Bakad quinoa med citron och persilja är lätt att göra och gör det mesta av detta nötiga, näringsmässiga underverk. Förstärkt med tillsatsen av citron, persilja och buljong kunde det inte bli enklare.

Anpassad från America’s Test Kitchen | Laga mat för din maghälsa | America’s Test Kitchen, 2021

Det finns många sätt att förbereda quinoa, men den här hands-off-metoden ger perfekt kokta “korn” varje gång. Till matlagningsvätskan vänder vi oss till kycklingbuljong (grönsaksbuljong går också bra), som vi värmer med citronskal, så rätten har citrussmak genomgående. Vi häller den varma vätskan över quinoan i en ugnsform, täcker den med folie och gräddar.–Amerikas testkök

VAD ÄR QUINOA?

Du kanske vet vad quinoa är, men du kanske inte vet mycket om denna pseudoceal. Det är ett uråldrigt frö som är fullproppat med protein och är glutenfritt, så det passar för många dieter. En blommande växt i amarantfamiljen, den odlas som en gröda främst för sina ätbara frön. Fröna är rika på protein, kostfiber och B-vitaminer och har kostmineraler i mängder större än de flesta spannmål. Anses vara en superfood på grund av dess näringsmässiga fördelar, den har vuxit i popularitet under det senaste decenniet.

För enkelhetens skull kan du köpa förtvättad quinoa. Om du köper otvättad quinoa (eller om du är osäker på om den är tvättad), skölj den väl innan du lagar mat för att ta bort dess bittra skyddande beläggning, som kallas saponin.

  • Värm ugnen till 450°F (230°C).

  • I en 8-tums fyrkantig bakpannakombinera quinoa och olja.
  • I en täckt medelstor kastrull på hög värme, koka upp buljong, citronskal och salt. Häll varm buljong över quinoablandningen och täck formen tätt med ett dubbelt lager aluminiumfolie. Grädda quinoan tills den är mjuk och ingen vätska finns kvar, 25 till 30 minuter.
  • Ta ut formen från ugnen, avtäck och fluffa quinoan med en gaffel, skrapa upp eventuell quinoa som har fastnat i botten. Täck skålen igen och låt stå i 10 minuter.

  • Vänd ner citronsaft och persilja. Smaka av och smaka av med salt, peppar och mer citronsaft om så önskas. Tjäna.

Servering: 1 serveringKalorier: 302 kcalKolhydrater: 42 gProtein: 9 gFett: 11 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 6 gNatrium: 502 mgKalium: 372 mgFiber: 5 gSocker: 1 gVitamin A: 365 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 34 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 America’s Test Kitchen. Foto © 2021 Amerikas testkök. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Rostning ger en fin nötighet till quinoan i denna enkla och ganska idiotsäkra maträtt av bakad quinoa med citron och persilja. Den här quinoan blir lite fluffigare än varianten med spishäll – den skulle passa bra i en sallad i tabouli-stil, eller serveras bredvid något tufft där du behöver suga upp de sista smakbitarna.

Vilken bra metod att tillaga quinoa på! Jag har bara tillagat den på spishällen och detta resulterade i en fluffigare korn och den var perfekt tillagad. Förberedelsetiden är minimal och sedan går den in i ugnen medan du kan vara ute och göra annat. Quinoan har bara en hint av citron och jag lägger till lite mer nästa gång.

Tillagningen av den här bakade quinoan med citron och persilja gick så snabbt att ugnen inte hann förvärmas, vilket kvalificerade den som en utmärkt kvällssida. Jag gillade det med bara en tesked citronsaft, men jag slängde i de återstående 4 1/2 teskedarna från den skalade citronen efter att ha smakat, och det var ännu bättre om än lite bittert.

Eftersom min kycklingbuljong redan var salt tillsatte jag inget salt förrän på slutet. Jag satte koriander till persiljan och det var en bra byte i den här rätten. Till en början tyckte jag inte att receptet krävde tillräckligt med vätska jämfört med receptet på quinoapaketet, men quinoan var perfekt tillagad. Jag hade fastnat en del under det första luddet, men när det väl hade vilat i de angivna tio minuterna hade alla bitar släppt i skålen – inga problem med rengöringen.

Jag använde en 9-tums fyrkantig Anchor Hocking-glasskål med glaslock, så förseglad med bara ett lager folie och locket; det fungerade bra. Nästa gång ska jag prova bara locket, och det kommer att bli många nästa gång, för den här rätten kommer att passa till de flesta kyckling- och fiskrätter och det är en bra packbar lunch också. Nästa dag skivade vi milda gröna oliver (Castelvetrano och Frescatrano) i de kalla resterna och lade till strimlad pocherad kyckling för en utmärkt lunch.

Den här bakade quinoan med citron och persilja är ett otroligt enkelt recept men du kan behöva baka längre för att få quinoan att bli lagom mör. Jag skulle definitivt göra detta igen. Observera att quinoa fungerar bäst om den kan sköljas 3 gånger och även om du pressar dem i handen under rinnande vatten.

Ursprungligen publicerad 25 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply