på låg hastighet, bara tills sockret är blandat, cirka 2 minuter.

 • Vrid mixern till medelhög hastighet och vispa frosting i minst 5 minuter, eller tills allt socker är helt upplöst och frostingen inte längre känns grynig när den trycks mellan fingrarna. Skrapa ner skålens sidor efter behov. Tillsätt salt och blanda bara tills det blandas.

 • Tillsätt vaniljstångspasta, lönnsirap och grädde och blanda tills det är helt blandat.

 • Ta ut brödet från pannan och bred frosting på toppen medan det fortfarande är varmt. Detta bröd serveras bäst färskt och varmt. Förvara i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till 24 timmar, eller kyl i två till tre dagar.

Servering: 1 serveringKalorier: 425 kcalKolhydrater: 60 gProtein: 7 gFett: 18 gMättat fett: 11 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 5 gTransfett: 1 gKolesterol: 78 mgNatrium: 135 mgKalium: 132 mgFiber: 2 gSocker: 30 gVitamin A: 597 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 58 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Bernice Baran. Foto © 2021 Bernice Baran. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Fotot för det här äppelkanelbrödsreceptet fick mig att slingra mig. Jag har aldrig bakat avdragsbröd förut men jag har inga problem med att riva isär bröd. Detta recept krävde varken att dra isär eller riva isär. När jag toppade den varma limpan med den ljuvliga lönngräddostfrostingen, ramlade lagren och exponerade äppelkanelkärnorna [begging to be forked and spooned] nu badad i krämig överseende. Även om detta kan vara en oönskad egenskap för vissa, var det teatralisk överflöd för mig. Detta och de tröstande aromerna fick det här receptet på min repetitionslista redan innan jag smakade.

Jag ska inte ljuga, det här brödet tar lite tid och ansträngning att färdigställa. Var dock inte avskräckt. Det är absolut värt det! Jag använde Fuji-äpplen eftersom jag gillar hur de håller formen när de tillagas.

Sammantaget fungerade receptet perfekt och var en fröjd att utföra, att beundra och att smaka.

Det här äppelkanelbrödet är ooey-gooey gott! Jag kunde knappt hålla mig tillbaka från att äta lönnfrosting med en sked.

Degen kavlade ut riktigt lätt (inte för elastisk). Den skars i 16 ganska jämna rutor. Medan mitt bröd puffade upp fint i ugnen för att fylla formen tror jag att det här brödet skulle vara bättre om degen kavlades ut tjockare och skärs i färre rutor. Jag skulle ha velat ha mer bröd till all den där läckra fyllningen och glasyren. Man skulle kunna smyga in fler äpplen mellan skivorna på det sättet.

Bara doften av nybakat bröd gör mig glad. Det här är en härlig (mångsidig) deg och tillsätt äpplen och kanel och glasyr … hur kan du gå fel?

Degen gick lätt ihop, även om jag tyckte det var konstigt att lägga till äggen och sedan mjölken och smöret efteråt. Vanligtvis kombinerar de flesta bröddegar alla de våta ingredienserna och lägger dem på en gång till det torra. Det gick dock bra ändå.

Allt som allt är det så gott att jag ärligt talat inte kan sluta äta det. Glasyren är härlig, även om lönnsirapen inte ger så mycket smak.

Det här äppelkanelbrödet är som äppelströdda kanelbullar i brödform. Vilket vill säga, det var väldigt underbart att äta. Den är också ganska rolig att göra, och den ser skulptural ut när du tar ut den ur ugnen (för att inte tala om att den luktar fantastiskt). Jag visste att vi inte skulle äta upp allt på en gång, så jag valde att inte skölja över toppen i frosting och bara frosta allt eftersom.

Ursprungligen publicerad 18 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply