Dessa katthuvudkex och sås är precis som titeln antyder. Enorma, fluffiga kärnmjölkskax nedsänkta i krämig korvsås. Det är södra komfortmat när den är som bäst.

Ett serveringsfat med fyra katthuvudkex och sås- och salviablad till garnering.

Anpassad från White Lily Flour | The White Lily Cookbook | White Lily, 2021

Ungefär lika “stort som ett katthuvud”, dessa klassiker föddes ur ett behov av att göra kex snabbt, men de förblir en favorit för sin lätta och mjuka konsistens.–Vit liljamjöl

Vanliga frågor om katthuvudkex och sås

Kan jag frysa mina överblivna kex och sås?

Även om detta recept är bäst när det görs färskt, kan överblivna kex absolut frysas. För att värma upp dem, placera frysta kex på en bakplåtspappersklädd plåt, täck dem med folie för att förhindra överbrunning och grädda vid 350°F (180°C) i 10 till 15 minuter. Såsen kan också frysas efter beredning, men den smakar mycket bättre när den görs färsk. För att få saker att gå snabbare på en hektisk morgon, förkoka din malda korv dagar innan och frys in den, tina den sedan och lägg den till din färska sås dagen du planerar att servera.

Vad ska jag servera till kex och sås?

Denna mättande sydländska specialitet behöver inte mycket för att passa ihop med den förutom en färsk kopp kaffe, men vi älskar våra frukostar, så njut av att toppa dessa kex och sås med ägg i vilken form som helst – oordning, stekt eller pocherad, och en sidan av pommes frites. En sida av färsk frukt kommer också att ge en härlig balans till den annars tunga måltiden.

Katthuvudkex och sås

Ett serveringsfat med fyra katthuvudkex och sås- och salviablad till garnering.

Ungefär lika “stort som ett katthuvud”, dessa klassiker föddes ur ett behov av att göra kex snabbt, men de är fortfarande en favorit för sin lätta och mjuka konsistens.

Prep 25 minuter

kock 35 minuter

Total 1 timme

Till katthuvudkexen

Gör katthuvud-kexen

 • Värm ugnen till 425°F (220°C). Klä en kantad bakplåt med bakplåtspapper.

 • Lägg mjölet i en stor skål. Använd en konditormixer eller 2 gafflar och skär i det kalla smöret eller matfettet tills det är ärtstort. Tillsätt gradvis 1 1/2 dl kall kärnmjölk, rör om bara tills mjölet är fuktat. Om smeten är torr, tillsätt upp till 2 msk kvarvarande kall kärnmjölk, 1 msk i taget.

  Hoppa över armpasset och blanda ihop mjöl och smör i din matberedare och ringla sedan långsamt i kärnmjölken.

 • Vänd ut degen på en lätt mjölad yta. Knåda försiktigt 2 till 3 gånger. Klappa eller rulla försiktigt degen till en tjocklek på 1 tum (25 mm).

 • Använd en 3-tums (8-cm) rund skärare doppad i mjöl, skär degen utan att vrida fräsen, lämna så lite deg mellan skären som möjligt, rulla om resterna en gång. Placera, med sidorna vidrörande, på den förberedda bakplåten.

 • Grädda tills topparna är gyllenbruna i 15 till 20 minuter. Pensla med smält smör.

Gör såsen

 • Medan kexen gräddas, i en stor tjockbottnad stekpanna, koka korven på medelhög värme tills den är brun och krispig, 10 till 15 minuter. Använd en hålslev för att överföra korven till en hushållspappersklädd tallrik, spara dropp i stekpannan.

 • Tillsätt baconet i stekpannan och koka på medelvärme tills det är brunt och krispigt, 10 till 20 minuter. Överför baconet till en separat hushållspappersklädd plåt, spara droppar i stekpanna.

 • Strö mjölet över dropparna i stekpannan och koka på medelhög värme, under konstant omrörning, tills de fått lite färg, cirka 1 minut. Tillsätt mjölken och saltet. Koka under konstant omrörning tills blandningen börjar tjockna, 5 till 8 minuter till.

 • Rör ner korven i såsen. Häll såsen över kexen och smaka av med nymalen svartpeppar. Garnera med salvia, om så önskas. Servera med bacon vid sidan av.

Servering: 1delKalorier: 697kcal (35 %)Kolhydrater: 68g (23 %)Protein: 22g (44 %)Fett: 37g (57 %)Mättat fett: 17g (106 %)Fleromättat fett: 4gEnkelomättat fett: 12gTransfett: 1gKolesterol: 88mg (29 %)Natrium: 786mg (34 %)Kalium: 403mg (12%)Fiber: 2g (8%)Socker: 8g (9 %)Vitamin A: 715IU (14%)C-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 193mg (19 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 28 mars 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply