Dessa Champagnesmörmusslor med surdegsrostat bröd är en elegant måltid av färska musslor som puttras i mousserande vin och rostat vitlökssmör och serveras med skarpa, vitlöksrostade surdegsskivor för doppning. Denna måltid är lika imponerande som vad du hittar på en snygg restaurang.

En vit spräcklig skål fylld med öppna musslor med smör och persilja, och två surdegsrostat bröd på sidan av skålen.

Anpassad från John Kanell | Preppy Kitchen | Simon & Schuster, 2022

Musslor görs ofta den otjänsten att vara överkokta och gummiaktiga, till den grad att de flesta inte skulle känna till en bra mussla om du kastade en i munnen på dem. De ska vara mjuka och smaka som havet, med saltlaken som får blandas med smör, champagne och örter för en överseende med sås. Det finns verkligen inget bättre att njuta av med ett glas vin.–John Kanell

En gryta fylld med öppnade musslor i vitlökssmör med skålar med musslor, citronklyftor och ett fat med rostad surdeg bredvid.

Vanliga frågor om champagnemussla

Hur väljer jag de färskaste musslorna?

Leta alltid efter musslor med slutna skal när du köper levande, och köp alltid från en licensierad och ansedd leverantör. Färska musslor (och andra skaldjur, för den delen) bör ha etiketten “Harvested in the USA”, och leverantören/fiskhandlaren bör kunna berätta exakt när och var de skördades.

Om skalet är lite öppet, ge det en liten knacka. Musslan ska stänga. Om den inte gör det har musslan dött och det kan finnas bakterier närvarande – så det är bäst att slänga dem.

Du kanske märker att det finns lite smuts och sand på dina musslor. Inga bekymmer alls, smutsen runt den hjälper faktiskt till att hålla musslan fuktig tills du är redo att använda dem. Skölj bara av smutsen innan du lagar mat.

Hur länge håller färska musslor i kylen innan de behöver tillagas?

Färska musslor bör hålla sig i kylen ett par dagar. Förvara dem i en behållare med en fuktig pappershandduk ovanpå. Du måste kontrollera dina musslor för att se till att alla fortfarande är stängda och levande (släng alla som har dött) och byt ut den pappershandduken dagligen – men vi rekommenderar inte att du håller levande musslor i kylen i mer än 2 till 3 dagar.

Hur många musslor ska jag servera per person om jag gör den här rätten som förrätt?

Vi rekommenderar att du räknar på cirka 1/2 pund musslor per person om du serverar detta som förrätt – så receptet, som skrivet, kommer att tjäna 8. Vi skulle förmodligen dubbla upp på vitlöksrostat bröd.

Champagnesmörmusslor med surdegsrostat bröd

En gryta fylld med öppnade musslor i vitlökssmör med skålar med musslor, citronklyftor och ett fat med rostad surdeg bredvid.

Det här enkla och imponerande musslreceptet är gjort med färska musslor som serveras i en vitlökig champagnesmörsås med rostat surdegsbröd för att soppa upp juicen. Det är en måltid som är värd att firas, men den går ihop på drygt en timme.

John Kanell

Prep 20 min

laga mat 50 min

Total 1 hr 10 min

 • Värm ugnen till 350ºF (175ºC).

 • Skär cirka 6 mm från toppen av vitlökshuvudet så att alla klyftor är exponerade. Lägg vitlöken på en liten bit aluminiumfolie, ringla över olivolja och smaka av med en nypa salt och peppar.

 • Slå in vitlöken i folien, lägg på en plåt och grädda tills vitlöken är mjuk, cirka 40 minuter. Ställ foliepaketet åt sidan tills det precis är tillräckligt kallt för att hantera, packa sedan upp vitlökshuvudet och låt det svalna helt.

 • I en stor skål, kombinera musslorna och tillräckligt med kallt vatten för att täcka. Låt dem stå i 20 minuter, rinna av i ett durkslag och skölj igen.

 • Pressa de rostade vitlöksklyftorna i en medelstor skål och mosa dem med en gaffel tills de är nästan jämna. Tillsätt smöret, 1/2 tsk salt, 1/4 tsk peppar och blandade färska örter och rör om tills det är slätt och blandat.

 • Värm ugnen till hög stekhet (500ºF | 260ºC).

 • Lägg brödskivorna i ett enda lager på en stor, kantad bakplåt. Bred hälften av vitlöksörtssmöret på brödskivorna. Stek tills gyllenbrun, 2 till 4 minuter.

 • Häll det återstående vitlöksörtsmöret i en stor holländsk ugn och smält på medelvärme. Tillsätt de avrunna musslorna och champagnen. Låt sjuda, täck och koka tills alla musslor är öppna, 8 till 10 minuter.

 • Använd en hålslev för att överföra musslorna till ett fat med djup kant eller individuella serveringsskålar och kassera alla oöppnade musslor.

 • Häll matlagningsvätskan över musslorna, var noga med att lämna kvar gryn i botten av pannan.

 • Strö över ytterligare färska örter och flingsalt och servera med surdegsrostat bröd och citronklyftor. (Om du inte serverar musslorna omedelbart, täck tallriken med folie för att hålla sig varm och garnera precis innan servering.)

Servering: 1delKalorier: 852kcal (43 %)Kolhydrater: 70g (23 %)Protein: 24g (48 %)Fett: 51g (78 %)Mättat fett: 30g (188 %)Fleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 13gTransfett: 2gKolesterol: 142mg (47 %)Natrium: 1112mg (48 %)Kalium: 270mg (8%)Fiber: 3g (13 %)Socker: 7g (8%)Vitamin A: 1933IU (39 %)C-vitamin: 5mg (6 %)Kalcium: 118mg (12%)Järn: 7mg (39 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 5 oktober 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply