Denna burmesiska nötköttcurry är gjord med ryggbiff, ingefära, kokosmjölk, chili, gurkmeja, koriander och basilika serverad över risnudlar med vermicelli. Curry har bråttom.

En orange duk med vitt och guldmönster fylld med risvermicelli, burmesisk biffcurry och röda ätpinnar.

En utsökt burmesisk biffcurry som du kan anpassa efter din smak. Om du inte kan ta chili, minska mängden eller, om du älskar kryddighet, öka antalet paprika; du kan också lägga till lite krossad torkad chili också. Det här receptet kan serveras med ångat ris, men jag älskar kinesiska vermicelli risnudlar.–Ching-He Huang

LC NUDLAR RUNT MED RISNUDLAR OBS

Risnudlar finns i alla möjliga bredder. I de flesta Chinatowns kan du hitta färska, feta, vikta risnudlar breda som ett mansbälte som säljs på trottoaren för så lite som en dollar per påse. De är härliga och squishy, ​​även om de är avsedda för röror och soppor och inte är helt rätt för den här rätten. Lyckligtvis är det rätta för den här rätten långt de olika torkade risnudlarna som är mycket vanligare och lätt att hitta i de flesta lokala livsmedelsbutiker.

Risnudlar finns i olika bredder. Vad du vill ha här är den mycket magra vermicelli, som fungerar bra i det här sorta fallet där du helt enkelt vill snurra nudlarna på en gaffel innan du öser upp lite av den såsliknande (på ett bra sätt) currysåsen. Men fortsätt, nudla runt med några andra sorters risnudlar och se vad du tycker om.

Gör pastan

  • Mixa alla pastaingredienser i en eller i en liten matberedare.

Gör nötköttet

  • Värm en wok på hög värme, tillsätt oljan och schalottenlök och räkpasta och fräs i mindre än 1 minut. Tillsätt pastan och fräs i 1 minut. Tillsätt biffen och fräs tills den fått färg på alla sidor, cirka 2 minuter.
  • Rör ner kokosmjölken. (För en tunnare sås kan du även lägga till lite kycklingfond i detta skede. För en krämigare curry kan du lägga till lite kokosgrädde.) Tillsätt citrongräs, farinsocker, koriander och fisksås. Koka upp och strö över koriander och thaibasilika.

  • Koka under tiden upp en stor kastrull med vatten och koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt nudlarna rinna av och dela dem mellan 2 portionsskålar. Slev curryn över nudlarna och servera genast.

*Hur hackar jag citrongräs?

Citrongräs används flitigt i asiatisk matlagning, särskilt i Burma, Vietnam, Thailand, Laos och Kambodja. Om du inte är så bekant med den, kanske du är orolig för att göra den redo att användas.
Först måste du ta bort eventuella hårda yttre blad, skära av den vita glödlampan och slänga de bitarna. Skiva sedan ringar tills du träffar den fibrösa, sega delen – ungefär 2/3 av vägen upp. De övre bitarna kan förresten bli blåmärken (bara böj dem tills de är doftande och mjuknade) och läggas till en sjudande buljong för att lägga till lite extra smak – ät dem bara inte. De är fruktansvärt tuffa.
Börja nu hacka de där ringarna. Eller släng dem i en matberedare. Eller krossa dem med en mortel och mortelstöt. Fortsätt bara tills du har något som ser mer ut som flingor, snarare än fibrösa ringar. Allt som blir över kan läggas i en plastpåse med blixtlås och stoppas in i frysen, där det är klart till nästa gång.

Servering: 1 delKalorier: 1056 kcalKolhydrater: 92 gProtein: 54 gFett: 54 gMättat fett: 32 gFleromättat fett: 6 gEnkelomättat fett: 12 gKolesterol: 194 mgNatrium: 1953 mgKalium: 1494 mgFiber: 6 gSocker: 9 gVitamin A: 622 IUC-vitamin: 77 mgKalcium: 199 mgJärn: 11 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2006 Ching-He Huang. Foto © 2006 Kate Whitaker. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag älskar Ching-he Huangs recept som regel. Denna burmesiska nötköttcurry skiljer sig från några av hennes mer känsliga skapelser och innehåller många doftande ingredienser som balanserar varandra snyggt, även om jag under tillagningsprocessen måste erkänna att jag har mina tvivel om mängden som används.

Jag borde förstås ha vetat bättre. Den starka doften av räkpastan försvinner snart i blandningen av dofter från currypastan, och alla djärva smaker dämpas till slut av kokosmjölken. Curryn sugs in i risnudlarna på ett sätt som är mycket tillfredsställande, även om såsens tunna konsistens gör det lite farligt att använda ätpinnar.

Mer konsistens skulle fungera riktigt bra, tror jag, och nästa gång ska jag lägga till något med crunch—baby sockermajs, broccoli och snöärter kommer att tänka på. För dig som gillar thailändsk och kryddig mat, engagera dig i detta recept. För de som inte gör det, var försiktig och justera ner mängden chili, men ge det ett försök!

Detta recept förtjänar en testares valbeteckning baserat på dess smaksprängning och snabba tillagning. Min tajming var totalt 60 minuter men förberedelserna är så dynamiska att du inte märker att tiden går. Matberedaren är din vän. Låt dig inte antydas av den långa listan med ingredienser. De skapar en oumbärlig synkronisering av aromer och kompletterande smaker. Dessutom är vermicelli den perfekta risnudlen för denna sammetslena currysås.

Burmesisk nötkött curry i en vit skål med vermicelli nudlar och koriander och basilika garnering.

Det finns dock utrymme för denna curry att gå från bra till större. Mitt “nötkött” med denna biffcurry var i nötkött. Jag rekommenderar starkt att antingen använda ett mer mört snitt eller att skära nötköttet i tunna skivor istället för att skära i tärningar. Mitt lite sega nötkött var utsökt och skulle anses mört. Det var dock lite mer stuvt än wokat. Jag behövde lite mer tid (5 minuter) i woken för att bryna och möra, vilket förmodligen var anledningen till att mina tärningsbitar var mer grytliknande.

Receptet krävde inte salt men jag lade en tesked i vermicellivattnet. Jag hade spenatvermicelli och det var det jag använde. Receptet bör också ange att man lämnar koriander och thailändsk basilika för avslutande garnering. Dessa ingredienser angavs som hackade i pastaingredienserna men nämndes inte i nötköttsingredienserna. Sedan dök de upp i nötköttsstegen. Mindre detaljer på vägen till en skål med tröstande men spännande nötköttcurry. Försök!

Åh, wow. Denna burmesiska nötköttscurry smakar som om den har utvecklat smak i flera dagar, och jag är säker på att hitta en som är snabb men som ändå ger den där subtila brännskadan i halsen även när jag smakar ett dussin komplexa smaker på tungan. Och det är NÖT! Jag älskar nötkött, och det är inte en vanlig curryingrediens.

Jag kunde göra pastan och den avslutande citrongräsblandningen tidigare på dagen, så resten kom snabbt ihop vid middagstiden. Eftersom jag använde en holländsk ugn snarare än en wok, var jag orolig för att ryggbiffen skulle bli överkokt, så jag vred brännaren till högt och stekte varje bit på bara två sidor (en minut per sida), och tog bort dem på ett fat innan jag fräste schalottenlöken blandning som fungerade som en stor pan-de-glazer. Efter att jag stekt klart pastan tillsatte jag nötköttet och alla dess härliga juicer igen. När min mise en place väl var satt, var det verkligen curry i en hast. Ytterfilén grep inte och blev seg, även när curryn stod på spisen i en timme eller två. Jag känner att det här receptet gjorde närmare fyra portioner än två.

Att skölja risnudlarna enligt instruktionerna på förpackningen innebar att vår slutliga rätt urvattnades mer än vi skulle ha velat som den andra recensenten noterade (borde ha väntat längre på att den skulle rinna av), även trots den extra kokosmjölken jag tillsatte, så nästa gång ska jag göra nudlarna tidigare och skölja och sedan slänga dem med jordnötsolja. Eller servera ris. Eftersom jag inte kunde pricka räkpasta innan jag gjorde den här använde jag extra nam pla istället, och jag saknade inte riktigt räkorna.

Ursprungligen publicerad 5 maj 2004

Source link

Rate this post

Leave a Reply