Om du vill ha den saftigaste kycklingen med krispigt skinn och den mest otroliga smaken, då måste du göra denna citron ört spatchcock kyckling!

När jag var gravid med vårt andra barn var jag inte i någon form av situation att laga mat, äta eller ens tänka på någondera saken. Men det var som att ta en surfare bort från havet, jag var fast besluten att laga bättre måltider än någonsin när jag fick barnet. Och spatchcock kyckling var konstigt nog högst upp på min lista. Jag har absolut ingen aning om varför jag hyperfixerade på kyckling, men det slutade med att det blev en välsignelse. Det gav mig något att se fram emot. Att bestämma mig utan att någonsin bestämma mig för att jag inte bara skulle överleva, utan även trivas efter en posttraumatisk graviditet.

ett foto på en spatchcock-kyckling som är gyllene täckt av örter och citronskivor.

Jag säger inte att alla som går igenom något jobbigt bara ska tänka på kyckling för att fixa saker, för återigen, jag SKULLE INTE tänka på kyckling under den tiden. Men det kanske är något med positiv psykologi som kan ta oss från AB som finns i köket. Så utan att berätta vad jag tycker… ännu… vilket är det lyckligaste minnet du har kring mat?

Varför fäster mat oftare sig vid lycka än sorg?

Jag går vidare, jag vet att du bara vill ha receptet, men det är något att tänka på. Finns det en hemlighet om mat och matlagning som kan göra skillnad i din lycka mitt under din prövning?

Vad är en Spatchcock Chicken?

En spatchcock kyckling är samma sak som en fjärils kyckling. Det är en metod för att tillaga kyckling där man tar bort stommen på en hel kyckling och plattar ut den så att den ligger platt och steker jämnare. Av någon anledning kröp den här lilla fågelns ben ihop igen på slutet, men annars kommer den att ligga betydligt plattare än så här.

en bild av saftiga möra skivade kycklingbröst med krispigt skal.

Varför Spatchcock du en kyckling?

När du steker en hel kyckling sitter kycklingbrösten högre och tillagas först och torkar ut medan resten av kycklingen blir varm.

Med en spatchcock-kyckling är allt på samma nivå och steks jämnt vilket resulterar i saftiga kycklingbröst, lår, ben … hela fågeln!

Och skinnet blir så krispigt och gott! Jag vågar påstå att när du en gång har en spatchcock kommer du aldrig att gå tillbaka till att steka en kyckling på något annat sätt.

Vänder du en spatchcock när du lagar mat?

Nej, en spatchcock behöver inte vändas under matlagning. Du steker den med köttsidan uppåt så blir den bra temperatur utan att vända.

ett foto av en stor cirkulär vit tallrik med en nedbruten kyckling uppdelad i skivade kycklingbröst, lår, hela ben omgivna av rostade skivade citroner och färska örter.

Vad behöver jag för att göra Spatchcock Chicken?

Allt du behöver göra är att ta en hel kyckling och sedan gå till produktavdelningen för några färska örter och citrus. Du har förmodligen allt annat du behöver i skafferiet redan. BONUS…det här receptet är så budgetvänligt! Här är vad du behöver:

 • Hel kyckling: en 4-5 pund kyckling fungerar bäst, skinn på
 • Kosher salt: ger smak
 • Peppar: ger smak

Marinad

 • Olivolja: fungerar som bas för marinaden och hjälper kycklingen att hålla sig fuktig medan skalet blir knaprigt
 • Vitlök: ger smak
 • Färsk rosmarin: färsk är att föredra men använd torkad om du behöver
 • Färsk persilja: färsk är att föredra men använd torkad om du behöver
 • Citroner: Du kommer att vilja skala 1 citron helt och safta 1-2 citroner. Den tredje citronen kommer att skivas och läggas ovanpå kycklingen när den steks.
 • Limejuice: färsk är det absolut bästa alternativet här
 • Apelsinskal: du behöver skalet från 1 apelsin
 • Apelsinjuice: du ska bara behöva 1 apelsin för att få den juice du behöver och färsk är såklart bäst
 • Honung: tillför naturlig sötma

Måtten för varje ingrediens finns i receptkortet nedan tillsammans med instruktioner för att göra hela receptet.

Hur man spatchcockar en kyckling

Den övergripande idén är att ta bort ryggraden med en mycket vass kökssax och sedan platta till hela kycklingen. För att göra detta placerar du kycklingen med bröstsidan nedåt med nacken mot dig. Med hjälp av kökssaxen skär du sedan igenom revbenen på båda sidor av ryggraden och tar bort ryggraden.

Därefter öppnar du bröstkorgen och skär bröstbenet med en tung kniv på insidan av kycklingen. Detta hjälper när du vänder på kycklingen för att platta till kycklingen. Innan du vänder på den, krydda insidan med salt.

Nu ska du vända på kycklingen så att bröstsidan är uppåt. Använd sedan handflatan och tryck ner bröstbenet ordentligt så att kycklingen ligger helt platt. Du har nu spacklat kycklingen och den är klar att lägga i marinaden.

ett foto av saftiga rostade skivade kycklingbröst toppade med färska örter och omgivna av skivor av citron.

Vad man ska äta med stekt kyckling

Jag älskar den här kycklingen av hela min själ, men jag älskar att hitta de bästa sidorna av den ännu mer! Här är några av våra favoriter:

Idéer för att använda rester

Detta kycklingrecept gör så läcker och fuktig kyckling, du kommer att vilja använda alla rester (om det finns några!). Du kan äta den som den är eller så kan du återanvända den till andra recept som vår out-of-the-world kycklingpaj, hawaiianska höstackar, nudelsoppa med kyckling eller kycklingpasta med pesto. Och det är bara fyra möjligheter! Jag skulle kunna lista säkert hundra till. Gör en sökning på bloggen efter rotisserie kyckling och du kan använda denna kyckling för att ersätta rotisserie kyckling i vilket recept som helst.

Hur man förvarar, värmer och fryser rostad kyckling

Lagring: Förvara kycklingen i en lufttät behållare så håller den i upp till 3 dagar.

Återuppvärmning: Du har ett par alternativ när det gäller att värma upp kyckling. En är att värma upp den i ugnen. Värm ugnen till 350 grader och lägg kycklingen i en ugnssäker form, tillsätt en halv kopp kycklingbuljong för att hålla den fuktig och täck formen med folie. Det kommer att ta cirka 20 minuter för den att värmas igenom. Detta alternativ kommer att hålla huden krispig och inte torka ut kycklingen.

Det andra alternativet är att använda mikrovågsugnen. Lägg kycklingen på en tallrik och täck den med en fuktig pappershandduk. Mikrovågsugn den i ett par minuter och den bör vara redo att gå. Huden kommer att förlora en del av sin krispighet, men det är ett snabbt och enkelt alternativ för uppvärmning.

Frysning: Den här kycklingen fryser riktigt bra. Jag gillar att använda matspararen för att spara eventuella rester, och den håller sig i upp till 3 månader. Om du inte har en matsparare kan du bara använda en ziplock-påse och trycka ut så mycket luft som möjligt.

ett foto på en rostad spatchcock-kyckling som har brutits ner på ett stort fat med kycklingbrösten skivade och krispigt skal ovanpå.

När du väl är en spatchcock kommer du aldrig tillbaka! Det är en garanti från mig! Och jag lovar också att göra detta spatchcock kyckling är lätt och att äta den med dem du älskar kommer att ge tröst, lycka och en full mage!

Fler enkla Kycklingrecept du kommer att älska:

Serveringar: 6 människor

Förberedelsedags: 6 timmar

Tillagningstid: 45 min

Förbered kycklingen

 • Lägg kycklingbröstet nedåt med halsen mot dig. Använd en kökssax och skär genom revbenen på vardera sidan av ryggraden. Öppna bröstkorgen och använd en tung kniv för att skära ner bröstbenet. Detta kommer att hjälpa till att lyfta ut bröstbenet och platta till kycklingen. Krydda inuti kycklingen med 1/2 av teskeden salt och peppar.

 • Vänd kycklingen över bröstsidan uppåt och använd handflatan och tryck bestämt över bröstbenet för att tvinga kycklingen att ligga helt platt.

Marinad

 • Kombinera ingredienserna till marinaden i en liten skål, inklusive skal av 1 citron och 2 msk citronsaft. Skär 3 skivor från den andra citronen och ställ åt sidan.

 • Häll i en ziploc och lägg till kycklingen, smaska ​​påsen för att täcka kycklingen. Låt vila i kylen några timmar, upp till över natten.

Koka kycklingen

 • Värm ugnen till 425 grader.

 • Ta ut kycklingen från kylen 30 minuter före tillagning.

 • Lägg hela den råa kycklingen med skuren sida nedåt på en plåt. Ös eventuell marinad på toppen av kycklingen och lägg 3 citronskivor på fågeln och skjut in i ugnen.

 • Grädda utan lock vid 425˚F i 45 minuter eller tills den omedelbara avläsningstermometern visar 160˚F när den sätts in i den tjockaste delen av kycklingbröstet. Ta ut ur ugnen och vila utan lock i 10 minuter på en skärbräda innan du skär upp.

Servering: 6unsKalorier: 354kcalKolhydrater: 10gProtein: 28gFett: 23gMättat fett: 6gFleromättat fett: 5gEnkelomättat fett: 10gTransfett: 0,1gKolesterol: 109mgNatrium: 492mgKalium: 391mgFiber: 2gSocker: 5gVitamin A: 366IUC-vitamin: 38mgKalcium: 39mgJärn: 2mg

Kurs: Mammas bästa 100 enkla kycklingrecept, över 500 idéer för familjemiddagsrecept

Kök: amerikansk

rekommenderade produkterSource link

Rate this post

Leave a Reply