Marockansk bräserad kyckling med dadlar och grönsaker är en fantastisk nordafrikanskt kryddad middag, perfekt för underhållning eller bara en familjemiddag. Kycklinglår sjudade med dadlar och en mängd värmande kryddor gör en doftande och mättande förrätt.

Om du har en kastrull, en kniv, en mortel och mortelstöt och en funktionell spishäll – eller till och med en kokplatta – kan du slänga den här middagen tillsammans. (Och fan, du kan alltid låna morteln och mortelstöten av en granne.) Anmärkningsvärt nog är det allt som krävs för att du ska ge en värmande doft och smak till vanliga gamla kycklinglår och grönsaker – för att inte tala om hela huset. Den slags pannsås som blir resultatet är tillfredsställande soppig och gryt, med en konsistens som du kan justera efter smak, en arom som är omöjlig att glömma och en smak som är förfärligt komplex för något så enkelt. En kastrull. Och en exceptionellt öm, kryddinfunderad fågel.LC-redaktörer

KAN JAG GÖRA EN VEGETARISK VERSION AV MAROCKAN BRAISERAD KYCKLING?

Det kan du absolut! Det är fortfarande djupt kryddat och doftande smakrikt – och vegetariskt. Bara utelämna kycklingen och använd grönsaksfond. Du kanske vill lägga till några andra grönsaker och sedan röra i en kopp eller så avrunna, konserverade kikärter. Du kan också använda en generös 1/4 kopp torkade kikärter som du har blötlagt över natten och kokat tills de är mjuka, cirka 1 1/2 timme.

  • Mal kanel, sesamfrön och spiskummin tillsammans för att göra ett fint pulver – det här är ett snabbt jobb när du använder en mortel och mortelstöt även om en krydd- eller kaffekvarn också fungerar bra.

  • Hetta upp oljan i en stor kastrull, tillsätt löken och koka försiktigt på medelhög eller medelhög värme tills den är mjuk och får färg i kanterna. Rör ner vitlök och ingefära och koka, rör om, tills det doftar, 1 till 2 minuter. (Om aromaterna ser ut som om de kan bränna, tillsätt försiktigt en liten skvätt vatten i pannan.) Rör ner de malda kryddorna, kumminfröna och paprikan och rör om för att skapa en sorts kryddmassa.
  • Tillsätt kycklingen, fonden, salt och peppar och tomatpuré i pannan, vänd på kycklingen och låt koka upp. Sänk värmen, täck över och låt sjuda försiktigt i 18 minuter. Tillsätt moroten, täck pannan igen och koka i ca 8 minuter. Tillsätt zucchinin, täck över och koka i 6 till 7 minuter, tills kycklingen och grönsakerna är både genomstekta och mjuka. Tillsätt dadlarna och rör om för att täcka.

  • Justera pannsåsen till önskad konsistens, om det behövs, antingen genom att tillsätta en skvätt vatten om det verkar för tjockt eller låta braisen puttra, utan lock, tills en del av vätskan avdunstar om den verkar för tunn. Rör ner persiljan. Häll upp kycklingen och grönsakerna och såsen på enskilda tallrikar eller ett enda fat och servera på en gång.

Servering: 1 delKalorier: 388 kcalKolhydrater: 15 gProtein: 22 gFett: 27 gMättat fett: 6 gFleromättat fett: 5 gEnkelomättat fett: 14 gTransfett: 1 gKolesterol: 111 mgNatrium: 164 mgKalium: 628 mgFiber: 3 gSocker: 9 gVitamin A: 3052 IUC-vitamin: 17 mgKalcium: 74 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2011 Anjum Anand. Foton © 2011 Lisa Linder. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

En vacker, nyanserad behandling för kycklinglår. Smakerna var komplexa, låren var fuktiga och grönsakerna lade till ljus färg för en komplett enrättsmåltid. Jag använde torkade fikon eftersom jag hade dem till hands, och jag uppskattade den sötma som de gav till såsen.

Jag serverade detta över gröna linser för att få så mycket av såsen som möjligt. Kryddberedningen var lite arbetskrävande, och jag tror att att ersätta en bra tandoori-kryddblandning (som den från Dean & Deluca) skulle ge ganska liknande resultat.

Detta är ett fantastiskt recept, fyllt med dofter och smaker från nordafrikanska rätter. Jag gjorde mannagryn till den och för att njuta av såsen som kycklingen producerade. Kycklingen var otroligt mör och saftig, alla kryddorna blandade sig otroligt bra på ett sådant sätt att den ena inte var starkare än den andra, och den skapade sin egen arom som är mycket vanlig för den regionens mat.

Det här är ett recept som kan förberedas lite i förväg för att inte stressa fram inför servering av middag. Fyll på precis innan du lägger till grönsakerna och sedan kan den värmas upp och tillagningen avslutas.

Vilken läcker rätt för vardagskvällar eller att servera till sällskap. Kycklingen var saftig och rätten var fin på tallriken med moroten och zucchinin i såsen. Jag serverade vitt ris för att suga upp all den smaskiga såsen. Dadlarna tillsatte en vacker sötma med kryddorna.

Dadlarna förtjockade juicen något, och vi älskade kombinationen av de marockanska kryddorna med kycklingen. Rätten var underbar och jag kommer definitivt att servera den igen inom en snar framtid.

Smakerna var perfekta för oss. Vi utelämnade tomatpurén, eftersom vi har tomatallergier här, och kunde bara hitta torkade tärnade dadlar. Vi serverade den med couscous, och alla slukade rätten. Rester gjorde till och med en god soppa till lunch nästa dag.

Alla gillade det. Jag serverade den här rätten med fullkornscouscous och en sallad. Couscousen var bra för att suga upp lite av såsen. Jag skulle nog ta bort kycklingen tidigare och minska såsen mer. Det var lite löst. Jag skulle förmodligen också lägga till mer grönsaker – dubbla zucchinin och morötterna.

Jag lade till fler dadlar än receptet krävde och lade till dadlarna lite innan servering. Det här var perfekt. Några dadlar blev över i såsen, och de fick en ful grå färg. Så den här delen av receptet bör inte ändras (förutom att lägga till fler datum).

Ursprungligen publicerad 13 augusti 2012

Source link

Rate this post

Leave a Reply