Armagnacglass är en berusande, krämig vuxenglass gjord på konjak och massor av vaniljsås äggulor. Vi skojar inte när vi säger att det här är läckert, farligt, krämigt.

Glass är så mångsidig. Den här smaken är väldigt vuxen, och även om vi tenderar att koppla ihop frysta desserter med sommar, är Armagnacglass perfekt året runt. Det är fantastiskt med desserter gjorda på höstfrukter som plommon, katrinplommon, päron och fikon, men ger också en fin finish till sommarens måltider.

Armagnac tillsätts efter att crème anglaise har kokats, vilket ger den slutliga glassen en punch av rå alkohol och den varma, träaktiga tonen av Armagnac. Använd gärna antingen Cognac eller konjak om det är det du har till hands.–Rocco DiSpirito

VAD ÄR ARMAGNAC?

Armagnac är en distinkt sorts konjak som produceras i Armagnac-regionen i Gascogne, sydvästra Frankrike. Destillerad från vitt vin, den resulterande spriten lagras på ekfat innan den släpps. Armagnac var ett av de första områdena i Frankrike som började destillera sprit, men den totala produktionsvolymen är mycket mindre än konjak (den andra brännvinsbaserade spriten) och är mindre känd utanför Europa. De flesta destillerier är familjeägda och ofta ganska småskaliga.

Armagnac är mer rustik och hantverksmässig i produktionen än konjak, och är mer smakfrämmande och har en tyngre munkänsla. Det är också högre i alkoholvolym och kommer in på cirka 47 %. Fortfarande en distinkt konjakbaserad sprit, Armagnac har en bredare variation i smaker, även från en årgång till nästa. Detta beror på att Armagnac-destillatörer kan använda ett bredare urval av druvor i produktionen.

  • Fyll en stor skål eller handfat halvvägs med isvatten. (Isbadet måste passa till kastrullen som du använder för att tillaga glassbasen.)

  • I en stor kastrull på medelhög värme, värm upp halvan och halvan tills små bubblor bildas runt kanten på pannan, cirka 10 minuter. Ta bort från värmen.

  • Häll sockret och äggulorna i en stor skål och vispa med en elektrisk mixer tills det är slätt och ljusgult, cirka 3 minuter.

  • Vispa hela tiden, häll långsamt 1/2 till 1 kopp av den varma halv-och-halvan i socker- och äggulablandningen. När det har kombinerats, skrapa ner allt i skålen i kastrullen som innehåller halv-och-halvan, sätt tillbaka kastrullen till spisen på mycket låg värme och rör hela tiden med en träslev tills skummet försvinner och blandningen är tillräckligt tjock för att rörlig sked lämnar ett “spår” som fylls långsamt.

    ☞ TESTERTIPS: För en löjligt jämn vaniljsås och den resulterande glassen kan du sila blandningen efter att du tagit den från värmen och innan du kylt den.

  • Placera kastrullen i isbadet för att stoppa tillagningsprocessen, rör om då och då. Tillsätt armagnac och låt svalna till rumstemperatur.

  • Överför blandningen till en glassmaskin och bearbeta den enligt tillverkarens instruktioner. Du kan behöva bearbeta blandningen i ett par omgångar för att undvika att den svämmar över.

  • Om du föredrar en mjuk konsistens, ös upp den omedelbart. Om du föredrar en fastare konsistens, täck över och frys i minst ett par timmar innan servering.

Servering: 1 serveringKalorier: 657 kcalKolhydrater: 62 gProtein: 13 gFett: 38 gMättat fett: 21 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 13 gKolesterol: 527 mgNatrium: 117 mgKalium: 353 mgSocker: 51 gVitamin A: 1422 IUC-vitamin: 2 mgKalcium: 301 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2003 Rocco DiSpirito. Foto © 2003 Alanna Taylor-Tobin. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Pojke, var den här glassen dekadent. Med en crème anglaise smak och konsistens innan du kärnar den till riktig glass frös jag in glassen över natten och serverade den med några kakaonibs ovanpå varje portion. Armagnac-smaken är subtil men ger verkligen en härlig dimension till glassen.

Det enda jag kan föreslå för att göra smaken ännu smaskigare är att lägga till lite rent vaniljextrakt i glassbasen (och om du har sådana fläckade med frön från vaniljstång desto bättre enligt mig). Jag älskade verkligen enkelheten hos ingredienserna och de fantastiska visuella signalerna i receptet. Det gjorde verkligen en smidig matlagningsprocess. Jag är glad över att ha en balja med den här glassen i frysen – jag tror att jag ikväll kanske skulle prova den med några torkade fikon som tillbehör.

Armagnacglass gör en härlig avslutning på dagen! Jag använde Cognac, en fransk konjak, eftersom det var vad vi hade tillgängligt. Alkoholsmaken var mildare än jag förväntade mig, och var en slutnot snarare än en “in your face first thing you taste”-smak.

Att vispa ihop ägg och socker ger volym, vilket resulterar i en förstklassig glasskonsistens. Detta recept är en mångsidig bas för att använda någon av dina favoritsmaker av sprit eller sprit. Jag är exalterad över möjligheterna att använda fruktblandningar för att lägga till ytterligare ett lager av läckerhet. Nästa gång vill jag testa kirsch (körsbärsbrandy) med färska hackade Bing-körsbär! Den här gången serverade jag den med LC:s recept på klassisk äppelpaj.

Jag tycker om att göra glass och jag har hittat några ytterligare enkla steg för att göra den här glassberedningen ännu bättre. För superlen glass, sila den kokta vaniljsåsbottnen genom att hälla den genom en finmaskig sil i kylskålen. Var uppmärksam på din glassfryss volymkapacitet – jag frös in min i två omgångar för att undvika att den svämmade över. Vill du ösa glassen, lägg den i en frysbehållare och frys in ett par timmar innan servering, annars har du “softserve”-glass.

Kom ihåg att det är kockens förmån att slicka av all glass från dashern! Jag föreslår att du byter namn på receptet till “Boozy Ice Cream” eller liknande.

Ursprungligen publicerad 27 juli 2003

Source link

Rate this post

Leave a Reply