Kyckling Souvlaki är en stammis i vår middagsrotation! Vi älskar att det går snabbt att förbereda, superenkelt och ack så gott!

Kycklingbröst marineras i en enkel vitlöks- och citronmarinad. Trä upp dem på spett och grilla tills de är saftiga och möra.

Du kan servera souvlaki med potatis eller ris, men min personliga favorit är att göra en souvlaki-pajwrap med massor av färsk sallad, tomater, lök och tzatziki. Så bra!

kokt kycklingsouvlaki på en grillpanna

Vad är Souvlaki?

Souvlaki är kött som har spetts och grillats, det kan vara kyckling (som i detta recept) eller gjort på nötkött, lamm eller fläsk för att nämna några.

Marinaden är en mycket enkel ört-, citron- och vitlöksblandning med lite olja.

Gyro vs Souvlaki: Souvlaki har köttbitar medan kycklinggyros i allmänhet har kött som har skivats/rakats tunt. Shawarma liknar en gyro men har olika beredning och smaksättningar.

souvlaki marinad i en skål

Kyckling Souvlaki Marinad

En grekisk kyckling souvlaki recept använder en marinad för att ge all smak. Bara några skafferihäftklamrar är allt som behövs: extra virgin olivolja, citronsaft, vitlök och oregano!

Ju längre örter, kryddor och vitlök får tränga in i kycklingen, desto mörare blir kycklingen. Det är det som gör kycklingsouvlaki till ett så enkelt recept, förberedelsemagin!

Perfekt för att planera framåt eftersom kycklingsouvlaki kan göras och förvaras i kylen upp till 24 timmar framåt.

okokta spett av souvlaki

Hur man gör kycklingsouvlaki

  1. Marinera: Vispa ihop alla marinadatingredienser och marinera i kylen.
  2. Grillspett: Trä upp kyckling (och lök om så önskas) på de blötlagda spetten.
  3. Grill: Tillaga kycklingspett på ett oljat galler eller grädda i ugnen enligt receptanteckningarna.

Detta kan även tillagas på en grillpanna. Servera med en grekisk sallad, varm pitabröd och ett stänk fetaost.

Blötläggande träspett i vatten hindrar dem från att brinna när de står på grillen eller spisen. Kom ihåg denna teknik när du använder spett för grillade grönsaker eller kött.

pläterad kycklingsouvlaki

Vad man ska servera med souvlaki

Souvlaki är läcker och smaklös och tar dig till Greklands soliga stränder. Möra marinerade lagom stora bitar av kycklingbröst, vi älskar att slå in souvlaki i varmt pitabröd och toppa med sallad, tomat, rödlök och en generös klick tzatzikisås. Här är våra favoritsidor att servera med detta kycklingsouvlaki-recept.

Fler recept på spett

pläterad kycklingsouvlaki

5 från 39 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Kyckling Souvlaki

Marinerad kyckling och lök träs på spett och grillas tills det är saftigt och mört!

Förberedelsedags 15 minuter

Tillagningstid 10 minuter

Marinera 4 timmar

Total tid 4 timmar 25 minuter

  • I en medelstor skål eller fryspåse, kombinera olivolja, citronsaft, vitlök, oregano, salt och peppar. Tillsätt kycklingen (och löken om du använder den) och rör om väl.

  • Kyl och låt marinera i minst 30 minuter eller upp till 4 timmar.

  • Blötlägg träspett i vatten i minst 30 minuter.

  • Ta bort kycklingen från marinaden låt överskottet droppa av. Kasta marinaden och trä upp kycklingen (och löken om du använder den) på spett.

  • Förvärm en grill eller en grillpanna till medelhög värme. Lägg till spetten, vänd ofta och koka i 10 till 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och når 165°F.
Valfritt: Lök kan läggas till spetten om så önskas.
Att göra kycklingsouvlaki i ugnen, förbered spett enligt anvisningarna. Lägg spett på en folieklädd panna och sätt på broilern högt. Stek 4-5 tum från värmen i 5-6 minuter per sida eller tills kycklingen når 165 °F.
Näring använder 1/3 av marinaden (eftersom resten kasseras). Näring utesluter salt.

Kalorier: 326 | Kolhydrater: 4g | Protein: 48g | Fett: 12g | Mättat fett: 2g | Transfett: 1g | Kolesterol: 145mg | Natrium: 264mg | Kalium: 895mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 75IU | C-vitamin: 10mg | Kalcium: 25mg | Järn: 1mg

Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.

Kurs Kyckling, förrätt, huvudrätt
Kök amerikanskt, grekiskt
Kan jag använda lår istället för kycklingbröst?

Ja, du kan absolut använda antingen kycklinglår eller bröst.

Kan jag marinera kycklingen över natten eller längre än 4 timmar?

Det rekommenderas inte att marinera längre än 4 timmar eftersom ingredienserna i marinaden är sura och kommer att bryta ner kycklingen för mycket, vilket gör att den blir mosig istället för mör.

Kan jag frysa kycklingsouvlaki?

Ja, överbliven kycklingsouvlaki kan frysas.

Är kyckling souvlaki hälsosamt?

Ja, detta anses vara en hälsosam rätt, beroende på vilka sidor du serverar den med. Vi serverar gärna med tzatziki som är en grekisk yoghurtgurkdipp.

närbild av kyckling souvlaki på en tallrik med skrift
närbild av Chicken Souvlaki med en titel
kokt kyckling souvlaki på en tallrik med en titel
Kyckling Souvlaki på grillen och pläterad med skrift



Source link

Rate this post

Leave a Reply