Bifanas är traditionella portugisiska smörgåsar gjorda med tunna skivor fläsk som marineras och sjudas i en sås av vitt vin, vitlök och paprika och serveras på mjuka rullar med mycket senap och piri-pirisås.

En bifana, en portugisisk fläsksmörgås på en vit tallrik med en flaska senap i bakgrunden.

I pantheonet av stora portugisiska matar finns det få smörgåsar som är mer superlativa än bifana. Trots att det låter som en nötköttssammie, är bifanas gjorda av tunt stansade skivor av fläsk marinerade i vitt vin, paprika, vitlök, lagerblad och vinäger. Det är en enkel rätt, en osmyckad rätt. De är en så avslappnad måltid, de äts ofta när man står vid bifana “palats”, armbågar upp, en kall öl (eller i mitt fall, uma Coca) redo. Många lägger till en skvätt piri-piri varm sås och/eller en skvätt gul senap. Vissa bryr sig om karamelliserad lök på toppen. Purister vill inget annat än fläsk, bröd och sås. Jag bryr mig inte om hur du tar din bifana, men för all del, snälla, ta en. Du kommer inte att ångra dig.–David Leite

Ska jag såsa eller inte såsa min bifana?

Precis som det finns många sätt att servera bifanas på, finns det ingen hård och snabb regel om vad man ska göra med såsen de tillagas i. På vissa ställen i Lissabon är det fläsk och bröd – det är allt. Não mais. Andra kockar kommer att skänka lite sås över ditt fläsk. Några kommer att doppa den skurna sidan av den övre halvan av rullen. Och så finns det de radikala som kommer – vänta på det – dunk hela smörgåsen.

Mig? Jag tar fel på såsen. Men jag gillar också att minska den först, därför är den lite tjockare än vad du kommer att se på de flesta ställen i Portugal. Vad ska du göra annars – slänga det?! Oavsett om det är droppande eller torrt, kan få livsmedel bäst denna ödmjuka ikon.

UPPDATERING: FANTASTISKT TIPS PÅ SÅSEN

Min Instagramvän Manuela Gil Pereira skrev, “[A good] bifana har en hemlighet, den behöver en mycket gammal sås, en sås som användes för att göra bifanas många gånger.” Och det är vettigt. I Portugal puttrar köttet i stora stekpannor hela dagen, och när köttet tar slut tillsätts mer. Så, om du vill vara inne på hemligheten, reducera inte såsen som jag gör. Låt det istället koka upp och ställ det åt sidan. När det är kallt, häll det i en behållare och kyl eller frys in det. Nästa gång du vill göra bifanas är det bara att värma upp det!

Tunna skivor av kokt fläsk i en gryta för bifanas, med senap, piri-piri-sås och papo-secos i bakgrunden.
En bifana skuren på mitten med en tugga som saknas och en burk piri-piri-sås i bakgrunden.
Tunna skivor fläsk i en gryta som kokas för bifanas.

Bifanas ~ Portugisiska fläsksmörgåsar

En bifana, en portugisisk fläsksmörgås på en vit tallrik med en flaska senap i bakgrunden.

Bifanas är traditionella portugisiska smörgåsar gjorda med tunna skivor fläsk som är marinerade och puttade i en sås av vitt vin, vitlök och paprika och serveras på mjuka rullar med mycket senap och piri-pirisås.

Prep 25 min

kock 1 hr 35 min

Total 2 timmar

  • Lägg en skiva topprund, en fläskkotlett eller fläskkotlett i en zip-top-påse eller mellan två bitar av plastfolie och slå den med en köttmörare eller kavel tills den är väldigt tunn men inte sliten. Helst vill du att det ska vara lika tjockt som delikatesskött, mindre än 3 mm tjockt. Upprepa med resten av fläsket.

  • I en liten skål, rör ihop vin, vitlök, lagerbladvinäger, paprika och salt.
  • Lägg fläskskivorna i en grund panna och häll marinaden över. Rör ner fläsket i vätskan och se till att skivorna är ganska mycket nedsänkta. Kyl pannan i 1 till 1 1/2 timme, rör om köttet flera gånger.

  • Värm en stor stekpanna på medelhög värme tills den är väldigt varm och tillsätt ister. Stek bifanorna snabbt tills de är genomstekta, ca 1 minut per sida. Tillsätt mer ister om pannan hotar att torka ut. Överför de kokta bifanorna till en tallrik.

  • Kassera lagerbladen och häll den reserverade marinaden i stekpannan och skrapa upp alla bitar som fastnat. Låt blandningen koka tills den reducerats med cirka 1/3, 4 till 6 minuter.

  • Lägg tillbaka bifanas i stekpannan, sänk värmen till låg och låt sjuda för att värma upp dem.

  • Dela papo secos på mitten. Häll lite av såsen över varje halva, lägg ihop med fläsket och, om så önskas, servera med senap och piri-piri-sås.

Servering: 1smörgåsKalorier: 541kcal (27 %)Kolhydrater: 24g (8%)Protein: 41g (82 %)Fett: 23g (35 %)Mättat fett: 7g (44 %)Fleromättat fett: 5gEnkelomättat fett: 10gTransfett: 1gKolesterol: 114mg (38 %)Natrium: 1470mg (64 %)Kalium: 804mg (23 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 1g (1 %)Vitamin A: 900IU (18 %)C-vitamin: 2mg (2 %)Kalcium: 72mg (7 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 27 juni 2020

Recept © 2020 David Leite. Foton © 2020 David Leite. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply