Bakade äpplen är en lätt höstdessert.

I det här receptet halveras äpplena, toppas med en smörig havrepekannötsstreusel och bakas tills de är mjuka! Du har förmodligen alla ingredienser till hands.

Det är en så enkel men speciell dessert med enkel förberedelse och läcker höstsmak.

Bakade äpplen med havre

En mysig höstdessert: Bakade äpplen!

  • Bakade äpplen kan förberedas i förväg och bakas medan du äter middag!
  • Använd valfri sort av äpplen och några ingredienser som förmodligen redan finns i skafferiet!
  • Kanelkryddat, det här receptet är mycket snabbare att förbereda än äppelpaj med en läcker äppelkrispinspirerad topping.
  • Bakade äpplen kan serveras som efterrätt eller till och med som frukost.
ingredienser för att göra bakade äpplen

Ingredienser och variationer

Äpplen – Även om alla äpplen duger, gillar vi Honeycrisp-, Gala-, Fuji- eller Granny Smith-äpplen eftersom de håller sig fastare efter gräddning.

Sötare varianter som golden delicious eller pink lady är andra bra alternativ.

Streusel Topping – En blandning av havre, mörkt eller ljust farinsocker, nötter och smör ger en gyllene topping som kan användas på alla typer av bakad frukt som persikor och päron.

Variationer

  • Tillsätt andra varma kryddor till toppingen som en nypa muskotnöt, eller till och med äppelpajkrydda.
  • Byt ut pekannötterna mot valnötter, kokos eller andra nötter.
  • Tranbär, russin, kanderad ingefära eller till och med lite apelsinskal/skal kan läggas till mixen.
  • Ringla över lite lönnsirap om du vill.

Hur man bakar äpplen

  1. Förbered äpplen: Skär äpplena vertikalt och gröp ur kärnorna och lite äpple med en sked eller skalkniv.
  2. Förberedande topping: Blanda ingredienserna till toppingen enligt anvisningarna i receptet nedan.
  3. Baka: Lägg äpplena i en ugnsform och lägg en hög sked streusel på varje äpple.
  4. Täck över och grädda tills äpplena är mjuka och toppingen är krispig och brynt.
Bakade äpplen fyllda med havreblandning före gräddning

Tips

  • Om du har en äppelkärna, kärna ur äpplena innan du skär. Jag skar äpplena på mitten och använde en melonballer på bilderna ovan.
  • Skala inte äpplena, skalet håller ihop det hela.
  • Om du förbereder i förväg, pensla den skurna sidan av äpplena med lite citronsaft så att de inte blir bruna.
  • Olika sorter av äpplen kommer att ha olika koktider. Kontrollera äpplena tidigt och koka bara tills de är mjuka. Om äpplena är överkokta kan de brista ur skalet.
ovanifrån av pläterade bakade äpplen

Serveringsförslag

Bakade äpplen är perfekta på egen hand, men är helt himmelska serverade varma med en kula vaniljglass, vispgrädde eller en klick kolasås.

Häll eventuell saft i pannan över äpplena.

Hur man förvarar bakade äpplen

Överblivna bakade äpplen håller inte länge i kylen eftersom det finns så många sätt att använda dem!

Fler enkla Apple-recept

Se fler Apple-recept

Tyckte din familj om dessa bakade äpplen? Lämna oss ett betyg och en kommentar nedan!

pläterade bakade äpplen

5 från 3 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Bakade äpplen

Mört bakat äpple toppat med en kanelstreusel topping.

Förberedelsedags 30 minuter

Tillagningstid 30 minuter

Total tid 1 timme

  • Värm ugnen till 375°F.

  • Skär äpplena på mitten, uppifrån och ned. Använd en liten sked för att ösa ur kärnorna och lite av äpplet. Lägg äpplena i en 9×13 långpanna med snittsidan uppåt.

  • Kombinera ingredienserna till toppingen i en medelstor skål och blanda med en gaffel tills blandningen börjar hålla ihop.

  • Lägg en generös del av toppingen på varje äpple.

  • Täck formen med folie och grädda i 10 minuter. Avtäck och grädda i ytterligare 15-20 minuter (*se anmärkning) eller tills äpplena är mjuka och toppingen är lätt brynt.

  • Kyl i 5 minuter innan servering. Servera med vaniljglass och kolasås om så önskas.

*Viktig! Olika sorter av äpplen kommer att ha olika koktider. Kontrollera äpplena tidigt och koka bara tills de är mjuka. Om äpplena är överkokta kan de brista ur skalet. Mjukare varianter bör tillagas på ca 25-30 minuter (total koktid) medan fastare äpplen kan behöva ca 45-50 minuter.

  • Om du har en äppelkärna, kärna ur äpplena innan du skär.
  • Skala inte äpplena, skalet håller ihop det hela.
  • Om du förbereder i förväg, pensla den skurna sidan av äpplena med lite citronsaft så att de inte blir bruna.
  • Näringsinformation inkluderar inte glass eller valfria pålägg.

5 från 3 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Kalorier: 254 | Kolhydrater: 35g | Protein: 2g | Fett: 13g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 20mg | Natrium: 66mg | Kalium: 176mg | Fiber: 4g | Socker: 23g | Vitamin A: 290IU | C-vitamin: 4mg | Kalcium: 31mg | Järn: 1mg

Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.

Kurs Efterrätt
Kök amerikansk





Source link

Rate this post

Leave a Reply