Challah, ett traditionellt och urgammalt judiskt bröd, liknar brioche genom att den är fantastiskt rik, lätt söt och överseende smörig på bästa möjliga sätt. Perfekt för Shabbat och Rosh Hashanah och familjemiddagar och slumpmässiga hembakade brödsug. Shalom.

En limpa flätat challabröd på en plåt med en tandad kniv.

Alltid velat prova på att baka hemlagad challah? Det kanske är dags att du gör något åt ​​det. Vi har hört från flera personer att det här receptet var deras första försök till brödbakning.

Det här speciella challabrödsreceptet blir en limpa som är rik, tät och lite söt – kännetecken för en klassisk challah, ja, och ändå är dessa egenskaper ännu mer uttalade än vanligt i det här receptet. Resultatet är en underbar och generöst storlek limpa som ger dig massor att dela med nära och kära.–David Leite

Vanliga frågor om Challah

Hur uttalar man challah?

“c” är tyst, så challah uttalas haa-luh.

Kan man frysa challabröd?

Definitivt. Efter gräddning, låt brödet svalna helt, linda in väl i plast, var noga med att täta det helt. Väl inslaget håller brödet upp till 3 månader i frysen.

Challah bröd

En limpa flätat challabröd på en plåt med en tandad kniv.

Challah, ett traditionellt och urgammalt judiskt bröd, liknar brioche genom att det är fantastiskt rikt, lite sött och överseende smörigt på bästa möjliga sätt. Perfekt för Shabbat och Rosh Hashanah och familjemiddagar och slumpmässiga hembakade brödsug. Shalom.

Marc Grossman

Prep 45 min

laga mat 30 min

Total 4 timmar

  • I en stor skål, kombinera mjöl, jäst, socker och salt. Vispa ihop vatten, ägg, äggulor och olja i en mindre skål. Kombinera försiktigt blandningarna i en skål eller i din stavmixer försedd med degkroken.

  • Knåda degen, antingen på en lätt mjölad arbetsyta med händerna eller med degkroken. Till en början kommer du att ha en lurvig röra med mycket torrt mjöl, men detta kommer så småningom att ge vika för en deg som är väldigt elastisk (detta borde ta 10 till 20 minuter). Det kan vara nödvändigt att tillsätta en gnutta mer vatten om inte allt mjöl lätt kan blandas in – börja med att tillsätta en matsked vatten, arbeta degen lite och lägg sedan vid behov till ytterligare en matsked.

  • När degen är smidig och elastisk, forma den till en slät boll, lägg den i en stor skål med olja och täck med plastfolie. Låt den jäsa i rumstemperatur tills den har fördubblats i volym, ca 1 1/2 timme.

  • Dela degen i 6 lika stora delar. Använd handflatorna och forma varje portion till jämnt formade korvar som är cirka 30 centimeter långa.

  • På en kantad bakplåt som är lätt mjölat eller klädd med bakplåtspapper, fläta degen. (För spektakulärt användbara instruktioner om hur man flätar challah-deg, kolla in det här rådet från folket på King Arthur Flour på hur man flätar 6 degsträngar—utan att behöva 6 händer.) Strö flätan lätt med mjöl och täck sedan löst med plastfolie. Låt den vila i rumstemperatur tills den har fördubblats i volym, ca 1 timme.
  • Värm ugnen till 350°F (180°C).

  • Vispa ihop äggvita och socker i en liten skål och pensla det lätt över flätan. Grädda challabrödet i 25 till 35 minuter tills brödet har jäst ordentligt och är gyllenbrunt. Låt svalna något innan du skär upp.

Servering: 1skivaKalorier: 146kcal (7 %)Kolhydrater: 26g (9 %)Protein: 4g (8%)Fett: 3g (5 %)Mättat fett: 1g (6 %)Fleromättat fett: 0,4gEnkelomättat fett: 1gTransfett: 0,002gKolesterol: 37mg (12%)Natrium: 243mg (11 %)Kalium: 50mg (1 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 3g (3%)Vitamin A: 52IU (1 %)C-vitamin: 0,003mgKalcium: 10mg (1 %)Järn: 2mg (11 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 10 september 2015

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply