Kyckling Souvlaki är en stammis i vår middagsrotation! Vi älskar att det går snabbt att förbereda, superenkelt och ack så gott!
Kycklingbröst marineras i en enkel vitlöks- och citronmarinad. Trä upp dem på spett och grilla tills de är saftiga och möra.
Du kan servera souvlaki med potatis eller ris, men min personliga favorit är att göra en souvlaki-pajwrap med massor av färsk sallad, tomater, lök och tzatziki. Så bra!

Vad är Souvlaki?
Souvlaki är kött som har spetts och grillats, det kan vara kyckling (som i detta recept) eller gjort på nötkött, lamm eller fläsk för att nämna några.
Marinaden är en mycket enkel ört-, citron- och vitlöksblandning med lite olja.
Gyro vs Souvlaki: Souvlaki har köttbitar medan kycklinggyros i allmänhet har kött som har skivats/rakats tunt. Shawarma liknar en gyro men har olika beredning och smaksättningar.

Kyckling Souvlaki Marinad
En grekisk kyckling souvlaki recept använder en marinad för att ge all smak. Bara några skafferihäftklamrar är allt som behövs: extra virgin olivolja, citronsaft, vitlök och oregano!
Ju längre örter, kryddor och vitlök får tränga in i kycklingen, desto mörare blir kycklingen. Det är det som gör kycklingsouvlaki till ett så enkelt recept, förberedelsemagin!
Perfekt för att planera framåt eftersom kycklingsouvlaki kan göras och förvaras i kylen upp till 24 timmar framåt.

Hur man gör kycklingsouvlaki
- Marinera: Vispa ihop alla marinadatingredienser och marinera i kylen.
- Grillspett: Trä upp kyckling (och lök om så önskas) på de blötlagda spetten.
- Grill: Tillaga kycklingspett på ett oljat galler eller grädda i ugnen enligt receptanteckningarna.
Detta kan även tillagas på en grillpanna. Servera med en grekisk sallad, varm pitabröd och ett stänk fetaost.

Vad man ska servera med souvlaki
Souvlaki är läcker och smaklös och tar dig till Greklands soliga stränder. Möra marinerade lagom stora bitar av kycklingbröst, vi älskar att slå in souvlaki i varmt pitabröd och toppa med sallad, tomat, rödlök och en generös klick tzatzikisås. Här är våra favoritsidor att servera med detta kycklingsouvlaki-recept.
Fler recept på spett

Kyckling Souvlaki
Marinerad kyckling och lök träs på spett och grillas tills det är saftigt och mört!
-
I en medelstor skål eller fryspåse, kombinera olivolja, citronsaft, vitlök, oregano, salt och peppar. Tillsätt kycklingen (och löken om du använder den) och rör om väl.
-
Kyl och låt marinera i minst 30 minuter eller upp till 4 timmar.
-
Blötlägg träspett i vatten i minst 30 minuter.
-
Ta bort kycklingen från marinaden låt överskottet droppa av. Kasta marinaden och trä upp kycklingen (och löken om du använder den) på spett.
-
Förvärm en grill eller en grillpanna till medelhög värme. Lägg till spetten, vänd ofta och koka i 10 till 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och når 165°F.
Att göra kycklingsouvlaki i ugnen, förbered spett enligt anvisningarna. Lägg spett på en folieklädd panna och sätt på broilern högt. Stek 4-5 tum från värmen i 5-6 minuter per sida eller tills kycklingen når 165 °F.
Näring använder 1/3 av marinaden (eftersom resten kasseras). Näring utesluter salt.
Kalorier: 326 | Kolhydrater: 4g | Protein: 48g | Fett: 12g | Mättat fett: 2g | Transfett: 1g | Kolesterol: 145mg | Natrium: 264mg | Kalium: 895mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 75IU | C-vitamin: 10mg | Kalcium: 25mg | Järn: 1mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.
Ja, du kan absolut använda antingen kycklinglår eller bröst.
Det rekommenderas inte att marinera längre än 4 timmar eftersom ingredienserna i marinaden är sura och kommer att bryta ner kycklingen för mycket, vilket gör att den blir mosig istället för mör.
Ja, överbliven kycklingsouvlaki kan frysas.
Ja, detta anses vara en hälsosam rätt, beroende på vilka sidor du serverar den med. Vi serverar gärna med tzatziki som är en grekisk yoghurtgurkdipp.



