Bakad fetapasta med räkor och tomater är anpassad från det mycket berömda TikTok-receptet. I vår version tar tillsatsen av räkor och en annan örtprofil den över toppen för en middag som är lika enkel som den är imponerande. #PastaSelfie

En serveringsfat och skål båda fyllda med bakad pasta med räkor, fetaost och tomater, med en gaffel på sidan.

Om du vet något om mig så vet du att jag inte är trendig. Inom kultur, mat eller mode. Jag menar, jag har skor som är äldre än de flesta av er och jag bär dem gärna när jag dansar till disco i vardagsrummet. De endast tiden jag har lite höft är när så mycket tid har gått att mina gamla standbys plötsligt är chica. Så jag överraskade mig själv när jag gjorde ett av TikToks break-out-recept: bakad fetapasta. Och här är kickern: Jag är inte ens ett fan av feta. Men jag gjorde receptet i smyg för att jag var säker på att det inte skulle vara värt hypen och alla dessa miljoner beundrande får hade helt enkelt ingen smak.

Bakad Feta Pasta Prep.

Pojke hade jag fel.

Receptet är enkelt att göra, och det är verkligen knock-out-of-the-park bra. Så bra, faktiskt, The One och jag har haft det ungefär en gång i veckan den senaste månaden.

Skålen har en lång härstamning. Tiiu Piret postade först en version av rätten på hennes blogg i början av 2018, och sedan gjorde Jenni Hayrinen, en finsk bloggare, en enklare version som hon kallade uunifetapasta (“ugnsbakad fetapasta”), som blev viralt i Finland. Och resten är TikTok-historia.

Till min version lade jag till räkor till rätten samt citronskal. Jag lekte också med örtprofilen. Jag gillar den jordnära smaken av timjan och gräsigheten av persilja, så in gick de. Det som kom ut ur ugnen var något ganska fantastiskt. Jag hoppas att du håller med.–David Leite

En serveringsfat och skål båda fyllda med bakad pasta med räkor, fetaost och tomater, med en gaffel på sidan.
  • Placera ett galler i mitten av ugnen och höj värmen till 400°F (200°C).

  • Lägg tomaterna och vitlöken i en 9 x 13-tums (23 x 33-cm) ugnsform. Strö timjan över tomaterna och ringla över det hela med 1/4 dl olja. Strö över salt och rör om för att täcka.

  • Lägg fetaosten i mitten av rätten och ringla över den återstående 1/4 dl olja. Strö över hela rätten med rödpepparflingor och lite svartpeppar.

  • Grädda tills tomaterna är lätt förkolnade och spruckit, 30 till 35 minuter. Ta ut formen från ugnen och lägg räkorna bland tomaterna. Sätt tillbaka formen i ugnen och fortsätt grädda tills räkorna är genomstekt, 7 till 10 minuter.

  • Medan räkorna kokar, ta med en stor gryta av saltat vatten till en kokning. Koka pastan tills den precis är al dente – ungefär en minut mindre än vad som anges på förpackningen. Spara 1 kopp av pastavattnet och låt rinna av pastan.
  • Ta bort timjankvistarna och släng. Rör om feta-tomat-räkorblandningen tills den är jämn blandad.

  • Häll pastan i formen och rör om helt. Om rätten ser lite torr ut, tillsätt lite av det reserverade pastavattnet.

  • Krydda med salt och peppar, efter smak. Toppa med persilja och citronskal och servera.

Servering: 1 delKalorier: 827 kcalKolhydrater: 72 gProtein: 43 gFett: 41 gMättat fett: 12 gFleromättat fett: 5 gEnkelomättat fett: 22 gKolesterol: 330 mgNatrium: 1449 mgKalium: 607 mgFiber: 4 gSocker: 7 gVitamin A: 1239 IUC-vitamin: 23 mgKalcium: 451 mgJärn: 5 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Foto © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.

Recensioner av recepttestare

Jag hade tre påsar tricolor spumoni-pasta i mitt skafferi och bara väntade på ett recept som det här. Fotot för denna bakade fetapasta med räkor och tomater var tillräckligt färgglad för att den inte behövde trefärgad pasta. Men i det här fallet kan mer vara mer och det var det. Hade jag haft vanlig spumoni hade jag använt det. Bara läsningen av receptet framkallade alla möjliga sorters saucy pasta. Alla dessa springor för att absorbera en bakad sås smaksatt med tomat, fetaost, citron och räkor…Tjugo minuter av praktisk tid, lite bakning, lite omrörning och mycket delikat smak.

Jag råkade ha flerfärgade körsbärs- och druvtomater så jag använde dem. Deras lite olika storlekar resulterade i olika nivåer av lätt förkolnade. Det här var inte ett problem en gång i fetalavan. Timjan och citron var komplementära som man kan förvänta sig. Även om jag använde pepparflingorna under gräddningen, tillsatte jag lika mycket i avslutningen med citronskal och persilja. Detta gav ett extra kittlande och var perfekt för oss. Jag behövde inte tillsätta något pastavatten eller ytterligare salt. Dessa två beståndsdelar är skyldiga att skilja sig från kock till kock baserat på fetaostens sälta och krämiga och uppsugningsförmåga hos pastan. Min spumoni var en härlig pastaform för detta recept som jag är säker på att någon av pastan som nämns i receptet skulle vara det. Vilken kort pasta som helst med konsistens för att fånga såsen skulle fungera. Jag skulle vilja säga att resterna värmde upp bra men det blev inga rester. Serveras med en enkel trädgårdssallad klädd i citrontimjanvinägrett. Helt klart ett vinnarrecept!

En vit skål med bakad fetapasta med räkor med ett citronskal på sidan.

Det berömda TikTok-receptet plus räkor! Den här bakade fetapastan med räkor och tomater är en jättebra vardagsmiddag eller något jag kan göra för sällskap i all hast. Receptet är så smakrikt och enkelt att jag nästan har svårt att kalla det matlagning. Receptet är korrekt som det är, mitt enda förslag skulle vara att dra ut räkorna efter 8 minuter. Resterande värme från pannan och den varma pastan kokade dem lite mer än jag skulle vilja.

Jag använde fetaost med tomat och basilika eftersom det var allt min marknad hade (och jag skulle köpa igen, jag gillade basilikan). Jag lade även till en näve hackad vårlök på slutet för lite färg och konsistens. Jag smakade innan jag gjorde det och det var verkligen fantastiskt utan. Jag är glad att jag valde rotini så ingen av den underbara såsen gick till spillo. Jag behövde inte tillsätta något pastavatten på slutet. Jag älskade kryddigheten i pepparflingan och mängden vitlök. Det här är definitivt en målvakt. Jag serverade den med en jordgubbsspenatsallad eftersom lokala bär är så gott just nu.

Denna bakade fetapasta med räkor är en superenkel rätt med mycket smaker. Det är i grunden en “one pan”-rätt så att städa upp är också enkelt. De rostade tomaterna och fetaosten blir en fin, krämig sås med en fantastisk smak som inte överväldigar den mer delikata smaken av räkorna. De röda paprikaflingorna ger den lite värme, men inte för mycket. Det skulle säkert kunna anpassas efter personliga preferenser. Persiljan och citronen är en fin avslutning. Jag serverade detta med en Caesarsallad och färskt surdegsbröd. Det var en stor hit!

Jag har sett versioner av denna bakade fetapasta med räkor och tomater sväva runt på internet och skrivit av det som en fånig trend. När jag såg det som ett potentiellt testrecept bestämde jag mig för att ge det ett försök och det gör ingen besviken. Att kasta in allt i ugnen och sedan röra ihop allt förvandlar det till en supersmakfull sås. Så, så gott och så enkelt!

Min enda kommentar skulle vara att det inte är den mest vackert pläterade måltiden. Jag lade till mycket persilja ovanpå, vilket gjorde att rätten såg finare ut och var en fin kontrast till fetaosten. Jag undrar om detta skulle fungera lika bra med getost? Men fetaosten var så god att jag kanske inte vill experimentera.

Enkla instruktioner att följa och slutresultatet blev jättegott! Eftersom jag älskar räkor och fetaost är det här receptet på bakad fetapasta med räkor och tomater perfekt för min smak. Du kommer inte bli besviken. Det tog mig bara 15 minuter för förberedelseprocessen och 45 minuter för tillagningstid.

Denna bakade pasta med räkor, fetaost och tomater är ett bra recept för en hektisk veckokväll men tillräckligt bra för sällskap. Den bakade fetaosten gör en underbar sås så köp fetaost av god kvalitet. För att spara tid under veckan skulle det vara enkelt att köpa redan skalade och avskalade räkor. Det mesta av matlagningen görs i en ugnsform så städning är en annan bonus med detta recept. Jag serverade den med broccoli och jag tror att det här receptet även skulle fungera med kyckling för de med skaldjursallergi.

Jag älskade denna bakade pasta med räkor, fetaost och tomater. Den var förvånansvärt mycket krämig utan att tillsätta något reserverat pastavatten, räkorna var perfekt kokta och citronskalet slog verkligen mot fetaosten och olivoljan. Jag fördubblade receptet, använde en burk plommontomater och hade inga problem. Jag använde också ungefär en tesked torkad timjan och mer krossad röd paprika än den begärde, ungefär en tesked också. Jag tror att vissa tillsatta grönsaker som spenat, broccoli och eller ärtor skulle vara ett bra komplement till detta. Jag älskade verkligen den här rätten och kommer att göra den igen.

Jag har sett den här rätten över hela sociala medier, och det är helt värt hypen. Den här bakade pastan med räkor, fetaost och tomater var utsökt, och jag har redan gjort den två gånger. Det är minimalt med förberedelser och det är lätt att göra glutenfri. Nästa gång skulle jag vara mer reserverad med salt, eftersom fetaost redan är ganska salt på egen hand.

Denna bakade fetapasta med räkor går ihop så lätt men ger samtidigt effekten av en mer komplicerad Garides Saganaki, en av mina favoriträtter med fetaost och tomat och räkor, med en bonus av härlig pasta. Att baka ett block med örtbeströdd fetaost är en så fin festbit i sig själv – du kan sluta med fetaosten och tomaterna och ploppa detta mitt på bordet med knaprigt bröd och kalla det en fest! Men det här är den perfekta rätten för en riktigt speciell lockig pasta som tar tag i varenda bit av den läckra såsen som kommer ihop. Vi älskade den bakade fetaosten och fikonen som förrätt och hade därför stora förhoppningar på detta och var nöjda med resultatet.

Receptet delar sig lätt för att servera två, och körsbärstomater ger så mycket smak när de behandlas på detta sätt. Färsk trädgårdstimjan är ett härligt komplement – eller så kan du till och med lägga till lite rosmarin om du föredrar det, eller till och med en liten skvätt ouzo när räkorna tillsätts. Jag passar den här mindre versionen i en 8 x 101⁄2” ugnsform. Tidpunkten var perfekt, med fin röding som började dyka upp efter 35 minuter. Jag använde vildfångade rosa räkor som jag hade tinat upp i kallt vatten med lite salt och citron och sedan klappat torrt när de tinats. Du kan montera ihop fetaosten och tomaterna medan ugnen värms upp och när du lägger till räkorna är det dags att koka pastan. Den fick ett starkt “mycket, mycket bra, en 11” godkännande från honom själv, och man har inget emot att höra om något är bra!Source link

Rate this post

Leave a Reply