Bakade räkor med kreolsås är en tröstande soulfoodmiddag, full av jumboräkor och vitlök och sjudad i en kryddig, örtig, smörig sås. Se till att servera dem med något som suger upp all den frodiga jus.

Anpassad från Deborah VanTrece | The Twisted Soul Cookbook | Rizzoli, 2021

Att växa upp med en Louisiana-född farfar hade sina fördelar vid middagstid. Han gjorde den bästa gumbos, boudinkorv och stekt fisk i hela världen. Till denna dag, vilken förmåga jag än har att laga en otrolig Louisiana Cajun-mat, tackar jag hans inflytande. En maträtt jag föredrar särskilt är NOLA (som i New Orleans, Louisiana) grillräkor. Jag piska upp det här när jag är hungrig och vill ha lite krydda i mitt liv. Den är rik och dekadent, men enkel att göra.–Deborah VanTrece

Vanliga frågor om bakade räkor med kreolsås

Kan jag äta räkhuvuden?

Bra fråga – vi har uppmanat dig att köpa och tillaga raka räkor för smaken. Men vad då? Att ta bort huvudet från kokta räkor är ett rörigt jobb, så låt oss göra det värt det. Vi bör berätta att det egentligen bara rekommenderas att äta hela huvudet om du har friterat räkorna, vilket gör skalet mjukare. I ett recept som det här kan du definitivt gå det extra steget och suga ut insidan av huvudet. Om du någonsin har varit på en langustböld vet du vad vi pratar om. Anthony Bourdain berömde läckerheten i det och vilka är vi att argumentera? Eller spara dem och gör den bästa skaldjursfond du någonsin har haft.

Hur vet man när räkor kokas?

Räkor tillagas snabbt så du måste hålla din uppmärksamhet på dem. Det tar inte lång tid för även de största räkorna att börja bli rosa och krulla till en C-form. När det händer är de nästan klara.

  • Värm ugnen till 350°F (177°C).

  • I en stor stekpanna, på medelvärme, smält smöret, rör ner olivoljan och tillsätt schalottenlök och hackad vitlök. Sjud tills schalottenlöken är genomskinlig och vitlöken blir gyllene, 2 till 3 minuter.
  • Vispa i Worcestershiresås, timjan, oregano, persilja, citronsaft, cayenne, paprika och kreolsk krydda. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 10 minuter för att låta smakerna smälta. Tillsätt lagerbladen och fortsätt att sjuda tills det är mörkt och tjocknat något, ca 15 minuter till.
  • Stapla räkorna i en 9 x 13-tums(23 x 33 cm) ugnsform eller stekpanna, häll såsen över räkorna och grädda i 10 minuter. Vänd räkorna, rör om och grädda tills de är genomstekta, cirka 5 minuter till.
  • Ta ut ur ugnen, kassera lagerbladen och låt stå i 5 minuter innan du serverar med ris, bröd eller kex, om så önskas.

Servering: 1 delKalorier: 888 kcalKolhydrater: 10 gProtein: 48 gFett: 74 gMättat fett: 40 gFleromättat fett: 5 gEnkelomättat fett: 23 gTransfett: 2 gKolesterol: 733 mgNatrium: 1998 mgKalium: 494 mgFiber: 1 gSocker: 3 gVitamin A: 2969 IUC-vitamin: 19 mgKalcium: 400 mgJärn: 7 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Deborah VanTrece. Foto © 2021 Noah Fecks. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Detta är det perfekta receptet att förbereda för sommarens gäster. När vi med glädje ser fram emot vänners återkomst runt matbordet, delar mat och samtal, kommer bakade räkor med kreolsås att dyka upp igen på vår första meny i trädgården. Även om det tar lite tid att sjuda och kräver en mild nivå av koncentration… är det den typ av rätt som värden kan förbereda medan du smuttar på vin och har kvicka konversationer. Detta recept kräver en Cajun kryddblandning, och jag använde Leites Culinaria-version.

En skål med bakade räkor med kreolsås med ett risblock i mitten.

Hela huset hade en underbar doft av något spännande och gott under processen. Räkorna puttrade perfekt i den rökiga, kvava såsen med precis tillräckligt med peppar och värme för att pigga upp dina smaklökar. Vi serverade en hög av dem på vitt jasminris för att insupa smakerna av såsen. Den sista rätten är dekadent och mättande utan att vara alltför rik. Vi strök rätten med en citronklyfta för att ge lite extra syra och parade ihop den med en kryddig, pepprig Shiraz. Utsökt!

Denna bakade räkor med kreolsås var en hit i mitt hus. Detta är den verkliga ikoniska rätten och kunde inte ha varit enklare att tillaga. Jag rekommenderar starkt att du köper de färskaste räkorna du kan få och lämnar dem intakta eftersom skalen och huvudena tillsammans med de färska örterna har mest smak och du kommer att bli imponerad. Jag föredrar också irländskt smör.

Jag använde den söta paprikan och gjorde den kreolska kryddningen från sidan vilket är fantastiskt. Jag upptäckte att genom att höja värmen i ugnen till 425°F grader gick processen lite snabbare och resulterade i mer av en “grillad” kvalitet. Fantastisk lättlagad sommarrätt. Jag serverade detta med lite knaprigt bröd för doppning och sköljde ner det hela med några iskalla Coronas med lime.

Heliga hinkar, det här är gott – och enkelt. Jag har gjort den här typen av barbequeräkor tidigare, men det här receptet på bakade räkor med kreolsås blåser de andra ur vattnet (ordlek). Låt mig börja med att säga att mina räkor inte hade huvudet på sig – jag skulle ha behövt gå till en betesaffär för att få tag på det här. Allt med en betesaffär påminner mig om orkanen Irma när vi tappade strömmen i en vecka och det fanns bläckfisk och raka betesräkor i garagefrysen som min man “glömde” bort. Jag kommer aldrig att glömma det. Så jag använde drygt 2 pund vildfångade räkor utan huvud från den lokala fiskmarknaden.

Jag hade inte heller någon persilja, så jag släppte den. Jag använde söt paprika och färska lagerblad från min bakgård. Jag serverade räkorna med ostliknande gryn och gröna bönor som min mamma brukade laga (bacon, lök, lite socker och lite vinäger) & hemgjord rostad kokospudding till efterrätt. Min man åt två tallrikar, jag var tvungen att tvinga mig själv att stanna vid en.

Ursprungligen publicerad 25 juni 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply