Dessa kyckling köttbullar är så saftiga och smakrika men de är också hälsosammare! Servera dem över krämig soltorkad tomat- och svamporzo och du har en ny familjerecept!
Förra året besökte vi Israel i ett par veckor och åt, och åt och åt. Bröden där, herregud, det finns bara inget som bröd utanför USA. Men det som var intressant var att så mycket som vi åt kände vi oss verkligen inte äckliga och vi kom inte heller hem miljarder pund tyngre. Det var bara färsk mat och det gjorde hela skillnaden. Sedan jag kom hem och drömde om kullerstensgatorna och varma challah, har jag varit starkt fokuserad på rätter som innehåller mer örter och ljusstyrka till enkla måltider.

Köttbullar är fantastiska, men en kycklingversion som fortfarande är fuktig och saftig med friskheten hos alla de vackra örterna är precis vad den här bloggen behövde.
Jag älskar särskilt stekta örter vi slänger på toppen i slutet. De är så känsliga men packar ändå sin smak.
Och innan du frågar, jag vet inte vad det bästa med vår resa var; Petra var fantastisk, Israel var som att andas ny luft, och gränserna till Syrien och Libanon, ja en del av den bästa maten vi hade under hela resan var där!
Jag tror att du måste lämna hemmet då och då för att ta reda på vad hemmet verkligen är för dig. Hem är alla jag älskar, en ledig kväll runt bordet utan deadlines eller brådska och en stor tallrik med den krämigaste orzo prickad med jordnära svampar och doftande köttbullar.

Ingredienser Bakade kycklingköttbullar
Gör dig redo för djärva smakrika kycklingköttbullar som är fuktiga och superenkla att göra! Medan de bakas, vispar du upp krämig orzo och du har en fantastisk enkel familjemåltid. Här är vad du behöver…
Till köttbullarna
- Panko brödsmulor: Du kan också krossa kex eller använda vanligt ströbröd. Dessa hjälper till att binda ihop köttbullarna.
- Mjölk: Vi använder 2% eller helmjölk och det hjälper till att hålla köttbullarna fuktiga.
- Olivolja: hjälper köttbullarna att bli gyllene när de gräddas
- Salt: ger smak
- Aleppopeppar: Detta är valfritt, men det ger en fantastisk Mellanösternsmak.
- Mald kyckling: malda kycklinglår fungerar också eller mald kalkon
- Ägg: de riktiga pärmarna till köttbullarna
- Riven parmesan: ger smak och hjälper till att hålla formen på köttbullarna
- Schalottenlök: ger smak
- Vitlökspulver: ger smak
- Färska kryddor: persilja, timjan, rosmarin eller så kan du göra 1 tesked italiensk krydda

För Orzo
- Soltorkade tomater: tillför ljusa poppar av smak
- Olja: Använd oljan från burken med soltorkade tomater. Om du inte använder soltorkade tomater, tillsätt en extra matsked smör.
- Smör: används om du inte använder den soltorkade tomatoljan, hjälper till att fräsa svamp, schalottenlök och örter
- Baby Bella svampar: Du kan använda vilken typ av svamp du vill men vi älskar hur babybellorna smakar och ser ut i den här rätten.
- Schalottenlök: ger smak
- Rosmarin och timjan: ger ljus örtfriskhet och steks för att lägga på toppen
- Vitlök: ger smak
- Salt: tillsätt smak
- Matlagning av torrt vitt vin: Du kan också använda riktigt vitt vin om du föredrar det.
- Orzo: en liten pasta som liknar ris
- Kycklingbuljong: hjälper till att tillaga orzo och ger smak
- Tung grädde: gör såsen fyllig och krämig
- Balsamvinäger: tillför en explosion av syra
- Pecorino Romano: strö bara lite ovanpå för garnering
- Röd paprika: en nypa räcker långt så se till att du får den värme du vill ha
Detta är tänkt att vara en översikt över alla ingredienser i receptet och lite information om dem. För alla mått, scrolla ner till receptkortet i slutet av inlägget.

Ytterligare inkludering
Om du vill lägga till några fler grönsaker till rätten, här är några bra alternativ:
- Spenat
- Ärter
- Tomater
- Sparris
Kan jag använda Malt Turkiet?
Ja, mald kalkon kommer att fungera utmärkt i detta recept.

Hur man gör bakad kycklingköttbulle med orzo
Jag ska dela med mig av de grundläggande stegen för att göra både köttbullarna och den krämiga orzon. De fullständiga instruktionerna finns i receptkortet i slutet av inlägget. Kan jag bara säga att jag älskar att köttbullarna är bakade?! Det gör receptet så enkelt…ingen stekning i pannan och oroande om de är genomstekta! Ok, här är stegen…
Till köttbullarna
- Värm ugnen och klä en bakplåt med folie eller bakplåtspapper och lite matlagningsspray.
- Kombinera panko, mjölk och lite olja i en skål tills det blandas och ställ åt sidan.
- Tillsätt alla resterande köttbullar i en separat skål och tillsätt sedan mjölkblandningen och rör försiktigt allt tills det precis är blandat.
- Skopa köttbullarna till bollar med hjälp av en kakskopa och lägg dem på plåten.
- PROFFSTIPS: Olja in båda händerna med olivolja och rulla köttbullarna i händerna så att de täcks med olja.
- Grädda köttbullarna vid 400 grader F i 25-30 minuter.

För Orzo
- Torka de soltorkade tomaterna med en pappershandduk och ställ åt sidan.
- Tillsätt den soltorkade tomatoljan i en stekpanna på medelvärme.
- Stek rosmarin- och timjankvistarna i oljan tills de är knapriga. Lägg över dem på en plåt med hushållspapper.
- Koka svampen i samma panna.
- Tillsätt schalottenlök och vitlök, rör om ofta medan de kokar och tillsätt sedan ytterligare en nypa salt.
- Häll i vitt vin och låt det reducera.
- Tillsätt orzo, fond och grädde. Strö i örterna och salta & peppra.
- PROFFSTIPS: Se till att krämen är i rumstemperatur och att din buljong precis värms upp annars kommer den att stelna ihop.
- Sänk värmen och låt det puttra i några minuter under omrörning ofta.
- Tillsätt soltorkade tomater och krydda igen. Låt grädden sjuda och tillsätt sedan resten av smöret och osten under konstant omrörning. Rör i vinäger.
- Servera med köttbullar, ytterligare ost, rödpepparflingor och stekta örtblad.
Se varje steg i att göra dessa köttbullar…
När ska man krydda svamp
Om du vill att dina svampar ska ha den bästa smaken och konsistensen, krydda aldrig svamparna förrän de är bruna, annars drar det ut vatten och de blir gummi.
Hur man vet när en bakad kycklingköttbulle är klar
Köttbullarna ska bara ta ca 25-30 minuter att grädda. Använd en kötttermometer för att kontrollera innertemperaturen på några av köttbullarna. Det bör 165 grader F.

Matlagningstips för att använda vitt vin
När du använder matlagning vitt vin, använd 1/3 till 1/2 mängden som du skulle använda av alkoholhaltigt vin.
Förvaring, frysning och återuppvärmning
Lagra eventuella rester i kylen i en lufttät behållare. Det kommer att hålla i upp till 5 dagar. Jag gillar att förvara köttbullarna och orzon separat eftersom de värms upp olika.
Till återuppvärmning orzo, tillsätt lite mjölk eller buljong så att den inte torkar ut. Den kan värmas upp i mikrovågsugnen eller på spisen. Köttbullarna kan även värmas i mikron, men jag föredrar att värma dem i ugnen. Lägg dem i en ugnsform och värm i ca 10 minuter i 400 grader.
Jag skulle inte rekommendera frysning detta recept. Köttbullarna kan definitivt göras i förväg och frysas, men orzon skulle inte hålla sig bra att frysa.
Du kommer inte att tro hur mycket smak som är packad i dessa bakade kycklingköttbullar! Smakerna är lätta och fräscha. Äts tillsammans med denna rika och krämiga svamp och soltorkade orzo, och du har en måltid som kommer att få alla till bordet!
Letar du efter fler läckra ORZO RECEPT?
Till köttbullarna
-
Värm ugnen till 400. Klä en bakplåt med folie eller bakplåtspapper och lite matlagningsspray.
-
Tillsätt panko, mjölk och matsked olja i en skål. Rör om och ställ åt sidan.
1 kopp Panko brödsmulor, 1/2 kopp mjölk, 1 msk olivolja
-
Tillsätt alla resterande köttbullar i en skål. Tillsätt mjölkblandningen och rör försiktigt allt tills det precis är blandat.
1 tsk salt, 2 pund mald kyckling, 2 ägg, 1 kopp riven parmesan, 1 schalottenlök, 1 tsk vitlökspulver, 4 matskedar färsk persilja, 2 tsk färsk timjan, 2 teskedar färsk rosmarin, 1/4 tsk Aleppopeppar
-
Använd en kakskopa för att ösa upp köttet på bakplåten. Olja in båda händerna med olivolja och rulla köttbullarna i händerna för att täcka in olja, olja om det behövs. Lägg tillbaka på plåten och grädda i 400 i 25-30 minuter.
Olivolja
För Orzo
-
Torka de soltorkade tomaterna med en pappershandduk och ställ åt sidan.
1/4 kopp soltorkade tomater
-
Tillsätt den soltorkade tomatoljan i en stekpanna på medelvärme.
2 matskedar olja
-
Tillsätt rosmarin och timjankvistar. Låt örterna bli knapriga, vänd ofta. Överför dem till en plåt med hushållspapper.
2 kvistar rosmarin, 2 kvistar timjan
-
Tillsätt 1 msk smör och hälften av svampen i ett enda lager och koka, vänd bara en gång för att få färg, samt smaka av med salt och peppar efter bryning. Ta upp till en tallrik. Koka den andra halvan med ytterligare en matsked smör. Se inlägg.
3 matskedar smör, 8 uns skivad Baby Bella Mushrooms, Nypa salt
-
Tillsätt schalottenlök och vitlök, rör om ofta medan de kokar och tillsätt sedan ytterligare en nypa salt.
1 schalottenlök, 3 vitlöksklyftor
-
Häll i vitt vin. Låt vinet sjuda och reducera i ca 5 minuter tills nästan allt har avdunstat, avglasa pannan vid behov. Det är viktigt att minska ner vinet annars blir det för starkt i såsen.
1/2 kopp matlagning torrt vitt vin
-
Tillsätt orzo, svamp, fond och grädde. Strö i rosmarin, timjan och salt & peppar. Se till att krämen är i rumstemperatur och att din buljong precis värms upp annars kommer den att stelna ihop. Låt koka upp och koka i 2 minuter, rör om ofta.
2 koppar Orzo, 4 koppar kycklingbuljong, 1 kopp tung grädde
-
Sänk värmen till medel-låg och koka i 5-6 minuter till, rör om ofta.
-
Tillsätt spenaten och soltorkade tomater och krydda igen. Låt grädden puttra medan spenaten vissnar och tillsätt sedan resten av smöret och tillsätt osten under konstant omrörning. Rör i vinäger.
1 matsked balsamvinäger, Pecorino Romano
-
Servera med köttbullar, ytterligare ost, rödpepparflingor och stekta örtblad.
Rödpepparflingor
Kalorier: 852kcal