Denna aprikos tårta är full av färska aprikoser som sitter på en smörig frangipane, eller mandelkräm, allt inbäddat i ett smuligt sött syrligt skal. På toppen ligger hackade pistagenötter, för wow-faktorn.

Tallrik med en skiva aprikostårta fylld med frangipane och toppad med hackade pistagenötter.

Det här är den fantastiska sommardesserten att dra fram när du verkligen vill imponera på gästerna. I klassisk italiensk tradition ställs en rik, krämig, nästan silkeslen aprikos- och mandelfyllning intill flingiga bakverk. Det tar lite tid. Men de oohs och aahs som varje gaffel kommer med är värda varje ögonblick av ansträngning.Angie Zoobkoff

Vanliga frågor om aprikosfrangipane-tårta

Vad är apelsinblomsvatten?

Vatten med apelsinblommor ger recepten den subtila essensen av apelsin. Lite som om någon hade viftat med en apelsin över en flaska med vatten och skanderat några besvärjelser. Den är gjord av apelsinblommor snarare än apelsinskal så det ger dina recept en lättare, utan tvekan vackrare, lilt än du kan förvänta dig.

Vad är frangipane?

Frangipane är en söt vaniljsås gjord av mandel, smör, socker och ägg som ofta används i tårtor och pajer. Det kan göras med andra nötter också, och ibland tillsätts sprit till blandningen. Det är inte samma sak som marsipan, som är en tjock pasta.

Aprikostårta med Frangipane

Tallrik med en skiva aprikostårta fylld med frangipane och toppad med hackade pistagenötter.

Denna aprikos tårta är full av färska aprikoser som sitter på en smörig frangipane, eller mandelkräm, allt inbäddat i ett smuligt sött syrligt skal. På toppen ligger hackade pistagenötter, för wow-faktorn.

Emma Spitzer

Prep 1 hr

laga mat 1 hr 40 min

Total 4 timmar

Gör bakelsen

 • I en matberedare, tillsätt mjöl, mahlebpulver, om du använder, salt och smör i en matberedare och mixa. Häll i konditorernas socker och äggulor och pulsa tills blandningen börjar gå ihop till en deg.

 • Vänd ut degen på en lätt mjölad arbetsyta och samla den sedan till en boll och platta ut den försiktigt till en skiva, slå in den i plastfolie och låt stå i kylen i en timme.

 • Smöra en 9-tums (23-cm) räfflad tårtaform med löstagbar botten. Ta ett rivjärn och använd den grova sidan för att riva degen i tårtformen. Tryck försiktigt ut degen i formen och upp på sidorna, se till att botten och sidorna är jämnt täckta och att det inte finns några luckor. [Editor’s Note: We know. This seems like a ridiculously unconventional way to make a crust. But trust us. It works. Trust us. Resist the urge to simply pat the dough into place.] Kyl i 30 minuter.

 • Värm under tiden ugnen till 400°F (200°C).

 • Klä degen med en plåt med bakplåtspapper och fyll skalet med okokta bönor eller ris för att väga den och hålla den på plats. Grädda sedan degen i 15 minuter.

 • Ta sakta och försiktigt bort papperet tillsammans med bönorna eller riset. En del av bakverket kan separera; om detta händer, tryck försiktigt tillbaka den med baksidan av en sked. Grädda degen utan lock tills de är lätt gyllene, 7 till 15 minuter till. Om skorpan börjar bli brun i kanterna, täck kanterna löst med en tunn remsa av aluminiumfolie.

 • Låt skorpan svalna helt medan du gör fyllningen.

Gör fyllningen

 • Sänk ugnstemperaturen till 340°F (170°C).

 • I en elektrisk mixer försedd med paddeltillbehöret, vispa det mjukade smöret och sockret tills det är blekt och ljust.

 • I matberedaren, pulsera mandeln till en till en grov grus; du vill inte ha puder, så var noga med att inte överanstränga dem. Vispa ner mandeln i smöret och sockret, vispa sedan i äggen, 1 i taget, och tillsätt slutligen apelsinblomsvattnet, blanda försiktigt bara tills allt är blandat.

Sätt ihop aprikostårtan

 • Häll fyllningen i skalet och toppa med aprikoshalvorna, med snittsidan uppåt. Lägg tårtformen på en folieklädd plåt med kant och grädda i 50 minuter. Ta ut ur ugnen och strö över de hackade pistagenötterna. Grädda tills tårtan är djupt gyllene, 15 till 20 minuter till.

 • Låt tårtan svalna helt i pannan. Sedan när du är redo att visa upp den, ta bort sidan av tårtan, skiva och förbered dig för att ta emot utmärkelser.

Servering: 1skivaKalorier: 658kcal (33 %)Kolhydrater: 54g (18 %)Protein: 10g (20 %)Fett: 47g (72 %)Mättat fett: 23g (144 %)Fleromättat fett: 4gEnkelomättat fett: 16gTransfett: 1gKolesterol: 184mg (61 %)Natrium: 26mg (1 %)Kalium: 276mg (8%)Fiber: 4g (17 %)Socker: 32g (36 %)Vitamin A: 1701IU (34 %)C-vitamin: 3mg (4 %)Kalcium: 80mg (8%)Järn: 2mg (11 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 22 augusti 2018

Recept © 2017 Emma Spitzer. Foto © 2017 Claire Widenfield. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply