Citronlax piccata är ett underbart sätt att få ut det mesta av den där bra fisken, laxen. Ljusstyrka från citron och vitt vin, bett från vitlök, och ton av kapris gör den frodig och mättande. Perfekt veckodags- eller date night-mat.

Anpassad från Ned & Ariel Fulmer | The Date Night Cookbook | Countryman Press, 2021

När vi bodde i Chicago gick vi ofta till en söt italiensk restaurang i Gamla stan nära där Ned gick kurser på Second City. De hade en lax piccata maträtt som Ariel skulle sluka och sedan använda deras fantastiska bröd för att sopa upp såsen. (Du kanske har märkt att Ariel älskar bröd och pasta!) Det blev vår plats för speciella kvällar. Ariel behärskade receptet själv så att det nu, även när det är dags att kyssas och sminka oss, är en speciell njutning som fyller oss med minnen från de lätta första månaderna av vårt förhållande.–Ned och Ariel Fulmer

HUR PANSKAR JAG LAX?

Det finns några knep för pannbränd lax. Se till att dutta köttet av laxen torrt först, innan du ens börjar krydda. För att få en krispig exteriör, använd en förvärmd, het stekpanna med precis tillräckligt med olja för att tillaga den utan att fritera. Se till att ge alla fiskbitar plats i stekpannan – tillaga i omgångar om du behöver. Slutligen, flytta inte runt den förrän den är redo att vändas. Låt en fast skorpa bildas innan du skjuter en tunn spatel under.

  • Krydda laxen med salt och peppar. Lägg mjölet i en bred grund skål och muddra laxen lätt på alla sidor.
  • I en stor stekpanna på medelvärme, värm olivoljan tills den fräser. Lägg laxen i stekpannan och koka tills mjölet har bildats till en knaprig skorpa och laxen precis är genomstekt, 2 till 3 minuter per sida. Flytta till en tallrik.
  • Tillsätt det vita vinet i samma stekpanna, var noga med att skrapa botten av pannan för att lossa eventuella brynta bitar. Sjud tills vinet reduceras till hälften, ca 2 minuter.

  • Tillsätt smör, vitlök och kapris och koka tills det doftar, 2 till 3 minuter till.

  • Vispa i fonden och citronsaften och koka tills såsen har tjocknat, 4 till 6 minuter.
  • Vispa i persiljan och lägg tillbaka laxen i stekpannan, skeda såsen ovanpå laxen för att täcka. Servera med skivor rustikt vitt bröd för att suga upp såsen, om så önskas.

Servering: 1 serveringKalorier: 536 kcalKolhydrater: 18 gProtein: 19 gFett: 39 gMättat fett: 11 gFleromättat fett: 5 gEnkelomättat fett: 20 gTransfett: 1 gKolesterol: 79 mgNatrium: 500 mgKalium: 523 mgFiber: 1 gSocker: 2 gVitamin A: 541 IUC-vitamin: 8 mgKalcium: 37 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Ned | Ariel Fulmer. Foto © 2021 Fulmer Media. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vilket underbart sätt att äta lax! När vi bor på västkusten äter vi mycket lax så jag letar alltid efter nya sätt att tillaga den och nu är detta ett av mina favoritsätt. Citronen lyser i den här rätten och kompletterar laxen så bra.

Citron lax piccata på en blå tallrik med en sida av spaghetti nudlar.

Det är också ett recept som kan göras på 30 minuter så det blir en perfekt vardagsmiddag. Jag serverade den tillsammans med änglahårspasta och lite knaprigt bröd, så mättande!

Lax är en favorit för mig: lättillgänglig, billigare än pilgrimsmusslor, hälleflundra eller ahi-tonfisk, lätt att förbereda och gillas av de flesta, som fisk går.

Jag drogs till denna citron lax piccata helt enkelt för att det innebar förberedelser, något jag brukar undvika när det kommer till lax, eller de flesta fiskar, för den delen. Jag antar att jag är en fiskpurist. Jag vill smaka på fisken och inte ha överväldigande smaker som lurar i en sås. Men det fungerade bra och övermannade inte.

Lax lämpar sig för olika etniska smaker, oavsett om du väljer att vända dig mot asiatisk eller italiensk, är det en trevlig duk för kreativitet. Denna italienska tillagning var ganska välsmakande, lätt att tillaga, laddad med vitlök, som jag älskar, och verkligen njöt av mina gäster. Brödet var ett fantastiskt tillbehör och jag serverade en grönkålssallad och grönsakstortellini som tillbehör.

Vi hade precis fått vår månatliga leverans av lax från Alaska, så vi använde sockeye för detta recept på citronlax piccata. Det är en trevlig förändring från den typiska piccatan. Vitlöken var inte så överväldigande som förväntat och att använda alla de där kapriserna hjälpte verkligen till att få en fin klick brininess i varje tugga.

Min bättre hälft beskrev detta som MYCKET! Ännu ett recept att behålla i filen.

Denna citron lax piccata är min favorit typ av recept: lätt att förbereda, lätt att rengöra och mycket välsmakande. Du kan göra förberedelserna (och det är inte mycket av det) i förväg och ha en företagsvärd måltid på bordet på cirka 30 minuter.

Min lax var ganska tjock på ena kanten och jag var orolig att den inte skulle tillagas jämnt men så var det inte, den var perfekt tillagad med en fin skorpa runt om. Såsen var lätt och smakrik och kaprisen gav en brint touch. Jag ska lägga till lite mer citronsaft nästa gång eftersom det här var den ena smaken som var lite för diskret. Följ definitivt förslaget att servera detta med gott bröd eftersom du inte vill slösa bort en droppe.

Jag vet inte varför, men jag har aldrig varit ett stort fan av chicken piccata. Citronlax piccata är dock en variant som jag aldrig hade hört talas om, och det lät som en vinnare eftersom jag trodde att fisken skulle passa så mycket bättre med den saltiga smaken av kapris och syran i citronen. Tja, mina instinkter stämde! Jag blev väldigt nöjd med den här rätten.

Det enda lilla jag skulle ändra är kanske att lägga till lite mer citronsmak. Jag fördubblade receptet för att servera fyra, och min ena citron gav bara cirka 3 matskedar juice, så jag tror att nästa gång skulle jag använda 4 matskedar. Mjölet som dammade på laxen skapade en fin skorpa och såsen blev tjock och härlig. Detta är en fantastisk middag på vardagskvällen, speciellt tillsammans med rostad blomkål eller brysselkål. Spara lite av det extra vinet (jag använde Pinot gris) för att dricka tillsammans med laxen.

Min man åkte och fiskade i Alaska i somras och tog hem några underbara laxar. Jag ÄLSKAR smaken av piccata, så jag var verkligen sugen på att prova detta recept. Det var relativt enkelt att förbereda och genomföra och jag hade middag på bordet på drygt 30 minuter. Häll upp ett glas vitt vin, ta lite knaprigt bröd och en god sallad och gräv ner dig i denna eleganta, men lätta vardagsmiddag!

Det är trevligt att ha ett annat protein att använda med piccata recept utöver det vanliga kalvköttet och kycklingen. Förberedelsen är enkel och skiljer sig inte från den traditionella metoden. Såsen fungerar väldigt bra till lax som den skulle göra till andra fasta fiskfiléer som torsk, hälleflundra, tilapia etc. Serverar man rätten med bröd behöver man verkligen ingen stärkelse till, men istället för bröd så kunde se detta serveras med smörade nudlar, potatismos, ångkokt ris eller persiljepotatis, vilket jag använde andra gången jag gjorde den här rätten. Vilken som helst sauterad, rostad eller ångad grön grönsak skulle fungera bra som tillbehör.

Du kan inte gå fel med en klassiker. Och för mig är en piccatasås just det. Normalt sett med kyckling eller kalvkotletter, jag älskar idén att byta upp proteinerna här med lax. Jag kunde se att det här fungerade riktigt bra med hälleflundra, räkor eller jumbo-musslor också. Inte bara är smakerna av denna piccatasås ljusa, saltiga och rika på samma gång, utan den är gjord av främst skafferihäftklamrar vilket gör detta recept till en vinnare i min bok. Jag serverade min laxpiccata med rostat vitlöksbröd, spenatorzo och rostade morötter.

Ursprungligen publicerad 29 oktober 2021



Source link

Rate this post

Leave a Reply