Detta choklad hasselnötsgelato, känd som gianduia på italienska, är chokladglass och hasselnötter. Det är en klassisk italiensk gelato och smakar som Nutella.

Två koppar med skopor av choklad hasselnötsgelato, känd som gelato di gianduia, med en sked.

Vi är matmänniskor, inte mattemänniskor. Men kanske vår mest favoritekvation någonsin? Choklad + hasselnötter = gianduia. (Det är i grunden vad Nutella är, gott folk.) Det är ett grundläggande men briljant matematiskt uttryck i regionen Piemonte i Italien. Och det illustrerar perfekt hur summan definitivt är större än delarna. Michelangelo kunde inte ha uttryckt denna kreativa briljans bättre.–David Leite

Vanliga frågor om chokladhasselnötsgelato

Var kommer hasselnötter ifrån?

Nästan alla hasselnötter som konsumeras i Nordamerika kommer från antingen Oregon eller Turkiet. Som sagt, hasselnötsträd är infödda i en stor del av USA och norrut i Kanada.

Vad är skillnaden mellan gelato och glass?

Gelato och glass delar gemensamma ingredienser – grädde, mjölk och socker, men det finns flera skillnader att notera. Gelato innehåller mer mjölk och mindre grädde och tenderar att vara rikare och tätare än amerikansk glass. Glass serveras vanligtvis mellan 0 och 10 grader Fahrenheit, medan gelato serveras mellan 7 och 15 grader Fahrenheit. Detta innebär att gelato inte kommer att leda till att hjärnan fryser lika vanligt som glass – men det betyder också att gelato kommer att smälta mycket snabbare.

Choklad Hasselnöt Gelato

Två koppar med skopor av choklad hasselnötsgelato, känd som gelato di gianduia, med en sked.

Denna chokladhasselnötsgelato, känd som gianduia på italienska, är chokladglass och hasselnötter. Det är en klassisk italiensk gelato och smakar som Nutella.

Melissa Hamilton och Christopher Hirsheimer

Prep 35 min

Kyla 4 timmar

Total 7 timmar

  • Värm ugnen till 350°F (176°C).

  • Strö ut hasselnötterna på en plåt och rosta tills de är djupt gyllenbruna, 10 till 15 minuter. Lägg hasselnötterna på en tallrik för att svalna.

  • Mät upp 1 dl hasselnötter, grovhacka dem och ställ åt sidan. Finmal de återstående 2 kopparna hasselnötter i en matberedare. Häll mjölken och grädden i en kastrull och låt sjuda på medelvärme. Ta kastrullen från värmen, rör ner de finmalda hasselnötterna och låt dra i 1 timme.

  • Sila nötblandningen genom en finmaskig sil i en annan kastrull, tryck på det fasta ämnet innan du kasserar det. Tillsätt 1/2 dl socker och låt sjuda på medelvärme, rör om tills sockret lösts upp.

  • Placera äggulorna, saltet och återstående 1/4 kopp socker i en medelstor skål och vispa tills tjock och blekgul. Vispa i kakaon. Häll gradvis ca 1 dl varm mjölkblandning i äggulablandningen under konstant vispning. Rör ner den varma guleblandningen i den varma mjölken i kastrullen. Sänk värmen till låg och koka, under konstant omrörning, tills vaniljsåsen är tillräckligt tjock för att täcka baksidan av skeden och registrerar mellan 175°F (79°C) och 180°F (82°C) på en direktavläst termometer , 3 till 5 minuter.

  • Sila vaniljsåsen i en skål. Tillsätt likör och vanilj och ställ åt sidan för att svalna, rör om ofta, tills det är rumstemperatur. Täck över och ställ i kylen tills det är helt kallt, cirka 4 timmar. (Detta håller sig i kylen i upp till 2 dagar.)

  • Kärna vaniljsås i en glassmaskin, följ tillverkarens anvisningar. Precis innan gelatoen har slutat kärna, tillsätt de reserverade hackade hasselnötterna, låt paddeln röra in dem. Överför gelatoen till en behållare med lock, täck och frys i ett par timmar eller tills den är precis fast. Skopa efter behag.

Servering: 0,5koppKalorier: 582kcal (29 %)Kolhydrater: 33g (11 %)Protein: 12g (24 %)Fett: 47g (72 %)Mättat fett: 13g (81 %)Fleromättat fett: 5gEnkelomättat fett: 27gKolesterol: 196mg (65 %)Natrium: 56mg (2 %)Kalium: 497mg (14%)Fiber: 6g (25 %)Socker: 25g (28 %)Vitamin A: 851IU (17 %)C-vitamin: 3mg (4 %)Kalcium: 175mg (18 %)Järn: 3mg (17 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 30 augusti 2013

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply