Svartögda ärtor anses vara lyckomat och är en nyårstradition i södern. Denna kombination av svartögda ärtor med spenat, lök och tomat är så förvånansvärt läcker att varje ytterligare lycka verkar vara en extra bonus.

Vi var skeptiska till detta hälsosamma, om inte helt traditionella tillvägagångssätt, till söderns nyårs lyckobringare av svartögda ärtor. Men efter en smak av denna varma, soppiga sallad säger vi glöm lyckan. Ge bara fler av dessa ärter, tack.– Renee Schettler

Svartögda ärtor med spenat Vanliga frågor

Jag är inget fan av rå lök. Kan jag laga dem till denna sallad?

Roligt att du nämner det, eftersom några av våra testare sa samma sak. Även om de är salta före servering om du inte bryr dig om rå lök, kanske du fortfarande föredrar dem kokta. Varsågod och ge dem en snabb sauté om du känner att du kommer att gilla dem bättre på det sättet. Eller, om det finns en mild lök som du inte har något emot rå (grön lök eller kanske en schalottenlök), använd den istället.

Borde det inte vara salt i vattnet som ärtorna kokas i?

Du kommer att märka att ärtorna genomgår en lång stund innan salt tillsätts på slutet, istället för under hela kokningen. Detta hindrar ärtorna från att koka fast – i den här rätten är den önskade konsistensen på ärtorna krämig och mjuk.

Kan jag använda något annat än spenat här?

Vi gillar sättet att spenat blir smältande slät men om du inte har den till hands och inte vill lämna huset kommer de flesta andra grönsakerna att fungera. En näve grönkål, portulak, mangold – allt som vissnar snabbt blir fantastiskt.

  • Lägg löken i en liten skål, tillsätt tillräckligt med kallt vatten för att täcka och strö över saltet. Låt stå i ca 30 minuter eller så. Skölj och låt rinna av väl, krama ur överflödigt vatten med händerna och lägg löken i ett litet serveringsfat. Lägg tomater, persilja och citroner i separata små skålar.
  • Skölj under tiden de blötlagda ärterna och lägg dem i en stor kastrull. Tillsätt tillräckligt med kallt vatten för att täcka med en tum eller två och koka upp. Skumma eventuellt avskum från ytan med en hålslev. Häll av ärtorna, lägg tillbaka dem i pannan och täck med kallt vatten. Koka upp igen, sänk värmen något och koka utan lock i 1 till 1 1/2 timme, tills ärtorna är mjuka men inte mosiga. Du vill att vattennivån alltid ska ligga precis ovanför ärtorna; om vattnet avdunstar, tillsätt extra varmt vatten vid behov.
  • Mot slutet av tillagningstiden kryddar du ärtorna med salt. Riv spenaten i lagom stora bitar, släng dem i pannan och koka bara tills spenaten vissnar, ytterligare 3 till 5 minuter.

  • Använd en hålslev och fördela ärtorna och spenaten bland individuella skålar, inklusive bara en sked eller så av matlagningsvätskan. Lägg löken, tomaterna, persiljan och citronerna, tillsammans med salt, peppar och olivoljan, på bordet och skicka dem separat så att varje person kan klä sina ärtor och spenat efter önskemål.

Servering: 1 delKalorier: 100 kcalKolhydrater: 18 gProtein: 7 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gNatrium: 622 mgKalium: 564 mgFiber: 6 gSocker: 4 gVitamin A: 4609 IUC-vitamin: 20 mgKalcium: 69 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 Tessa Kiros. Foto © 2009 Manos Chatzikonstantis. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag måste erkänna att jag aldrig har kokat black-eyed peas med spenat tidigare. Efter detta ska jag laga dem igen. Det här var en väldigt enkel och tillfredsställande rätt. Jag uppskattade smidigheten i ärtorna och sedan olivoljan och citrondressingen.

Nästa gång jag gör den här kanske jag fräser löken lätt innan jag dressar ärtorna bara för att jag inte bryr mig om rå lök.

Jag tror att detta gör en enkel, rustik middag för nästan vilken tid på året som helst. Den knappt kokta spenaten och mjuka, rika svartögda ärtorna kombineras perfekt med den ljusa citronsaften och syrliga tomaterna. Mitt enda problem är att jag helst inte vill ha rå lök. Framöver ska jag fräsa eller karamellisera dem innan servering.

Jag är också glad att jag kollade ärtorna cirka 15 minuter tidigare eftersom de var tillräckligt färdiga då, men det kan ha mer att göra med färskheten hos de lokala ärtorna än något annat. Om jag skulle göra detta till mitt eget skulle jag förmodligen koka en vitlöksklyfta med ärtorna och lägga till varm sås vid bordet för att passa till de andra kryddorna.

Eftersom jag kommer från söder är jag ett stort fan av svartögda ärtor och spenat, och den här rätten gjorde ingen besviken!

Jag gillade tanken på att vissna spenat i ärtorna; det är ett bra sätt att lägga till färg och extra näring till rätten. Tomaterna på sidan var också fantastiska. Jag brukar lägga till tärnade tomater till ärtorna när de är så gott som kokta, men har aldrig haft dem råa ovanpå ärtorna. Jag gillade den här metodens fräschör. Den saltade löken var också ett gott tillskott till detta recept. Min mormor brukade servera hel, rå salladslök som krydda vid varje middag och detta tillägg av tärnad lök förde verkligen tillbaka tankarna till den färska lökstansen som jag älskade på hennes middagsbord.

Det enda jag skulle ändra med receptet är tillagningstiden – mina ärtor var klara att ätas efter bara 50 minuters tillagning, inte 1 1/2 timme.

Det här är en mycket bra make-ahead-supé för de kvällar där du är upptagen med att springa hit och dit. Sammantaget var receptet som det är lite intetsägande för mig. Nästa gång skulle jag krydda matlagningsvätskan för bönorna med kanske en kvartad lök, några vitlöksklyftor och en kvist rosmarin eller timjan. Vi åt de svartögda ärtorna med spenat varma med lite salsa och lite majsbröd.

Jag serverade den här ärt- och spenaträtten som tillbehör till ugnsstekt kyckling och den passade väldigt fint. Vi fann att kombinationen av spenat och ärtor med citronsaft, tomater, lök och persilja fungerade mycket bra.

Var noga med att inte överkoka spenaten – en snabb vissning är precis rätt konsistens för den här rätten. Saltning och blötläggning av den råa löken hjälpte definitivt till att ta bort en del av deras bett. Vi gillade också det faktum att matgäster kan välja vad de vill klä sin spenat och ärtor med.

Jag gillar svartögda ärtor men lagar dem sällan förutom på nyårsdagen som en del av vår traditionella sydländska måltid. Det är trevligt att ha ett annat recept och anledning att servera dem när som helst.

Jag håller med om att detta är en korsning mellan en soppa och en sallad, och en trevlig omväxling för svartögda ärtor. Inte säker på varför författaren låter dig blötlägga och förlaga, eftersom jag aldrig hade hört talas om att använda båda metoderna samtidigt och tror att det bara skulle vara nödvändigt att göra det ena eller det andra. Men eftersom jag är den plikttrogna testare gjorde jag båda som sagt. Jag slutade med en trevlig lunch och skulle göra denna igen. Nästa gång kommer jag förmodligen bara att använda en av metoderna som anges ovan.

Ursprungligen publicerad 26 december 2018

Source link

Rate this post

Leave a Reply