Värma blåbärsskomakare toppad med en kula vaniljglass är comfort food dessert när den är som bäst! Det är en lätt sommarefterrätt som är fuktig, söt och alltid en hit!
Så när jag testade (aka besatt av att göra det allra, allra bästa blåbärsmuffinsreceptet) började jag leka med andra blåbärsrecept. Jag hade överfulla behållare med blåbär så hur kunde jag inte?
Jag hade ursprungligen planerat att göra en perfekt blåbärscrisp som vår marionbärsversion, men de hela fluffiga muffinstopparna gjorde mig fascinerad. Här är grejen, skomakare har ofta en topping som är alldeles för tung och ibland gummiaktig och jag var helt enkelt inte ett fan. Efter många tester bestämde jag mig för att en korsning mellan en läcker smula och fluffig kakliknande skomakare var rätt väg att gå.
Så ja, du förbereder detta genom att skära i smöret, men sedan tillsätts en liten mängd grädde tillsammans med bakpulver för att göra en kaka lätt och luftig. Det blir fortfarande smulat över de underbara bären och det blir som godast sommar blåbärsdessert.
Och om blåbär inte är din sylt, så borde någon av dessa efterrätter av komfortmat bota ditt begär … persikoskomakare, citronbjörnbärsskomakare eller äppelkrips.
Ingredienser till Blueberry Cobbler
Det tar mindre än 10 ingredienser och är så enkel att göra! Det är nästan som en upp och nervänd blåbärspaj, men toppingen är som en muffinstopp och härlig. Här är vad du behöver:
För fyllningen
- Blåbär (färska eller frysta)
- Granny Smith Apple
- Socker
- Mjöl
Till toppingen
- Mjöl
- Brunt socker
- Bakpulver
- Salt
- Smör
- Tung grädde
- Glass (valfritt)
Måtten för varje ingrediens finns i receptkortet i slutet av inlägget.

Hur man gör blåbärsskomakare
En av de bästa sakerna med skomakare är hur lätt det är att göra! Det är bara en enkel fyllning toppad med en smet som bakas till en vacker gyllene topping. Här är stegen:
- Förvärm ugnen.
- Blanda ihop alla fyllningsingredienser i en skål.
- Häll fyllningen i två syrliga formar eller en fyrkantig ugnsform.
- Blanda alla torra ingredienser i en separat skål.
- Tillsätt smöret och grädden och skär ner smöret i blandningen.
- Använd händerna för att klämma ihop toppingen tills allt samlas i en boll i handen.
- Dra av bitar av smeten och lägg ovanpå fyllningen.
- Baka.
- Strö över kanel och socker.
- Servera med glass om du vill!
Alla dessa instruktioner hittar du mer i detalj i receptkortet i slutet av inlägget.
Kan jag använda fryst frukt i Cobbers?
Ja, du kan absolut använda fryst frukt. Det är praktiskt när bären inte är i säsong. Tina inte bären i förväg. Fyllningen blir mer rinnig och saucy med frysta bär.
Hur man lagrar och värmer blåbärsskomakare
Skomakare ska förvaras i en lufttät behållare i kylen. Den håller i 4-5 dagar.
För att värma skomakaren, ställ in den i ugnen på 350 grader i 15-20 minuter. Om du bara vill värma upp en enda portion kan du bara zappa den i mikron i 45 sekunder.
Blåbärsskomakare variationer
Du kan gå vild med fyllningen till detta recept! Tillsätt hallon, jordgubbar och/eller björnbär för en blandad bärskomakare. Du kan byta ut bären mot persikor eller äpplen. Använder du persikor eller äpplen kan du utelämna mjölet från fyllningen.
Använd samma mått som anges i receptet för vilken frukt du än väljer.
Varför är min skomakare rinnig?
En rinnande skomakare kan nästan alltid skyllas på frukten. Vissa frukter är bara saftigare än andra. Om fyllningen ser extra fräsig ut när du blandar alla dina fyllningsingredienser, tillsätt en matsked eller mindre majsstärkelse och vispa i den. Det hjälper till att tjockna upp den när den gräddas.
Vad är skillnaden mellan en skomakare, Crisp och Crumble?
Jag ser inget behov av att skilja mellan de tre eftersom de alla är ett ja från mig…alltid! Men om du vill bli teknisk, är en skomakare vanligtvis toppad med en söt smetstoppning. Toppingen för en crisp eller crumble är vanligtvis havrebaserad.
Allt ovanstående ska serveras varma med en kula vaniljglass enligt mig!
Kan skomakare frysas eller tillverkas i förväg?
Det finns två sätt att frysa en skomakare.
- Frys fyllning: Blanda alla fyllningsingredienser och lägg i en ugnsform och frys i upp till 3 månader. När du är redo att göra den, placera den frysta fyllningen i en 375 graders ugn i cirka 40 minuter och rör om då och då. Gör sedan toppingen och lägg den ovanpå fyllningen och grädda i ytterligare 20 minuter tills den är gyllene.
- Frys in hela den bakade skomakaren: Gör hela skomakaren enligt instruktionerna. Låt den svalna helt, linda sedan in med plastfolie och sedan folie. Den håller sig i frysen i upp till 1 månad. När du är redo att äta den, värm den i ugnen på 350 grader tills den är genomvärmd. Toppingen blir förmodligen lite blöt med denna metod.
Frys inte skomakaren med obräddad topping. Det kommer inte att baka bra.
Detta lätt blåbärsskomakare har en topping som kommer att blåsa av dina strumpor och en fyllning som är söt och saftig perfektion. Det här tar mig direkt tillbaka till min barndom när min mamma gjorde skomakare i den holländska ugnen när vi campade. Åh vad jag älskar minnen som kommer med sommarens desserter!
Fler aptitretande sommarfruktdesserter:

Serveringar: 6
För fyllningen
- 8 Koppar Blåbär färska eller frysta
- 1/2 Äpple Granny Smith, riven
- 1/2 Kopp Socker
- 2 Matskedar Mjöl
Till toppingen
- 1 1/2 Kopp Mjöl
- 1 1/2 Koppar Brunt socker
- 1 tesked Bakpulver
- 1/4 tesked Salt
- 9 Matskedar Smör osaltad
- 1 Matsked Tung grädde
- Glass till servering – vi använder Tillamook
-
Värm ugnen till 375 grader.
-
Blanda ihop bär, äpple, socker och mjöl i en skål.
-
Häll upp i två syrliga formar, eller en 8×8″ ugnsform.
-
I en stor skål, vispa mjöl, socker, bakpulver och salt noggrant.
-
Tillsätt smöret och grädden och skär den i blandningen med hjälp av en konditor.
-
Använd sedan händerna för att försiktigt klämma och blanda toppingen tills allt kommer ihop när du kramar den i handflatan.
-
Dra av bitar av smeten och lägg den på fyllningen tills fyllningen till största delen är täckt.
-
Grädda i 375 grader i 30-45 minuter eller tills de är gyllene på toppen.
-
Strö över kanelsocker.
-
Servera med glass.
För att värma upp: Sätt in i en 350 graders ugn i 15-20 minuter, eller tills den är varm.
Näringsinnehåll
Sommar blåbär skomakare
Mängd per portion (1 kopp)
Kalorier 677
Kalorier från fett 171
% Dagligt värde*
Fett 19g29 %
Mättat fett 11g69 %
Transfett 1g
Fleromättat fett 1g
Enkelomättat fett 5g
Kolesterol 49mg16 %
Natrium 267mg12 %
Kalium 352mg10 %
Kolhydrater 127g42 %
Fiber 6g25 %
Socker 91 g101 %
Protein 5g10 %
Vitamin A 676IU14 %
C-vitamin 20 mg24 %
Kalcium 99mg10 %
Järn 3 mg17 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.
KOM IHÅG ATT PRENUMERERA PÅ vår GRATIS Oh Sweet Basil NYHETSBREV OCH FÅ ENKLA RECEPT LEVERERADE I DIN INKORTA VARJE DAG!
När du provar ett recept, använd hashtaggen #toppratter.se på INSTAGRAM för en chans att bli med i våra berättelser! FÖLJ ÅH, SÖT BASILKA PÅ FACEBOOK | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER FÖR ALLT VÅRT SENASTE INNEHÅLL, RECEPT OCH BERÄTTELSER.