En aprikos tårta med en tunn skorpa och en smula topping på en tallrik framför en öppen kokbok som visar samma tårta

Detta recept ger en aprikostårta med utmärkt smak och riktigt bra konsistens. Smaken av aprikoserna, tillsammans med inslaget av mandelextrakt, ger den en nästan exotisk kant. Denna fyllning passar verkligen perfekt med en rik smörig skorpa och smula fylld med ännu mer smör tillsammans med farinsocker och mandel. Vi serverade den en gång med vaniljglass och en gång med lätt sötad vispgrädde. Det är något jag skulle göra igen på ett ögonblick.

Som sagt, bakelseskorpan är utsökt, men metoden att applicera den på en springform med höga kanter är onödigt knepig och krånglig. Jag tog lite tid på mig att försöka få den så jämntjock som möjligt samtidigt som jag fick den halvvägs upp i springformens kanter. Varför inte använda en djup tårtform med löstagbar botten? Vi kan bara kyla och rulla degen och sedan passa in den i pannan. Enkelt, snyggt och mycket lättare att hantera. Det ska jag göra nästa gång.

Var väldigt noga med att få aluminiumfolien så platt som möjligt i pannan för att täcka degen. Detta gäller särskilt i hörnen. Ta också bort bönorna (eller vikterna) först och ta sedan försiktigt bort folien (i motsats till att bara plocka upp folien med vikterna i) innan du avslutar gräddningen. Jag hade några rynkor på ena sidan och när jag försökte ta bort folien slutade jag med några revor. Jag hade sparat en degklump och använde den för att lappa ihop den.

Den goda nyheten är att tårtan håller ihop väldigt bra när den är oformad. Det här är inte en tårta som håller bra. Det var jättegott efter en timme utanför ugnen. Men nästa dag, medan smaken fortfarande var fantastisk, led bakverket och konsistensen av för mycket vätska som sipprade från de saftiga aprikoserna. Jag skulle säga att detta är något som bör serveras inom 4 till 6 timmar som mest för bästa resultat. Kanterna var mörkbruna, men vi älskade dem. De var inte brända och smakade nästan karamelliserat. Detta fungerade återigen utmärkt med de saftiga aprikoserna och den där lite bittra hinten av mandelextrakt.

Jag kunde inte motstå att försöka igen i helgen med mina ändringar och tänkte att jag skulle dela med mig av mina resultat. Jag älskade smakerna och konsistensen av denna tårta men var inte tokig i metoden att använda springformen med höga sidor. Jag gillade inte att klappa degen i pannan i stället för att bara rulla den till en riktig tårtform. Så det var vad jag gjorde. Jag bytte inget annat än att byta till en vanlig tårtform med löstagbar botten och kavla degen jämnt och lägga in den. Detta fungerade utmärkt, och jag kommer att använda den här metoden när jag gör receptet igen. Den enda lilla nackdelen är att jag fick lite (men väldigt lite) överkok. Tårtan led inte alls och såg bra ut, men jag rekommenderar att du lägger ett bakplåtspapper under tårtan.

Source link

Rate this post

Leave a Reply