Dessa chilenska köttempanadas är gjorda med en fyllning av nötfärs, lök, russin, oliver och hårdkokta ägg, allt inkapslat i en smörbakelse. De är precis som vad du hittar på en gatuvagn i Chile.

En hög med chilenska köttempanadas på en tallrik på en träbricka med en skål med tomatrelish på sidan

Anpassad från Virgilio Martínez | Den latinamerikanska kokboken | Phaidon, 2021

I Chile är empanadas ett nationellt tidsfördriv. När Salvador Allende valdes till president 1970 talade han till och med om en “revolution med smak av rött vin och empanadas.” Bäst när de är gjorda med ister och tillagas i en vedeldad ugn, de finns överallt, från strövande gatuförsäljare till tågstationskaféer till skidorter.

De kommer bakade eller stekta och i en mängd olika former och oändligt många fyllningar, även om empanadas de pino är den mest utbredda chilenska empanada. “De pino” är en variant av mapucheordet pinu, som bara betyder kokt kött, även om det har vuxit till att betyda en blandning av köttfärs och lök, plus hårdkokta ägg, oliver och russin.–Virgilio Martínez

Vanliga frågor om Chilensk kött Empanada

Är empanadas specifika för Chile?

Empanadas kan hittas i hela Central- och Sydamerika och i Karibien. De kan göras med mjöl eller majsmjöl och fyllas med söta eller salta ingredienser. Bananer, mjölbananer, ostar, skaldjur, kyckling, potatis, choklad – you name it. Chile är känt för sina läckra, traditionella köttempanadas.

Vad betyder “empanada”?

Ordet “empanada” kommer från det spanska ordet “empanar”, som betyder “att slå in något i bröd.” Det är ett lysande koncept, och ordet dikterar inte exakt vad som är inslaget, så det finns många, många varianter baserat på säsonger och vilket kött, frukt eller grönsaker som finns.

Vilken är den bästa typen av paprika att använda i chilenska köttempanadas?

Till detta recept rekommenderar vi söt paprika. Det kommer att lägga till en djärv röd färg och söt pepprig smak utan någon värme. Om du föredrar att bli lite kryddig, nå efter varm paprika. Om du vill lägga till djupare, mer komplexa smaker, prova rökt paprika.

Chilenska kött Empanadas

En hög med chilenska köttempanadas på en tallrik på en träbricka med en skål med tomatrelish på sidan

De kommer bakade eller stekta och i en mängd olika former och oändligt många fyllningar, även om empanadas de pino är den mest utbredda chilenska empanada. “De pino” är en variant av Mapuche-ordet pinu, som bara betyder kokt kött, även om det har vuxit till att betyda en blandning av köttfärs och lök, plus hårdkokta ägg, oliver och russin.

Prep 45 minuter

kock 55 minuter

Total 2 timmar 40 minuter

Gör degen

  • Lägg mjölet till degen i en stor bunke och tillsätt sedan salt och socker. I en liten skål, använd en gaffel för att mosa ihop smör och ister. Tillsätt de torra ingredienserna och använd händerna för att knåda ihop allt.

  • Tillsätt långsamt den uppvispade äggblandningen till mjölet tills degen börjar bli jämn och smidig. Täck med en kökshandduk och låt vila i kylen i 1 timme.

Gör nötköttsfyllningen

  • I en medelstor stekpanna på medelvärme, värm oljan och smöret. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka, 5 till 7 minuter.

  • Rör ner nötkött, spiskummin, chilipulver och paprika och koka under konstant omrörning i 3 minuter.

  • Häll i nötbuljongen. Krydda med salt och peppar och koka i ca 10 minuter. Tillsätt mjölet och koka i ytterligare 3 minuter. Ta av från värmen och rör ner russin och oliver. Låt svalna.

  • Värm ugnen till 350°F (180°C). Klä två kantade bakplåtar med bakplåtspapper.

  • Dela degen i 10 lika stora bitar, forma till bollar och låt vila i 10 minuter. På en mjölad yta, sträck eller rulla varje boll till en 6-tums (15-cm) fyrkant, cirka 1/4 tum (5 mm) tjock.

  • Lägg 2 matskedar av nötköttsfyllningen i mitten av varje ruta och toppa med en skiva hårdkokt ägg. Pensla kanterna på degen med vatten och vik fyrkanten på mitten. Pensla den förseglade kanten med vatten och tryck till med fingrarna eller använd en gaffel för att försegla. Lägg på den förberedda bakplåten.

Servering: 1empanadaKalorier: 579kcal (29 %)Kolhydrater: 53g (18 %)Protein: 17g (34 %)Fett: 34g (52 %)Mättat fett: 11g (69 %)Fleromättat fett: 7gEnkelomättat fett: 13gTransfett: 3gKolesterol: 135mg (45 %)Natrium: 553mg (24%)Kalium: 341mg (10 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 5g (6 %)Vitamin A: 386IU (8%)C-vitamin: 4mg (5 %)Kalcium: 47mg (5 %)Järn: 4mg (22 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 22 april 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply