Detta recept på chokladsufflé, som görs med hjälp av ägg, socker, choklad och likör med apelsinsmak, är lätt och luftig och mycket lättare än du kan föreställa dig. Vi visar dig exakt hur du gör det.

En delvis uppäten chokladsufflé i en rund vit keramikform.

Om du har varit tveksam till att prova ett chokladsufflérecept av rädsla för en kollapsad soppig efterrätt, oroa dig inte. Den här enkla versionen, gjord på ägg, bittersöt choklad och apelsinlikör, har en lätt krispig skorpa och lätt, luftig konsistens och förblir på höga höjder även efter att ha suttit en stund, vilket innebär en efterrätt utan stress och hög insats.–Angie Zoobkoff


Varför våra testare älskade detta

Det finns en hel massa anledningar till att våra recepttestare slukade detta. De fann att det var det “rik och krämig” men var glada över att det bibehöll en lätt konsistens. De älskade också att det var det lätt att göra och hålls vackertutan plötslig deflation, vilket ofta är problemet med suffléer.

Christi B. anslöt sig till sin kommentar, “Denna chokladsufflé är en underbart rik och på samma gång, lätt och fluffig efterrätt som gör en fantastisk presentation.

Anteckningar om ingredienser

Ingredienser för en chokladsufflé: ägg, choklad, smör, grädde av tartar, socker, vanilj, apelsinlikör.
 • Osaltat smör–Om du behöver ersätta saltat smör, tillsätt inte 1/8 tsk salt i steg 4.
 • Choklad– Beroende på vad du föredrar kan du använda bittersöt eller halvsöt choklad, eller en blandning av båda. Använd den bästa chokladen du kan hitta.
 • Vaniljkräm–Tillsatsen av en liten mängd grädde av tandsten hjälper till att stabilisera din sufflé för att hålla den lätt och luftig. Det verkar inte vara mycket, men frestas inte att hoppa över det.

Hur man gör detta recept

 1. Värm ugnen till 375°F med ett ställ i nedre mittläge.
Steg för att göra chokladsufflé: Överdrag fatet och vik ner äggvitorna i chokladsmeten.
 1. Smöra en 2-liters suffléform. Belägg insidan av skålen med 1 matsked socker och kyl tills den ska användas.
 2. Förbered en dubbelpanna eller bain marie. Smält chokladen med 4 matskedar smör, rör om tills den är slät, rör sedan i likör, vanilj och salt. Kyl något.
 3. Vispa äggulorna och 1/3 kopp socker i en mixer tills det blir tjockt. Vänd försiktigt ner ägguleblandningen i chokladblandningen.
 4. Vispa äggvitan och grädden av tartar tills det bildas hårda toppar. Rör ner 1/4 av äggvitan i chokladen och vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitan.
Steg för att göra chokladsufflé: Smet hälls i en skål och en person öppnar sufflen med två skedar.
 1. Häll smeten i suffléformen. Grädda tills utsidan stelnat, men insidan fortfarande är krämig.
 2. Kontrollera om det är färdigt. Använd två skedar för att försiktigt bryta isär toppen av sufflen. Servera omedelbart.

Varför faller suffléer?

Suffléer kommer oundvikligen att kollapsa, men inte för att de har stötts eller stötts eller blivit skrämda. De faller för att luften som vispas in i äggvitan har expanderat under uppvärmningsprocessen i ugnen. När den luften svalnar drar den ihop sig och sufflén faller. Det är normalt, det är vetenskap, och det är anledningen till att suffléer bör serveras omedelbart.

Vad är grädde av tandsten?

Tro det eller ej, grädde av tandsten är en pulverformig biprodukt av vinframställning. Det vetenskapliga namnet är kaliumbitartrat (eller kaliumvätetartrat). Den kan hittas i kryddgången i praktiskt taget alla livsmedelsbutiker. Den har lite metallisk smak, men det kommer du inte att märka i de flesta recept på grund av den lilla mängden som används.

Grädde av tandsten kan användas som jäsmedel, men för detta recept påskyndar det skapandet av de fantastiska topparna av äggviteskum. Det hjälper också till att stabilisera luftmolekylerna när de värms upp – vilket hjälper dig att uppnå den perfekta suffléen. Det används också ofta för att stabilisera maränger.

Vad ska jag servera till chokladsufflé?

En klick nyvispad grädde eller en damma av konditorsocker är egentligen allt du behöver med denna eleganta dessert. Om du vill göra den snyggare, servera den med en näve färska hallon eller en klick saltad kola eller chokladganache.

Hjälpfulla tips

 • För en mockavariant, tillsätt 1 matsked instant espressopulver upplöst i 1 matsked varmt vatten tillsammans med likören i steg 4.
 • För att göra dessa i individuella ramekins istället för en större suffléform, dela smeten mellan små ramekins och minska gräddningstiden till 20 minuter.
 • Om din ugn inte har förvärmts färdigt när du har sufflén redo att gräddas, förvara den i kylen i några minuter medan ugnen värms upp.
 • Undvik att öppna ugnsluckan medan sufflén gräddas. Plötsliga temperaturförändringar kan få din sufflé att falla.
 • Detta recept är lämpligt för glutenfri dieter.

Fler bra sufflérecept

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Choklad sufflé

En delvis uppäten chokladsufflé i en rund vit keramikform.

Denna chokladsufflé, gjord med ägg, socker, choklad och likör med apelsinsmak, är lätt och luftig och mycket enklare än du kan föreställa dig. Vi visar dig exakt hur du gör det.

Prep 30 min

laga mat 30 min

Total 1 hr

 • Justera ugnsgallret till ett nedre mittenläge och förvärm ugnen till 375°F (191°C).

 • Smöra en 2-quart (1,9 l) suffléform, belägg sedan skålen jämnt med 1 msk socker och ställ i kylen tills den ska användas.

 • I en medelstor eller stor värmetålig skål över en kastrull fylld med 1 tum (25 mm) knappt sjudande vatten, smält chokladen med 4 matskedar smör, se till att vattnet inte rör vid botten av skålen och rör om blandningen då och då tills slät.

 • Rör ner likör, vanilj och salt. Ta av från värmen och låt svalna något.

 • Använd en stavmixer försedd med paddelfästet på medelhastighet, vispa äggulorna och 1/3 kopp socker tills det blir tjockt och ljusgult, 3 till 5 minuter.

 • Vänd ner den vispade ägguleblandningen i chokladblandningen.

 • Använd en ren, torr mixerskål och vispa tillbehöret på medel-låg hastighet, vispa äggvitorna och grädden av tandsten tills det skummar, cirka 1 minut. Öka hastigheten till medelhög och vispa tills styva toppar bildas, 3 till 4 minuter.

 • Använd en silikonspatel och rör kraftigt 1/4 av den vispade äggvitan i chokladblandningen. Vänd sedan försiktigt i resten av vitorna tills det är inkorporerat.

 • Överför blandningen till den förberedda skålen och grädda tills den doftar, helt jäst och utsidan är stel men insidan är fortfarande lite lös och krämig men inte soppig, 25 till 30 minuter.

  För att kontrollera att den är klar, använd 2 stora skedar för att försiktigt dra upp toppen och snabbt kika in i sufflen.

 • Servera sufflen omedelbart genom att ta fram rätten till bordet, acceptera oohs och aahs, och sedan skeda den i enskilda rätter.

 1. Mocka sufflévariation–Tillsätt 1 msk instant espressopulver löst i 1 msk varmt vatten tillsammans med likören i steg 4.
 2. Individuella suffléer –För att göra dessa i individuella ramekins istället för en större suffléform, dela smeten mellan små ramekins och minska gräddningstiden till 20 minuter.
 3. Kyl din blandning –Om din ugn inte har förvärmts färdigt när du har sufflén redo att gräddas, förvara den i kylen i några minuter medan ugnen värms upp.
 4. Håll ugnsluckan stängd–Undvik att öppna ugnsluckan medan sufflén gräddas. Plötsliga temperaturförändringar kan få din sufflé att falla.
 5. Diet-Detta recept är lämpligt för glutenfri dieter.

Servering: 1delKalorier: 315kcal (16 %)Kolhydrater: 22g (7 %)Protein: 7g (14%)Fett: 22g (34 %)Mättat fett: 12g (75 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 7gTransfett: 1gKolesterol: 156mg (52 %)Natrium: 96mg (4 %)Kalium: 273mg (8%)Fiber: 3g (13 %)Socker: 16g (18 %)Vitamin A: 398IU (8%)Kalcium: 44mg (4 %)Järn: 4mg (22 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply