
För denna bacon- och getosttårta viks kanterna på syrtskorpan runt söt karamelliserad lök, rökigt bacon och rik getost för en rustik, men ändå elegant, aptitretare.
Anpassad från Melissa Pasanen | Matlagning med Shelburne Farms | Viking Studio, 2007
Majsmjölet i skorpan ger en nötig crunch och kompletterar det rökiga, salta baconet och den färska getosten. Tårtan är en perfekt lätt lunch eller kvällsmat, med en grönsallad.–Melissa Pasanen
VILKEN ÄR DEN BÄSTA PANAN FÖR ATT KARAMELISERA LÖK?
Om du aldrig har karamelliserat lök förut, kanske du är lite orolig och tror att användningen av en stekpanna kommer att skydda allt det arbetet. Och det kommer – karamelliserad lök tar mycket tid, tålamod och omrörning. Så mycket omrörning.
Men här är grejen med karamelliserad lök … du vill ha lite att fastna i pannan. Gjutjärn eller rostfria kastruller hjälper dig att utvecklas förtjust, det som ger din lök det djup och färg som gör dem till vad de är. De små bitarna som fastnar i pannan (den förtjust) kommer inte att utvecklas i non-stick. Du kommer fortfarande att få en nära uppskattning men lita på oss, du vill ha den smak som bara kommer att uppstå med gjutjärn eller rostfritt.
Gör skorpan
-
Skär smöret i små tärningar och frys i minst 15 minuter.
-
I skålen på en matberedare försedd med metallbladet, blanda mjöl, majsmjöl och salt. Tillsätt färskosten och bearbeta i cirka 20 sekunder, eller tills blandningen liknar grova smulor. Tillsätt smöret och pulsa tills inget smör är större än storleken på en ärta. Tillsätt isvattnet och bearbeta i cirka 30 sekunder, eller tills en nypa av degen håller ihop. Om det inte gör det, tillsätt mer vatten, en tesked i taget.
-
Häll ut degen på en lätt mjölad bänk. Knåda bara tills det håller ihop i ett stycke. Forma degen till en platt skiva, slå in den i plastfolie och låt den stå i kylen i minst 30 minuter. (Om du kyler den mycket längre, ge den tid att värma upp lite innan du rullar ut den.)
Gör fyllningen
-
Medan degen svalnar, tillaga baconet i en sautépanna eller stekpanna tills den är ungefär halvvägs tillagad. Ta upp baconet på en tallrik klädd med hushållspapper och ställ åt sidan.
-
Kasta bort allt utom 2 matskedar av baconfettet. Sätt tillbaka pannan med resterande baconfett på medelvärme. Tillsätt olivoljan och sedan skivad lök och salt. Sänk värmen till medel-låg och koka löken långsamt, rör om då och då, tills de är djupt gyllenbruna och karamelliserade, 35 till 45 minuter.
-
Värm ugnen till 375°F (190°C) med ett galler i det näst lägsta läget. På en nonstick bakmatta eller en bit bakplåtspapper, rulla den kylda degen till en grov cirkel ca 1/8 tum tjock och 14 till 16 tum i diameter. (Kanterna behöver inte vara släta och snygga.) Lyft upp bakmattan med skorpan på en plåt.
-
Fördela den karamelliserade löken över skorpan och lämna en 1/2-tums kant runt kanten. Hacka baconet grovt och strö det jämnt över löken, följt av timjanbladen och till sist getosten. Vik skorpans kanter över fyllningen, veck kanterna efter behov. Pensla skorpan med mjölk.
-
Grädda tårtan i cirka 30 till 35 minuter, tills skorpan är gyllene. Servera varm, varm eller i rumstemperatur.
Bacon och getost tårta variant
Lök- och baconbotten fungerar också bra med kokta tärnade rödbetor, råt tärnat äpple eller ädelost. Eller ersätt bacon med tärnad skinka och tillsätt lätt ångade eller mikrovågsugna kuber av butternutsquash eller pumpa och getost. Skippa baconet för en vegetarisk tårta.
Servering: 1 serveringKalorier: 702 kcalKolhydrater: 60 gProtein: 18 gFett: 45 gMättat fett: 26 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 13 gTransfett: 1 gKolesterol: 106 mgNatrium: 854 mgKalium: 476 mgFiber: 6 gSocker: 11 gVitamin A: 1451 IUC-vitamin: 17 mgKalcium: 148 mgJärn: 4 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Den här tårtan fick ett överväldigande “Wow”, även från mig! Det kan vara färskosten, men det här var en av de trevligaste syrliga degarna att arbeta med och jag uppskattar tipset att kavla ut den på bakmattan och bara lägga det hela på bakplåten (mycket lättare än att flytta degen från mot bakplåten).
Bacon gör så klart allt bättre och det rundade bara av löken och getosten. Skorpan blev flagnande men också slät, med den där majsmjölskrisen då och då. Det är en så enkel idé, men den ser bra ut när den kommer ut ur ugnen, smakar underbart och är så mångsidig. Vi åt det till frukost, lunch och middag och det verkade aldrig malplacerat.
För något så enkelt är den här rätten en riktig behagare. Ljusa, rika smaker kompletterade varandra fint. Jag kände att jag borde sitta på en pub någonstans i Storbritannien. Detta, med den rekommenderade salladen, gör en underbar lunchmåltid. Jag kunde till och med värma upp den lätt dagen efter utan negativa effekter.
Jag har gjort en nästan identisk tårta ett tag, men jag blev fascinerad av skorpan. Det kom ihop vackert och totalt sett togs tårtan väl emot, men jag är inte säker på hur mycket majsmjölet faktiskt tillsatte. Jag tror att jag i framtiden skulle försöka öka mängden majsmjöl.
Smakkombinationen var perfekt – jag har inte lagt timjan till mina löktårtor tidigare, och jag tänker använda den konsekvent i framtiden. Det här är definitivt inte det mest originella receptet, men för en rolig, enkel lunch (med en grön sallad) är denna tårta svår att slå.
Okej, vem gillar inte karamelliserad lök, bacon och getost? Sätt ihop dessa och du har en fest i munnen. Det här var ännu mer fantastiskt än jag föreställt mig. Skorpan hade en fin crunch från majsmjöl, baconet tillsatte saltet, den karamelliserade löken den söta och getosten den syrliga.
Jag strödde lite fleur de sel över min skiva efter att ha tagit en tugga och kände att den behövde lite mer krydda. Det är vägen att gå, snarare än att tillsätta mer salt i tillagningsprocessen. Det var verkligen läckert. Jag kunde ha ätit upp allt på en gång. Och för en gångs skull såg det ut precis som på bilden! Det här är ett recept jag definitivt kommer att göra för gäster.
Precis vad jag förväntade mig. Salt, välsmakande, rik och flagnande på en gång. Bakverket var särskilt lätt att sätta ihop och det hanterades vackert. Det var en fantastisk brunchrätt, med lite sallad vid sidan av. Jag kan pilla lite med proportionerna nästa gång — mer ost, mindre bacon — men det här kommer definitivt upp på menyn snart igen.
Ursprungligen publicerad 18 juli 2007