Banoffee paj kombinerar bananer och en krämig kolafyllning inuti en krispig graham cracker skorpa. Och om det inte var tillräckligt förtjusande, toppas det hela med jordnötssmörvispad grädde och duggar av smält mörk choklad.

Anpassad från Vallery Lomas | Livet är vad du bakar det | Clarkson Potter, 2021

Jag minns att jag introducerades till portmanteau banoffee pie, en mashup av banankrämpaj, dulce de leche och bananpudding. Jag antog att “offeen” i dess namn var för kaffe, men på riktigt brittiskt sätt stod det för kola. Du kanske undrar om kola i en paj tillför för mycket sötma. Jag undrade samma sak, men jag kom på mig själv att gå tillbaka till kylen för en annan skiva.–Vallery Lomas

Vanliga frågor om Banoffee Pie

Kan jag använda en annan typ av skorpa för banoffeepaj?

Du kan ändra typ av skorpa, även om graham cracker används oftast. Baserat på vår erfarenhet är mördegskakor och flingiga bakverk också alltid bra val.

Kan jag byta kolasås mot kolafyllningen?

Vi rekommenderar det inte. håll dig till den kokta, kondenserade mjölkversionen som används här. Att använda något annat, säg kolasås eller något annat från en burk, kanske låter bra men det sätter sig inte som det ska och du kommer att sluta med en stökig paj som läcker fyllning överallt.

Kan du göra banoffee-paj i förväg?

Pajen kan göras och monteras upp till 1 dag innan servering. Förvara i kylen utan lock tills den ska serveras. Vi rekommenderar inte att frysa banoffeepaj.

För graham cracker pajskalet

Gör grahamspajskalet

 • I skålen på en matberedare, blixtra grahamsbröd tills de är finmalda. Tillsätt sockret och det smälta smöret och pulsera tills grahamssmulorna är fuktade och klumpar ihop sig. (Du kan också lägga kexen i en zip-top-påse och använda en kavel eller en kastrull för att krossa dem innan du rör ner sockret och det smälta smöret.)

 • Placera smulor i en 9 tum (23 cm) pajform. Använd botten av en måttbägare för att trycka ihop smulorna ordentligt till ett jämnt lager i botten och uppåt på sidorna av pannan. Om du använder en pajform i glas, lyft upp den över huvudet till ett ljus och låt ljuset lysa igenom för att se om det finns fläckar som behöver mer smulor. Frys pajskalet i 15 minuter så att smöret stelnar.

 • Värm ugnen till 350°F (180°C).

 • Grädda skorpan tills den fått lite färg, ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt innan du fortsätter.

Gör banoffee-pajen

 • I en medelstor kastrull på medelvärme, kombinera smör och farinsocker. Rör om då och då, tills sockret löst sig, 3 till 5 minuter.

 • Häll i den kondenserade mjölken och värm tills den börjar koka, tjockna och ta lite färg, som en blond karamell, 5 till 7 minuter. Låt blandningen bubbla i 2 till 3 minuter till, rör om ofta – bubblorna kommer att vara långsamma till en början, men kommer sedan att vara vanligare. Ta av från värmen och rör ner saltet.

 • Häll kolafyllning i graham cracker skorpan och låt svalna i rumstemperatur i 30 minuter, täck sedan över och flytta till kylen för att svalna i minst 30 minuter eller upp till 3 dagar.

 • Skala och skiva bananerna 13 mm (1/2 tum) tjocka. Lägg bananskivorna ovanpå fyllningen.

 • Kombinera grädde, jordnötssmör, konditorsocker och vanilj i skålen på en stavmixer utrustad med visptillbehöret (eller använd en stor skål och stavmixer). Vispa på medel-låg hastighet tills medelstora toppar bildas, 3 till 7 minuter, stanna upp för att skrapa skålen då och då.

  ☞ TESTERTIPS: Bli inte frestad att snabba upp din mixer. Grädden och jordnötssmöret måste vispas med lägre hastighet än normalt för att blandas och luftas ordentligt.

 • Lägg krämen ovanpå bananerna och jämna till ett jämnt lager. Använd en sked för att ringla den smälta chokladen över den vispade grädden. Kyl pajen utan lock tills den ska serveras.

Servering: 1 serveringKalorier: 389 kcalKolhydrater: 37 gProtein: 4 gFett: 27 gMättat fett: 15 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 8 gTransfett: 1 gKolesterol: 65 mgNatrium: 129 mgKalium: 342 mgFiber: 3 gSocker: 27 gVitamin A: 758 IUC-vitamin: 5 mgKalcium: 42 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Vallery Lomas. Foto © 2021 Linda Xiao. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag gjorde den här banoffee-pajen till min brors födelsedag och alla blev jätteglada! Vem skulle inte vara det – detta tomtebloss av en efterrätt kombinerar hemgjord (mörk och svagt rökig) dulce de leche-fyllning, extra krispig graham-cracker-skorpa, lager av skivade bananer, jordnötssmörvispad grädde och en kanta av mörk choklad.

Banoffee-pajerecept kan vara lite endimensionella (texturmässigt och smakmässigt) men den här slår ut ur parken, särskilt med den lilla filigranen av bittersöt choklad på toppen.

Banoffee-pajen såg så god ut att vi inte kunde vänta med att gräva i. Det tog lite tid att göra alla komponenter men ingen var svår och jag hade de flesta ingredienserna i mitt skafferi.

Rör om kolablandningen oftare efter de första 7 minuterna för att förhindra att den blir för mörk. 3 bananer såg ut att räcka, men jag önskar att jag hade lagt till den fjärde. Fyllningen är söt och bananerna ger balans. Det fanns gott om choklad och pajen var generöst täckt.

Denna graham cracker crust är utsökt! Receptet gjorde en generös mängd smulor och det fanns tillräckligt med smör för att hålla ihop dem.

Ursprungligen publicerad 28 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply