Svensk torkad ärtsoppa recept, känd som ärtsoppa, är en extremt tilltalande, värmande soppa som traditionellt görs på torkade gula ärtor och serveras på torsdagar i Sverige, följt av crepeliknande pannkakor med vispgrädde och sylt (pannkakor) till efterrätt.
Prova att snurra en tesked kornig brun senap ovanpå varje portion soppa för att förbättra både presentationen och den rika kombinationen av smaker.
ärtsoppa Ingredienser
- 1 pund torkade gula eller gröna ärtor, hela om du kan få dem, men delade fungerar lika bra
- 8 dl vatten
- 2 lökar, finhackade (2 dl)
- 1 hel lök, skalad och täckt med 2 kryddnejlika
- 1 stor morot, hackad (1/2 kopp)
- 1 köttigt skinkben eller 2 till 3 skinkhasar
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk salt
- 1/8 tsk peppar
- 1 tsk kornig brun senap
ärtsoppa Steg för att göra det
- Skölj och plocka igenom 1 pund torkade gula eller gröna ärtor. Om du använder hela ärter, blötlägg ärtorna över natten i vatten så att de täcker med cirka 2 tum.
- Fyll en stor gryta med 8 koppar vatten eller 6 koppar om du gillar en tjockare soppa.
- Tillsätt de avrunna ärtorna, 2 finhackade lökar, 1 skalad hel lök översållad med 2 hela kryddnejlika, 1 stor hackad morot och ett köttigt skinkben (eller 2 till 3 skinkhasar).
- Koka upp, skumma av eventuellt skum, täck sedan över grytan och låt sjuda på svag värme i 90 minuter.
- Om du använder hela ärter, skumma bort alla ärtskal som har stigit upp till ytan. Ta bort 2 till 3 koppar av soppan, puré i en mixer eller matberedare och lägg tillbaka purén i grytan.
- Fortsätt att sjuda i minst 30 minuter till, inte ens en timme till eller mer skadar det.
- Trettio minuter före servering, ta bort den dubbade löken och köttet. Hacka köttet och lägg tillbaka i grytan.
- Krydda soppan med 1 tsk torkad timjan, 1 tsk mald ingefära, 1 tsk salt och 1/8 tsk peppar. Sjud ytterligare 15 minuter.
- Servera, för runt kornig brun senap för att röra ner i soppan efter smak.
Var försiktig när du blandar heta ingredienser
Ånga expanderar snabbt i en mixer och kan få ingredienser att stänka överallt eller orsaka brännskador. För att förhindra detta, fyll mixern bara en tredjedel uppåt, ventilera toppen och täck med en vikt kökshandduk medan du mixar.
1 Comment
Pingback: utsökt smulpaj äpple recept - Låt oss göra smulpaj äpple [2022] - toppratter - Toppratter