Denna dekadenta chokladkaka är toppad med virvlar av brynt smörgräddostfrosting. Med bara 15 minuters ansträngning kommer den troligen att ta en permanent plats i din dessertrotation.

En choklad stout tårta toppad med brunt smör cream cheese frosting på en grön tallrik med en grön mugg i bakgrunden.

Anpassad från Vedika Luthra | 52 veckor, 52 sötsaker | Mango Publishing, 2021

Det här receptet ger allt man kan tänkas önska sig i en chokladkaka och mer, och ändå är stjärningrediensen inte bara choklad; det är också starköl. Ja, kanske en udda ingrediens för en efterrätt, men hör av mig: stouten lägger till en jordnära underton som förhöjer chokladens smak mer än något annat och ger lite känsla. Det är också perfekt för St. Patrick’s Day, som äger rum i mars. Även om jag har en version av en stout chokladkaka på bloggen, är det här receptet nytt och förbättrat, vilket ger en djävulskt mörk och rik chokladkaka, förstärkt av stouten. Frostingen har en nötig karamellsmak, tack vare det bruna smöret, som gör underverk för denna efterrätt. Den här tårtan har faktiskt vunnit en auktion, den är så god. Och en liten bonus är att det inte kräver ägg.—Vedika Luthra

Vanliga frågor om Chocolate Stout Cake

Vad kan du ersätta stout i den här kakan?

Om du undviker alkohol kan du ersätta stouten med starkt kaffe eller varmt vatten. En av våra testare använde till och med en kombination av rött vin och espresso med stor framgång.

Kan man frysa chokladkaka?

Ja. Låt den ofrista kakan svalna helt och slå sedan in den väl i plast. Det kommer att hålla i upp till 3 månader. Tina över natten i kylen eller några timmar på bänken innan frosting.

Choklad Stout tårta

En choklad stout tårta toppad med brunt smör cream cheese frosting på en grön tallrik med en grön mugg i bakgrunden.

Det här receptet ger allt man kan tänkas önska sig i en chokladkaka och mer, och ändå är stjärningrediensen inte bara choklad; det är också starköl. Ja, kanske en udda ingrediens för en efterrätt, men hör av mig: stouten lägger till en jordnära underton som förhöjer chokladens smak mer än något annat och ger lite känsla.

Prep 15 minuter

kock 55 minuter

Total 3 timmar 10 minuter

Till cream cheese frostingen

Gör tårtan

  • Värm ugnen till 350°F (180°C). Spraya eller smör en 9- till 10-tums (24- till 26-cm) springform eller en 9- gånger 13-tums (23-x33-cm) rektangulär kakform. Om du använder springformen, klä botten av formen med en pergamentcirkel, spraya eller smör på bakplåten och pudra sedan lätt med kakaopulver. Slå in springformens utsida tätt i folie för att förhindra att den tunna kaksmeten läcker igenom.

  • I en liten skål, vispa ihop mjöl, salt, bakpulver och bakpulver.

  • I en stor kastrull på medelvärme, kombinera stouten eller kaffet med smörtärningarna, rör om tills smöret har smält helt. (Om du ersätter vegetabilisk olja, rör om med stouten eller kaffet på medelvärme tills det är varmt.) Ta kastrullen från värmen.

  • Vispa kakaopulver och socker i den flytande blandningen tills det är väl blandat. Var försiktig om blandningen bubblar upp, tillsätt långsamt vinägern, följt av mjölblandningen, och rör om tills den är slät.

  • Häll smeten i den förberedda pannan. Smeten kan se skummig ut men den lägger sig när den gräddas. Grädda tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren, 40 till 50 minuter. Låt kakan svalna helt. När den svalnat, ta bort sidorna av springformen, om du använder den.

Gör cream cheese frostingen

  • Smält smöret i en liten kastrull eller stekpanna på medelvärme, snurra runt då och då när det börjar koka och krackelera. Fortsätt koka och snurra försiktigt tills smöret får en ljus gyllene färg och släpper en nötaktig arom, 4 till 8 minuter.

  • Häll smöret i en stor värmetålig skål och låt det svalna helt. (Du kan ställa in den i kylen för att påskynda saker och ting.)

  • När smöret svalnat, använd en visp eller elstavmixer för att blanda i färskosten. Tillsätt gradvis konditorernas socker, lite i taget, vispa tills frostingen är slät och tjock, 2 till 3 minuter. Vispa i vaniljextrakt, salt och citronsaft, om du använder det. (Om frostingen är för mjuk, kyl den tills den är tillräckligt tjock för att användas.)

  • Bred ut ett enda lager av frostingen ovanpå den avsvalnade kakan. Använd en förskjuten spatel eller smörkniv för att göra små, dekorativa virvlar.

  • Om du använder en springform, överför kakan till ett serveringsfat om så önskas. Skiva generöst och servera gärna med en kopp te eller ett högt glas kall mjölk. Kakan håller sig i flera dagar, täckt, i kylen.

Servering: 1skivaKalorier: 537kcal (27 %)Kolhydrater: 90g (30 %)Protein: 5g (10 %)Fett: 19g (29 %)Mättat fett: 12g (75 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 5gTransfett: 1gKolesterol: 49mg (16 %)Natrium: 497mg (22 %)Kalium: 221mg (6 %)Fiber: 4g (17 %)Socker: 64g (71 %)Vitamin A: 575IU (12%)C-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 48mg (5 %)Järn: 2mg (11 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 10 mars 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply