En bakad sötpotatis är en klassisk tillbehör som är så enkel att göra men ändå så mångsidig. Lär dig att baka sötpotatis i ugnen som är perfekt fluffig och krämig i mitten.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.
Från vår populära krämiga sötpotatissoppa till sötpotatisgryta till Thanksgiving, vi älskar sötpotatis i vår familj. Med sin fluffiga-krämiga konsistens och söta och salta smakprofil är det inte konstigt att alla älskar sötpotatis (inklusive våra barn). Vi njuter särskilt av dem under de kalla månaderna – det är en så tröstande och näringsrik rotfrukt.
Bakad sötpotatis
Detta rostade sötpotatisrecept kommer säkert att bli din favoritsida av så många anledningar. Här är varför du kommer att älska det här receptet:
- Enkelt att göra – Förberedelsen tar bara 5 minuter och din ugn gör resten.
- Mångsidig – Potatisen kan avnjutas som en sida med biff, bakat kycklingbröst, fläskfilé och så många olika rätter, eller avnjutas som en måltid om den är laddad med söta eller salta pålägg (se påläggsidéer nedan).
- Friska – Det finns så många hälsofördelar med sötpotatis, och du vill definitivt inkludera denna grönsak i din kost. Sötpotatis är en stor källa till vitaminer, mineraler och fibrer som du kan se i näringsdeklarationen nedan.

Hur man bakar sötpotatis
- Ren potatis – Eftersom sötpotatisen är en rotfrukt som odlas under jorden vill man rengöra den ordentligt. Ris och skrubba skalet på potatisen och klappa torrt.
- Stick hål – När den är ren, stick hål i potatisen med en gaffel. Detta gör att eventuell överskottsfukt släpps ut eftersom potatisen bakas vid hög temperatur.
- Baka – Lägg till sötpotatis på din pergamentfodradkantad bakplåten och koka tills den tjockaste delen av potatisen är mjuk.

Hur länge man bakar en sötpotatis
Precis som alla andra stekmetoder kommer gräddningstiden att variera beroende på själva ugnen (alla ugnar är olika), storleken på potatisen och tillagningstemperaturen. Här är en allmän guide för a medium/stor potatis och grädda tills potatisen lätt tränger igenom i mitten:
- Vid 375°F – Grädda i 60-75 minuter
- Vid 400°F – Grädda i 45-60 minuter
- Vid 425°F – Grädda i 40-50 minuter
Proffstips: Du kan baka en sötpotatis i Air Fryer eller i en Instant Potatis om du vill att de ska göras ännu snabbare, förbered bara potatis på samma sätt och följ vår handledning för Air Fryer Baked Potatis eller Instant Pot Baked Potatis, justera tidpunkten för storleken av sötpotatisen.
Topping idéer
En bakad sötpotatis kan avnjutas vanlig med lite smör, eller så kan du vara så kreativ som du vill. Här är några av våra favoritpålägg:

Vanliga frågor
Inpackning i folie är inte nödvändigt för detta recept. Huden är en naturlig barriär som kommer att hålla mitten från att torka ut. Det är också lättare att kontrollera om de är färdiga om du inte behöver packa upp dem.
Medan jams och sötpotatis ibland märks omväxlande i amerikanska livsmedelsbutiker, är de faktiskt ganska olika. Sötpotatis har ett rödaktigt eller orange exteriör medan jams har ett brunt yttre, kan växa sig betydligt större och är sällan tillgängliga i amerikanska livsmedelsbutiker.
Du vet att en sötpotatis är färdigbakad när du sticker en kniv i den tjockaste delen av potatisen utan motstånd.
Sötpotatis bör stickas flera gånger genom skalet före gräddning för att ångan ska komma ut. Annars kan en sötpotatis explodera i ugnen.

Servera med
Rostad sötpotatis är så mångsidig och kan avnjutas på så många olika sätt!
Fler sötpotatisrecept
Bakad sötpotatis recept
Förberedelsedags: 5 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Total tid: 50 minuter

Det enklaste receptet på bakad sötpotatis med en fluffig och krämig mitt. Bakad sötpotatis är perfekt som tillbehör eller huvudrätt.
Skicklighetsnivå:
Lätt
Kostnad att göra:
$5-$8
Nyckelord:
bakad sötpotatis
Kök:
amerikansk
Kurs:
Sidorätt
Kalorier: 194
Serveringar: 4 serveringar
-
4
medium/stor sötpotatis - osaltat smör, valfritt för topping
- hackad gräslök, valfritt för topping
-
Värm ugnen till 400°F och fodra a kantad bakplåt med folie eller bakplåtspapper för enklare rengöring.
-
Skölj och skrubba potatisen noggrant, torka den sedan med en handduk och stick hål överallt med en gaffel.
-
Lägg potatisen på den förberedda bakplåten och lämna lite utrymme mellan potatisen och grädda i 45 minuter, eller tills den är lätt att genomborra med en kniv eller gaffel.
-
Kyl i fem minuter innan du skär upp och tillsätter smör och gräslök, eller dina favoritpålägg.
Näringsdeklarationen är endast för sötpotatisen (utan pålägg).
Näringsinnehåll
Bakad sötpotatis recept
Belopp per portion
Kalorier 194
Kalorier från fett 1
% Dagligt värde*
Fett 0,1 g0 %
Mättat fett 0,04g0 %
Fleromättat fett 0,03g
Enkelomättat fett 0,003g
Natrium 124mg5 %
Kalium 762mg22 %
Kolhydrater 45g15 %
Fiber 7g29 %
Socker 9 g10 %
Protein 4g8 %
Vitamin A 32063IU641 %
C-vitamin 5 mg6 %
Kalcium 68mg7 %
Järn 1 mg6 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.