För denna choklad-jordnötssmörtårta, en delikat kakskorpa vaggar en lättare-än-luft-jordnötssmör mousse och en choklad ganache topping. Rose Levy Beranbaums klassiska tårta är alltid en showstopper.

Jag har gjort denna choklad-jordnötssmörtårta ända sedan Roses bok kom ut – ett år innan jag startade Leite’s Culinaria! Det var en stapelvara på vårt underhållande bord under ett par år, vilket verkligen inte är så förvånande med tanke på att The Ones söta favoritkombo är choklad och jordnötssmör. Han brukade tigga mig att klara det, och naturligtvis ryckte jag på axlarna och låtsades vara ointresserad, bara för att tortera honom, och sedan, till sist, bar en upp i matsalen.

Men under det senaste decenniet har olika älskvärda bakverk lockat bort mig, och det här tårta receptet föll tyvärr ur rotation. Det var tills Renee föreslog att vi skulle lägga hatten till National Peanut Butter Day, som är den 24 januari. “Jag har det perfekta receptet att fira med”, sa jag. Medan tårtan förbereddes för bilden ovan, gick hela shebang av utan problem, hennes noggranna instruktioner var som en siren som viskade i mitt öra. Åh, glädjen med ett elegant och tydligt skrivet recept.

–David Leite

HUR VIKTIGA ÄR KORREGA MÄTNINGAR VID BAKNING?

Du kanske undrar varför i bakning, och i det här receptet, i synnerhet, mått mäts så strikt. Som Rose Levy Beranbaums halva äggdirektiv i jordnötssmörskorpan, till exempel. Hur kan ett halvt ägg göra skillnad? Tja, först, det är bara Rose. För det andra, det är det som har gjort henne till en så framstående kokboksförfattare, och varför bråka med något som fungerar? Bakning, mer än matlagning, är vetenskapligt och du behöver de exakta proportionerna för att få saker att fungera. De goda nyheterna? Receptet med jordnötssmörskorpa kan lätt fördubblas och den andra skorpan frysas till senare. Varsågod.

En skiva chokladjordnötssmörtårta med en kakskal, jordnötssmörsmoussefilning och en chokladganachepålägg

Till jordnötssmörsmoussen

Till mjölkchokladganachen

Gör jordnötssmörsmoussen

  • I skålen med en stående mixer, passa helst med vispvispen, vispa färskost, jordnötssmör och socker bara tills blandningen är enhetlig i färgen. Sänk hastigheten till låg och tillsätt vaniljen. Vispa i 1/4 kopp av den vispade grädden bara tills den är införlivad. Med en stor gummispatelvänd ner resten av den vispade grädden, blanda tills blandningen är väl blandad men fortfarande luftig.
  • Skrapa ner moussen i den söta jordnötssmörskakoren och jämna till ytan så att den blir jämn. (Om degen kavlas till exakt den angivna tjockleken blir fyllnings- och ganachemängderna exakta. Om degen kavlas lite tjockare blir det lite överbliven fyllning och ganache.) Kyl tårtan medan du förbereder ganachen.

Gör ganachetoppen

  • Bryt mjölken och den bittersöta chokladen i flera bitar och lägg i en skål med en matberedare passa med metallbladet. Bearbeta tills chokladen är mycket finmalen.
  • Koka upp grädden i en liten kastrull på medelvärme eller i ett värmesäkert glasmått i mikron. Med matberedarens motor igång, häll den varma grädden genom matarröret i chokladblandningen. Bearbeta tills den är slät, skrapa sidorna av skålen en eller två gånger, cirka 15 sekunder. Tillsätt vaniljen och pulsera några gånger för att få in den. Häll ganachen i en skål. Kyl till rumstemperatur.

Sätt ihop tårtan

  • Häll ganachen över jordnötssmörsmoussen i cirkulära rörelser, var försiktig så att den inte landar för tungt på någon plats och orsakar en fördjupning i moussen. Använd en liten metallspatel, börja sprida ut ganachen till kanterna på bakverket och sprid det sedan jämnt för att täcka hela ytan på tårtan. Om så önskas, gör ett spiralmönster genom att lätt trycka spateln mot ytan och köra den från utsidan av tårtan till mitten. Kyl tårtan i minst 2 timmar för att stelna eller upp till 5 dagar. (Du kan slå in tårtan väl och frysa den i upp till 3 månader.)

  • Ta ut tårtan ur kylen minst 15 minuter före servering. Ta ur formen av tårtan och skär den med en vass, tunnbladig kniv, doppa den i varmt vatten efter varje skiva. Den är lika god lätt kyld som den är i rumstemperatur. Ursprungligen publicerad 23 januari 2011.

Servering: 1 delKalorier: 312 kcalKolhydrater: 25 gProtein: 4 gFett: 23 gMättat fett: 11 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 8 gTransfett: 0,004 gKolesterol: 29 mgNatrium: 88 mgKalium: 159 mgFiber: 2 gSocker: 21 gVitamin A: 382 IUC-vitamin: 0,2 mgKalcium: 29 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 1998 Rose Levy Beranbaum. Foton © 1998 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.


Recensioner av recepttestare

Jag är entusiastisk över många saker, men jag tror att smaklökarna utvecklades för smaken av choklad och jordnötssmör kombinerat. Och bara kombinerat. Denna choklad-jordnötssmörsmoussetårta är nästan lika enkel som att bara smeta jordnötssmör på en god chokladkaka och ha på sig. Tillägget av en jordnötssmörskakor gör det till någon slags feberdröm för en som mig.

Instruktionerna är perfekta och allt kommer ihop ganska snabbt när du har fått skorpan färdig. På tal om skorpan, dubbla receptet och frys in ett – eller gör det bara till kakor som jag gjorde. Om du ska lägga ner mödan på att separera ett ägg, belöna dig själv med ett par perfekta kakor.

När jag läste instruktionerna hoppade jag tyvärr över delen om pannans storlek och det slutade med att jag använde något lite mindre. Det gick ändå bra – det slutade med att jag kunde sprida skorpan högre upp på sidorna så att fyllningen passade. Och förutom det faktum att jag är för klumpig för ganska ganache, såg min tårta nästan perfekt ut. Jag serverade den några timmar efter att jag gjorde den och resterna dagen efter var lika goda. Jag kommer definitivt att göra den här igen, speciellt den där jordnötssmörtärta skorpan. Det kan ha varit min favoritdel.

Source link

Rate this post

Leave a Reply