Citron- och örtstek kyckling är full av ljus smak från ett citronörtssmör som gnuggas under huden för en fantastiskt saftig fågel. Grillad på en bädd av potatis, morötter och purjolök gör pannsåsen också en otrolig sås.

Anpassad från Gennaro Contaldo | Gennaros Limoni | Interlink Books, 2021

Jag gillar alltid att lägga till en smörig pasta på kycklingköttet under skalet för att ge smak och hålla det fint och fuktigt under tillagningen. Du kan använda samma recept för att liva upp stekt kalkon, kapong och pärlhöns. Citron- och örtsmakerna kommer verkligen fram, vilket gör detta till en välsmakande söndagslunch. Servera med stekt potatis.—Gennaro Contaldo

Vanliga frågor om citron- och örtstek kyckling

Hur får jag krispigt skinn på min stekta kyckling?

Det bästa sättet är att låta huden torka ut lite innan du steker. Du kan avtäcka kycklingen, klappa den torr med hushållspapper och låt den stå i kylen över natten. Otäckt är bäst men om du inte tål tanken på det kan du täcka det löst med en plastpåse, så länge det finns lite luftcirkulation.

Kan jag använda rostad vitlök istället för hackad vitlök?

I originalversionen av detta recept använder Gennaro Contaldo rostad vitlök, som är lite lättare att blanda in i ört- och smörpastan. Den här handledningen kommer att visa dig hur – bara pressa ut dem och mosa i din pasta. Du kanske har några över, lägg gärna till potatismos eller bara smeta på knaprigt bröd.

Till citronen och örtsmöret

Gör citron- och örtsmöret

 • Värm ugnen till 425°F (220°C).

 • I en medelstor skål, kombinera alla ingredienserna till örtsmöret tills du har en slät pasta.

Gör kycklingen

 • Ta kycklingen och, börja vid nacken, lätta försiktigt bort skinnet på kycklingen från bröstet, var noga med att inte slita det ömtåliga skinnet. Använd fingrarna och fördela tre fjärdedelar av smörpastan så jämnt som möjligt under huden över hela bröstet och låren, klappa sedan försiktigt huden för att jämna ut pastan.

 • Skär den reserverade citronen på mitten och lägg till kycklinghålan med en massa blandade örter.

 • I en långpannasläng morötterna och purjolöken med en klick extra virgin olivolja, krydda med salt och peppar och lägg sedan i ett enda lager.
 • Placera kycklingen ovanpå grönsakerna – detta förhindrar att kycklingen fastnar i pannan. Krydda kycklingen överallt med salt och peppar, ringla över lite extra virgin olivolja och gnid in väl över det hela. Häll i vin och vatten och täck med folie.

 • Sänk ugnstemperaturen till 400°F (200°C) och stek kycklingen, ta bort folien under de sista 30 minuterna, tills den är genomstekt till en innertemperatur på 165°F (74°C), 60 till 90 minuter. Under tillagning, tröja kycklingen med juicen då och då.

  ☞ TESTERTIPS: Om din fågel är på den mindre sidan, ta bort folien efter 30 minuters bakning så att kycklingen har en chans att ta lite färg.

 • Ta ut långpannan från ugnen och använd en spatel för att sprida resterande smörpastan ovanpå kycklingen för att smälta. Flytta försiktigt kycklingen och grönsakerna till en skärbräda och låt vila i cirka 10 minuter innan du skär.
 • Medan kycklingen vilar gör du såsen. I stekpannan på hög värme (eller i en kastrull), kombinera safterna kvar i stekpannan med citronsaften och en knapp 1 kopp (200 ml) vatten. Vispa i mjölet och fortsätt blanda tills såsen har tjocknat något.

 • Sila ner såsen i en liten kanna eller såsbåt och servera med den stekta kycklingen och grönsakerna.

Servering: 1 serveringKalorier: 886 kcalKolhydrater: 20 gProtein: 43 gFett: 66 gMättat fett: 30 gFleromättat fett: 8 gEnkelomättat fett: 22 gTransfett: 2 gKolesterol: 251 mgNatrium: 643 mgKalium: 782 mgFiber: 3 gSocker: 6 gVitamin A: 11027 IUC-vitamin: 18 mgKalcium: 108 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Gennaro Contaldo. Foto © 2021 David Loftus. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Perfekt för kyliga höst- eller vinternätter! Denna citron- och örtstek kyckling var precis vad vår familj var på humör för, med vädret som blev svalare. Alla älskade det här receptet och den citroniga örtartade såsen var fantastiskt sked över den rostade fingerlingen och sötpotatisen. Jag gjorde en härlig buljong med de överblivna benen.

Denna citron- och örtstek kyckling är ett fantastiskt recept som gör att kocken kan göra förändringar för att passa deras smak, variera panngrönsakerna och/eller de örter och citrus som används.

Tillagningstiden på 90 minuter var perfekt för min 6-lb kyckling, vilket oroar mig att den kan vara för lång för en mindre fågel. Jag låter mina fåglar vila en stund för att komma upp i temperatur innan de steker, och jag rekommenderar också att låta din fågel vila minst 30 minuter när den är ute ur ugnen.

Ursprungligen postat 7 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply