Beef Wellington har funnits tillräckligt länge för att du definitivt har hört talas om det. Men har du provat det? Har du skjutit upp att göra det själv eftersom mört nötkött rullat i paté, svamp och bakverk låter för ambitiöst? Frukta inte. Denna lyxiga festpunkt är faktiskt ganska enkel – men vi kommer inte att berätta för dina gäster om du inte gör det.

Den varaktiga populariteten för denna maträtt – en filé av oxfilé belagd med paté de foie gras och en duxelles av svamp som sedan alla är inlindade i smördeg – är legendarisk. Det har varit en favorit i Storbritannien och USA i över ett sekel ända sedan det skapades för att hedra hertigen av Wellington, en hjälte från Napoleonkrigen.– Gourmet

Vanliga frågor om Beef Wellington

Vilken typ av svamp ska jag använda i detta recept?

Vi föreslår att du använder (självklart!) svamp som du gillar smaken av. Mer än så skulle vi dock uppmuntra dig att använda en blandning som en blandning av cremini, vit, shiitake, kantareller eller ostron. Den lilla variationen i smak och konsistens kommer bara att göra rätten så mycket bättre.

Behöver jag verkligen ett halvt kilo smördeg för att täcka min beef Wellington?

Japp, det gör du verkligen. Ett paket på 16 ounce (1 lb) ger dig tillräckligt med smördeg för att täcka din nötköttsskiva plus lite extra för dekorationer. Anledningen till att vi nämner detta är att vissa märken bara kommer i 12-ounce förpackningar, vilket innebär att du måste köpa två. Hellre safe than sorry, älskling.

 • Värm ugnen till 400°F (200°C).

 • Lägg filén i en stekpanna och stek tills en termometer registrerar 120°F (50°C), 25 till 30 minuter. Låt filén svalna helt, ca 45 minuter. Kassera späckfettet och snören. Skumma bort fettet från pannsaften och spara pannsaften.
 • I en tjock stekpanna, koka svampen i smöret på medel-låg värme, rör om tills all vätska har avdunstat, cirka 20 minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en skål eller bred ut dem på en kantad plåt och låt svalna helt, ca 20 minuter.
 • Fördela filén jämnt med paté de foie gras, täck toppen och sidorna. Fördela svampen jämnt över paté de foie gras.

 • På en mjölad yta, rulla 1 pund av smördegen till en rektangel på cirka 20 gånger 12 tum som är tillräckligt stor för att helt omsluta filén.
 • Vänd försiktigt upp den belagda filén på mitten av degen och vik upp degens långsidor för att omsluta filén. Pensla kanterna på degen med äggvitan och linda dem runt steken och tryck försiktigt till för att täta. Upprepa med ändarna på degen för att dölja steken helt.

 • Flytta filén, med sömssidan nedåt, till en grund långpanna eller gelérullpanna och pensla med lite av äggsköljet. Om så önskas, kavla ut den extra degen och skär former med dekorativa fräsar och arrangera utskärningarna ovanpå och pensla med resterande äggtvätt. Täck över och ställ i kylen i minst 1 timme men inte mer än 2 timmar.
 • Värm ugnen till 400°F (200°C).

 • Stek filén i 30 minuter, sänk värmen till 180 °C och stek i 5 till 10 minuter till eller tills en kötttermometer registrerar 130 °F (55 °C) för medium-rare. Ta bort och låt stå i 15 minuter.

 • Koka de reserverade pannjuicerna och Madeira i en kastrull tills blandningen reducerats med cirka 1/4. Tillsätt pilrotsblandningen, nötbuljong, tryffel och salt och peppar efter smak. Koka på måttlig värme under omrörning (var noga med att inte koka) tills det tjocknat, 3 till 5 minuter.

 • Lossa filén från gelérullformen, överför den med två spatlar till ett uppvärmt fat och garnera med vattenkrasse. För att servera, skär filén i 3/4-tums tjocka skivor, klä med såsen.

Servering: 1 delKalorier: 967 kcalKolhydrater: 30 gProtein: 47 gFett: 71 gMättat fett: 27 gFleromättat fett: 5 gEnkelomättat fett: 32 gTransfett: 1 gKolesterol: 319 mgNatrium: 347 mgKalium: 878 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 9050 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 44 mgJärn: 15 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 1991 Gourmet. Foto © 1991 dar 1930. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag har alltid haft en allvarlig svaghet för beef Wellington och det här receptet gjorde verkligen ingen besviken. Instruktionerna var tydliga och tillagningstiderna perfekta för en medium-sällsynt stek som skulle bli en fantastisk huvudrätt på vilken middagsbjudning som helst. Det är lite av en splurge, men värt vartenda öre.

Den första stekningen av köttet var exakt efter 25 minuter för att få en temperatur på 110°F (vi gick lite lägre än vad som föreslås eftersom vi föredrar en mer sällsynt stek och i slutändan gav detta oss en perfekt medium-sällsynt stek till slut). Köttet tog 45 minuter att svalna och jag fick 3 msk pannsaft.

Jag serverade den med rostad potatis och gröna bönor. En fest!

Jag tycker att nötkött Wellington är en av de där klassiska rätterna som vi alla känner men sällan, om någonsin, gör själva. Åtminstone har jag inte … så vilken bättre tid att testa än jul? Sammantaget finns det inte mycket som kan gå fel här – nötkött med fois gras, smöriga svampar och smördeg är en rik och härlig bit som passar på ett julbord.

Det tog mig lite längre tid att få nötköttet tillagat på den första omgången, förmodligen för att jag stekte det direkt ur kylen, säkert 35 minuter eller så.

Den enda förändringen jag längtade efter att göra var att lägga till lite vitlök i vilket steg som helst av detta recept…även om det bara var till såsen!

Ursprungligen publicerad 5 maj 1999

Source link

Rate this post

Leave a Reply