En kaffekaka med blåbär med citronglasyr är perfekt till frukost, eftermiddagssnacks, efterrätt eller kanske till och med present – om du kan hitta någon du gillar tillräckligt mycket. Allvarligt talat, denna ömt fuktiga, blåbärs- och citron-framåta tårta kommer att få dig att gå tillbaka för mer.

Anpassad från Cynthia Graubart | Blåbärskärlek | Storey Publishing, 2021

Berömda för sin smak och näring är blåbär en favorit för att ätas i en handfull och som ingrediens i matlagning och bakning. Den här tårtan är full av de där vackra bären med en citronaktig höjdpunkt och en söt glasyr.–Cynthia Graubart

Gör tårtan

  • Ställ in en ugnsgaller på ugnens lägsta nivå. Värm ugnen till 350°F (180°C). Spraya eller belägg insidan av en 10- till 12-kopps Bundt-panna med olja och pudra med mjöl.
  • I en stor, djup skål, använd fingrarna för att gnugga ihop strösockret och citronskalet tills det är helt blandat. Vispa i farinsockret.
  • Tillsätt smöret och använd en elektrisk för att vispa tills det är ljust i färgen och fluffigt, 3 till 4 minuter. Vispa i äggen ett i taget, vispa efter varje tillsats tills det är blandat. Blanda i vaniljen.

  • I en liten skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt tills det är helt blandat, minst 30 sekunder.

  • Tillsätt mjölblandningen i smörblandningen i tredjedelar, omväxlande med hälften av gräddfilen, vispa tills den blandas och skrapa botten av skålen mellan varje tillsats. Vänd försiktigt ner blåbären.

  • Bred ut smeten i den förberedda pannan. Knacka kastrullen på bänken en eller två gånger för att ta bort eventuella luftbubblor. Flytta pannan till en bakplåt och sätt in i ugnen.

  • Grädda tills kakan är gyllenbrun på toppen, börjar dra sig lite från sidorna av pannan och en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren (undviker ett blåbär), 60 till 70 minuter. Låt svalna på galler i 1 timme.

  • Vänd upp kakan ur formen och på gallret för att avsluta svalna i minst 1 timme till. Kakan kan frysas och glaseras efter upptining. För att frysa in kakan, slå in den oglaserade kakan väl och förvara i frysen i upp till 3 månader. Glasera vid servering.

Gör glasyren

  • I en medelstor skål, rör ihop konditorernas socker och citronsaft. Om glasyren är för tjock, tillsätt lite vatten tills önskad konsistens uppnås. Alternativt, om glasyren är för tunn, tillsätt lite mer konditorsocker.

  • Lägg lite hushållspapper eller bakplåt under kakan för att fånga upp eventuella droppar. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan, flytta över till ett serveringsfat, skiva och njut.

*Hur håller jag blåbär suspenderade i kaksmeten?

För det första beror det på vilka blåbär du använder – vi har hört att frysta blåbär är mindre benägna att sjunka än färska. Se bara till att röra in dem direkt från frysen, annars tappar de mycket fukt och färgar kakan blå. Om du går med färska bär, håll bara tillbaka 2 msk mjöl från smeten och lägg till det i dina 2 koppar bär. Se till att alla dessa bär är belagda med mjöl och häll sedan ner allt i din smet och vik försiktigt. Beläggningen av mjöl ger tillräckligt med friktion till de släta blåbären, vilket gör att de inte sjunker för mycket.

Servering: 1 serveringKalorier: 374 kcalKolhydrater: 76 gProtein: 6 gFett: 6 gMättat fett: 3 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 2 gTransfett: 1 gKolesterol: 72 mgNatrium: 310 mgKalium: 139 mgFiber: 2 gSocker: 54 gVitamin A: 235 IUC-vitamin: 6 mgKalcium: 92 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Cynthia Graubart. Foto © 2021 Keller + Keller. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Den här blåbärskaffekakan med citronglasyr är himmelsk. Jag hade alla ingredienser till hands och det var lätt att sätta ihop. Noten att gnida ihop citronskalet och sockret med fingertopparna är genialiskt. Det gav kakan en härlig citronsmak hela tiden. Citronglasyren har precis rätt mängd citronsaft för att perfekt ackompanjera citronen i kakan. Den enda förändringen jag skulle göra är att låta kakan svalna lite längre så att glasyren inte rinner av så mycket. Jag lät den svalna i ytterligare 30 minuter efter den första timmen när den tagits ut ur ugnen, men jag tror att en hel timme hade varit bäst.

Den här blåbärskaffekakan med citronglasyr är en fuktig och smakrik kaka – “citron-framåt” som receptet säger. Anvisningarna var lätta, och det liknar andra recept jag har återskapat, inklusive ett citronsnabbbröd från en gammal Terence Janerico-kokbok som handlar om frukostar och bruncher.

Medan jag fortfarande var lite varm tog jag en generös bit av denna läckra tårta med en kopp kaffe. En läcker behandling!

Den här blåbärskaffekakan med citronglasyr kom ut fuktig på insidan och lätt brynt med lite crunch på utsidan. Kakans och blåbärens sötma kompletteras av citronen i smeten och glasyren. Smeten gick lätt ihop och var tjock. Den här kakan är rik och tät så bara en liten bit var tillfredsställande.

Jag använde färska blåbär och de höll sig fint när de veks in i smeten och med bakning. Glasyren var ganska tunn så jag lade till ytterligare 1/4 kopp konditorsocker som gjorde det lite tjockare. Receptet sa att kakan skulle överföras från kylstället till serveringsfatet innan glasyren (även om bilden visar glasyren pågående medan den fortfarande är på kylstället) vilket jag gjorde. Glasyren samlades på tårtfatet runt kanterna och i mitten. Jag flyttade tillbaka kakan till kylstället för att avsluta glaseringen, rengjorde tårtfatet och flyttade tillbaka kakan. Lyckligtvis höll tårtan bra med allt detta som rörde sig.

Det här receptet på blåbärskaffekaka med citronglasyr gör en fuktig tårta med delikat smak som är packad med blåbär. Det finns inslag av gräddfil och citronskal i varje tugga. Det gick lätt ihop och gräddades på 60 minuter i min varmluftsugn. Det tjänar verkligen en publik, och håller i några dagar insvept i plastfolie. Det har varit härligt med morgonkaffe. Jag gjorde glasyren lite åt den tunna sidan då jag inte är ett fan av konditorsocker (socker i allmänhet, för den delen); Jag använde 7/8 kopp konditorsocker och hela 1/4 koppen citronsaft och fick den citron som jag hoppades på. Jag kan tänka mig många tillfällen då denna tårta kommer att bli en hit.

Jag älskar en Bundt-kaka och med blåbärssäsongen i sikte var jag exalterad över att göra denna blåbärskaffekaka med citronglasyr. Det var lätt att sätta ihop och receptet var rakt på sak. Med några justeringar kunde det bli en familjefavorit då jag trodde att tårtan kunde behöva mer blåbär. Sammantaget var det fuktigt och mört och hade en fantastisk smak. Det är en enkel tårta som skulle passa bra på morgonen eller som mellanmål.Source link

Rate this post

Leave a Reply