Detta choklad polenta pudding tårta är en krämig, chokladaktig, glutenfri dessert, gjord på polenta, mörk choklad, smör, kakaopulver och ägg.

En rund chokladpolentapuddingkaka på en vit platta med en skiva skuren från den på en apelsinplatta i närheten.

Anpassad från Emma Zimmerman | Mjölnarens dotter | Hardie Grant, 2022

Den första kokboken jag någonsin ägde var Roald Dahls Revolting Recipes. Jag och mina syskon lagade varje recept i den boken, vart och ett mer briljant och fantasifullt än det förra, men det vi gjorde om och om igen var Bruce Bogtrotters chokladkaka från Matildas sidor. En nästan mjölfri tårta med äggvita, det var definitivt en teknisk utmaning, och mina syskon och jag förstörde köket i processen, med alla tillgängliga skålar och redskap.

Trots kaoset lärde vi oss grunderna i att baka: separera ägg, vispa vitan till en sörja och försiktigt vika ihop dem till en smet. Det sådde också frön till att lära sig att vara en bra värd, den glittrande känslan det gav oss att glädja våra födelsedagsfestgäster med en dekadent tårta.

Lika viktigt, om mindre glittrande, lärde vi oss också hur man städar upp efteråt. Den här tårtan kommer säkert att fresta Bruce Bogtrotter. Den är på något sätt luftig och lätt och fyllig och puddingliknande på en gång, med lite extra konsistens tack vare den uppmjukade polentan.–Emma Zimmerman

Vanliga frågor om choklad Polenta Pudding Cake

Vad är polenta?

Polenta är i grunden ett majsmjölsröra. Den kan göras av vilken typ av majsmjöl som helst och kan vara mald, medium eller fin. Polenta används ofta i italiensk matlagning.

Är gryn och polenta samma sak?

Ja och nej. Både polenta och gryn är gjorda av mald majs. Skillnaden mellan dem är vilken typ av majs som används. Polenta är gjord av gul majs, medan gryn är gjord av vit majs. Grits är en stapelvara i södra USA.

Kan jag göra det här receptet mjölkfritt?

Du kan. Istället för att använda smör, hitta ett växtbaserat alternativ som rekommenderas för matlagning och bakning. Det finns flera avokadooljasmöralternativ på marknaden som skulle ersätta bra smakmässigt, men du kan se en liten strukturell skillnad i dina slutliga resultat.

Kan jag använda snabbpolenta till denna polentakaka?

Ja. Våra testare hade framgång med att göra denna puddingkaka med instant polenta. Minska helt enkelt polentans koktid enligt anvisningarna på förpackningen.

Choklad Polenta Pudding tårta

En rund chokladpolentapuddingkaka på en vit platta med en skiva skuren från den på en apelsinplatta i närheten.

Denna kaka med chokladpolentapudding byter skickligt in majsmjöl mot mjöl för att göra denna rika, chokladaktiga dessert glutenfri.

Emma Zimmerman

Prep 35 min

laga mat 55 min

Total 13 timmar 30 min

 • Olja lätt en 9-tums (23 cm) springform och klä botten med bakplåtspapper.

  För att förhindra läckage från din panna, slå in botten i aluminiumfolie.

 • Häll 2 dl vatten i en medelstor kastrull, tillsätt saltet och koka upp på medelhög värme. Tillsätt polentan, sänk värmen till låg och koka, rör om ofta för att förhindra att den fastnar på botten av pannan, tills det mesta av vattnet har absorberats, 15 till 20 minuter.

 • Värm ugnen till 350°F (180°C).

 • Ta av från värmen och tillsätt smör och choklad. Låt stå i cirka 5 minuter och rör sedan om tills det smält och väl blandat. Blanda i kakaopulvret.

 • Vispa äggen och sockret på hög hastighet tills det tredubblas i volym, 4 till 8 minuter i skålen på en stavmixer utrustad med visptillbehöret. Vänd försiktigt ner hälften av blandningen i chokladpolentan, vänd sedan ner resten tills inga spår av ägg syns, var noga med att inte blanda för mycket. Häll i vaniljen och rör blandningen snabbt så att den blandas.

 • Överför smeten till den förberedda pannan och jämna till ytan. Grädda tills toppen är torr och något suffléd, med lite skak i mitten, 30 till 40 minuter.

 • Ta ut kakan från ugnen och kör en tunn skalkniv runt insidan av formen, låt sedan svalna helt i rumstemperatur. Kakan kommer att sjunka något i mitten när den svalnar.

 • Ställ kakan i kylen över natten innan du släpper sidan och tar ut den från formen. Använd en vass tunnbladig kniv för att skära kakan i skivor, torka av bladet mellan snitten för en ren finish.

 • Avsluta med en lätt pudra av konditorsocker och servera. Kakan håller sig i en lufttät burk i kylen i upp till 3 dagar.

Servering: 1skivaKalorier: 472kcal (24 %)Kolhydrater: 43g (14%)Protein: 7g (14%)Fett: 31g (48 %)Mättat fett: 18g (113 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 9gTransfett: 1gKolesterol: 161mg (54 %)Natrium: 285mg (12%)Kalium: 254mg (7 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 31g (34 %)Vitamin A: 753IU (15 %)Kalcium: 44mg (4 %)Järn: 4mg (22 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 2 september 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply