Detta Cajun kyckling och korv gumbo är enkelt och autentiskt som det kan vara och inte alls så komplicerat som du kanske tror att göra hemma. Bara lite kryddig och till och med lite hälsosam. Laissez les bons temps rullare!

Cajun kyckling och korv gumbo med en portion ris, i en vit skål med en sked.

Den äkta varan. Det är vad folk säger om denna Cajun-kyckling- och korvgumbo. Som med det mesta som görs i en stor gryta, om du gör den och serverar den direkt, kommer den att svälla, men om du kan vänta en dag eller så, kommer du att upptäcka att lite vilotid gör att den “slingrar sig från välsmakande till operatiskt magnifik”, som författaren Nancie McDermott så elegant säger.–David Leite


Varför våra testare älskade detta

Det finns en hel massa anledningar till att våra recepttestare slukade detta. De fann att det var det mycket enkelt, okomplicerat och prisvärt. De älskade också att värmenivån kunde anpassas för att passa deras preferenser.

Elie Nassar anslöt sig till sin kommentar, “Detta är en enkel, real-deal Cajun gumbo som alla älskade.”

Anteckningar om ingredienser

 • Olja–Det här kan verka som mycket olja, men det är nödvändigt för att skapa roux, som är grunden för gumbo. Välj en olja med mild eller neutral smak för att göra din roux.
 • Paprika–Våra testare hade framgång med att använda varm paprika och söt paprika. Använd vilken du föredrar, beroende på din värmetolerans.
 • Kyckling–Gumbo-receptet använder kyckling med ben, vilket kommer att ge mer smak till gumbo än att använda benfri kyckling.

Hur man gör detta recept

 1. Gör rouxen. Koka oljan och mjölet på låg värme, rör ofta, tills det är gyllenbrunt.
 2. Häll i lök, selleri och paprika och koka tills det mjuknat. Tillsätt vitlök, timjan och kryddorna och koka i 2 minuter. Häll i kycklingfonden och låt koka upp.
 3. Lägg in kycklingen i gumbon och låt puttra tills det är väldigt mjukt. Hacka korven i lagom stora bitar.
 4. Ta bort kycklingen från grytan. Dra bort köttet från benen och hacka. Lägg tillbaka den kokta kycklingen och korven i grytan.
 5. Sjud gumbo tills smakerna smälter samman och grytan tjocknar. Rör ner salladslöken och persiljan och servera över ris.

Vad är en roux?

Generellt sett är en roux en blandning av fett och mjöl som tillagas tillsammans och används för att tjockna såser och grytor. Det finns 4 typer av roux, beroende på hur djupt färgad den blir under matlagning, från ljus till djup brons.

I gumbo, ju mörkare, desto bättre. En bra gumbo roux är ett kärleksarbete som kräver tålamod, men det är så värt det för djupet av smak som det kommer att ge din maträtt.

Vad är skillnaden mellan gumbo och jambalaya?

Jambalaya är främst en risrätt (tänk paella) medan gumbo är mer av en gryta som är förtjockad med en roux och gjord med kyckling, korv och/eller skaldjur. Både gumbo och jambalaya görs ofta med liknande kött och grönsaker, men processen att göra dem och slutresultatet är helt annorlunda.

Vad ska jag servera med gumbo?

Detta serveras vanligtvis över ångat eller kokt ris, men ibland skeda över potatissallad. Erbjud skivad salladslök och varm sås vid sidan om för garnering.

Kan jag göra detta i förväg?

Definitivt. Smaken på denna gryta förbättras faktiskt med tiden, så förbered den gärna en dag innan servering. Kyl helt och förvara sedan i kylen över natten. Värm den igen på medel-låg värme.

Hjälpfulla tips

 • Koka kycklingen i ytterligare 15 minuter om du föredrar att den faller från benet.
 • Förvara kokt gumbo i en förseglad behållare i kylen i upp till 3 dagar eller frys i upp till 6 månader. Tina i kylen över natten innan du värms upp igen.
 • Det här receptet är lämpligt för mejerifri dieter.

Fler fantastiska gumborecept

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Cajun kyckling och korv Gumbo

Cajun kyckling och korv gumbo med en portion ris, i en vit skål med en sked.

Denna Cajun-kyckling- och korvgumbo är enkel och autentisk som det kan vara och inte alls så komplicerad som du kanske tror att göra hemma. Bara lite kryddig och till och med lite hälsosam. Laissez les bons temps rullare!

Prep 45 min

kock 2 timmar

Total 2 timmar 45 min

 • I en stor, tungbottnad holländsk ugn, helst gjutjärn eller emalj gjutjärn, värm oljan på medelhög värme tills den skimrar. När en nypa mjöl strö på oljan omedelbart blommar på ytan av oljan, strö i resten av mjölet och rör snabbt om, blanda oljan och mjölet ordentligt till en tjock, slät roux.
 • Fortsätt att koka rouxen, rör om ofta, eftersom den övergår från ljusgul till en rik, djupbrun, justera värmen efter behov för att hålla rouxen långsamt mörkare utan att bubbla eller brännas. Detta kan ta allt från 20 till 60 minuter, beroende på din gryta och din spis. Den färdiga rouxen ska vara mörkare än jordnötssmör och ungefär samma färg som kaffe med lite grädde.

 • Tillsätt löken, sellerin och paprikan till rouxen och rör om väl för att täcka dem. Låt dem koka, rör om ofta, tills grönsakerna är doftande, mjuknade, glänsande och jämnt belagda med roux, 2 till 3 minuter. Tillsätt vitlök, timjan, salt, peppar, paprikaoch cayenne, och rör om väl och koka i 2 minuter till.
 • Tillsätt fonden, rör om väl och låt det koka upp livligt, rör ofta för att lösa upp rouxen i fonden. När allt kokar fint, tillsätt kycklingen. När fonden börjar koka tillbaka, justera värmen för att bibehålla en livlig sjud och koka, rör om då och då, tills kycklingen är genomstekt och mycket mör, 45 minuter till 1 timme.

 • Under tiden skär du andouillen i lagom stora bitar, halvera först varje andouillelänk på längden och skär den sedan på tvären i halvmåneskivor ca 1/4 tum tjocka.

 • Använder sig av tång eller en hålslev, flytta kycklingen från grytan till ett fat och låt den svalna. När du kan hantera det, dra köttet från benen och kassera benen och skinnet. Riv eller hacka kycklingen grovt och lägg sedan tillbaka den i grytan tillsammans med andouillen.
 • Koka gumbo, rör om då och då, tills korven har mjuknat och allt har samlats till en rik, smakrik, något förtjockad gryta, ca 30 minuter till.

 • Ta av grytan från värmen. (Du kan kyla, täcka och kyla gumboen i upp till 2 dagar för att smakerna ska smälta. Skumma bort allt fett från gummiytan och kassera. Värm gumbon på låg värme innan du fortsätter.)

 • Rör ner salladslöken och persiljan. Servera gumbon i skålar över ris eller med ris vid sidan om, garnerad med mer salladslök.
 1. För strimlad kyckling –Koka kycklingen i ytterligare 15 minuter om du föredrar att den faller från benet.
 2. Förvaring och frysning –Förvara kokt gumbo i en förseglad behållare i kylen i upp till 3 dagar eller frys i upp till 6 månader. Tina i kylen över natten innan du värms upp igen.
 3. Diet-Det här receptet är lämpligt för mejerifri dieter.

Servering: 1delKalorier: 671kcal (34 %)Kolhydrater: 21g (7 %)Protein: 31g (62 %)Fett: 51g (78 %)Mättat fett: 12g (75 %)Fleromättat fett: 8gEnkelomättat fett: 29gTransfett: 1gKolesterol: 128mg (43 %)Natrium: 999mg (43 %)Kalium: 665mg (19 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 5g (6 %)Vitamin A: 677IU (14%)C-vitamin: 21mg (25 %)Kalcium: 50mg (5 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply