Aprikos björnbär skomakare är inte lika söt som andra desserter du kanske har provat. Beroende på dina frukter kan din skomakare till och med vara syrlig, på gränsen till sur. Tillsätt socker efter eget gottfinnande och smak.

Fruktskomakare toppas med en kexliknande deg som bakar upp flagig och lätt medan frukten under kokar i sin egen juice. Vi gör individuella versioner av dessa desserter vid många av våra cateringevenemang, och byter frukten efter säsong. Justera mängden socker i denna efterrätt baserat på sötman i frukten du använder. Prova valfri favoritkombination av sommarfrukter här, som aprikoser, persikor, nektariner, björnbär eller hallon och blåbär.– John Barricelli

Gör fyllningen

  • I en stor skål, släng ihop frukten, sockret (du måste ha ögongloben, med tanke på fruktens sötma), salt, citronsaft och majsstärkelse. Dumpa fruktblandningen till en 13 x 9-tums bakform eller 8 individuella ramekins eller gratängfat. (Om du använder enskilda rätter, lägg dem på en bakplåt klädd med aluminiumfolie eller en nonstick-bakmatta av silikon.)

Gör kexdegen

  • Vispa i en stor skål tillsammans med mjöl, socker, bakpulver, bakpulver och salt.
  • Arbeta snabbt för att inte värma smöret, arbeta in smöret i de torra ingredienserna med fingrarna tills blandningen liknar grova smulor. Tillsätt kärnmjölken och vik ihop med en gummiskrapa eller händerna tills kärnmjölken har absorberats och det inte finns några torra fläckar. Överarbeta inte. Degen blir blöt.

Sätt ihop skomakaren

  • Skeda genast klick kexdeg ovanpå frukten. (När skomakaren bakar sprider sig klickarna och går ihop som skomakaren.) Pensla degens yta med kärnmjölk och strö sedan över slipning eller strösocker.

  • Grädda tills kextoppningen är lätt brynt och genomstekt, 30 till 35 minuter. Servera varm eller i rumstemperatur.

Vad är det bästa sättet att ordna min skomakartopping?

När vi säger åt dig att breda ut de där klickarna av sött kexpålägg menar vi det. Om du helt täcker toppen av din skomakare – vilket vi vet att några av er brukar göra – kommer du att upptäcka att både frukten och botten av toppingen bara blir ångad. Fantastiskt för dumplings, inte bra för kex. Genom att ösa degen ovanpå får du knaggiga, fasta kex och fläckar av perfekt karamelliserad frukt.

Servering: 1 delKalorier: 419 kcalKolhydrater: 71 gProtein: 7 gFett: 14 gMättat fett: 8 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 4 gTransfett: 1 gKolesterol: 33 mgNatrium: 590 mgKalium: 664 mgFiber: 8 gSocker: 40 gVitamin A: 3458 IUC-vitamin: 31 mgKalcium: 108 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2010 John Barricelli. Foto © 2010 Ben Fink. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vilken perfekt tid på året för detta recept. Jag hade tur och hittade både aprikoser och björnbär i butiken, och det här var en fantastisk kombination av smaker. Frukten var inte riktigt mogen så jag valde hela mängden socker. Skomakaren var jättebra och lätt att sätta ihop, även om jag kan piffa upp den lite nästa gång genom att tillsätta lite kanel eller muskot till de torra ingredienserna. Det här receptet är jättegott med en kula vaniljglass på toppen.

Denna skomakare var utsökt och tog bara några minuter att förbereda för bakning. Jag halverade receptet och det hela passade fint i en 10-tums djupt glaspajtallrik. Jag tyckte inte att kexdegen var särskilt blöt (som receptet påminner om att det kommer att bli). Faktum är att den inte ens fastnade i skålen och var väldigt lätt att hantera – jag behövde absolut inte “skeda klick” av den. Jag använde istället mina redan klibbiga händer för att slumpmässigt lägga trasiga bitar av degen ovanpå frukten.

Tänk på att aprikoser har mindre juice än andra stenfrukter som persikor och plommon, så skomakaren kanske inte har det vanliga varma och bubbliga utseendet man kan förvänta sig. Men efter exakt 35 minuter i ugnen var min perfekt klar, med lagom mycket saft på botten och ett gyllenbrunt kex ovanpå. Toppingen var lagom söt och hade en härlig, delikat konsistens. Aprikoserna var söta och möra (även skalet!), och björnbären hade fortfarande en liten tang, precis som jag gillar dem.

Detta är en fantastisk skomakare som bakar upp vackert på 30 minuter. Skomakardelen är smörig, smulig och krispig och passar bra med den mjuka frukten under (och lite glass). Det gick så snabbt att dra ihop sig att jag kunde göra det igen med ett pulsslag. Den enda noteringen jag har är att degen verkligen inte är så “våt” som receptet påstår. Det är en fuktig, styv deg som inte breder ut sig för mycket men som ändå är lätt att släppa på frukten.

Även om fruktskomakare är en av de där komfortdesserterna som har serverats i generationer och återuppfunnits otaliga gånger, kan jag ärligt säga att det här receptet på aprikos- och björnbärsskomakare är enastående. Det är enkelt och lätt att göra. Kextoppingen är den överlägset bästa jag någonsin smakat. Kärnmjölken aktiverar bakpulvret och bakpulver och gör att degen expanderar till en lätt, luftig massa. Den var så fuktig att jag bokstavligen tog bitar av deg med fingrarna och prickade toppen av frukten med den.

Jag satte ihop skomakaren i en 10-tums suffléform. Toppingen smälte samman till en enda kex med en gyllenbrun färg som var delikat söt och hade en öm, flagnande smula. Aprikoserna och björnbären var möra, söta och syrliga. Dessa smaker fördes in i sirapen som täckte dem och smakade himmelskt med kexet. Det bästa med fyllningen är att den gjordes med över tre pund frukt – det var en sådan njutning att inte behöva snåla med frukt när man portionerar ut den. En blåbandsvinnare för mig.

Source link

Rate this post

Leave a Reply