Citron rostade morötter och palsternacka är salta och söta och blir alla karamelliserade och läckra när de rostas.
Vi toppar dem med en honungs citrondressing att göra en sidorätt lätt nog för en veckokvällsmåltid men också snyggt nog att vara en sida för din påsk (eller Thanksgiving eller jul) fest!

Fylld i fler sätt än bara med mat
Jag har varit riktigt sugen på enkla klassiska recept det förflutna på sistone. Det är nästan som att en känsla av hemlängtan och nostalgi efter barndomen har börjat växa inom mig. Jag vet inte riktigt vad som har utlöst det eller ens vad jag ska göra med det, men jag har kommit på mig själv med att se tillbaka på livet med en ömhet och förkärlek som jag aldrig har haft.
Jag levde-med-en-fot-i-morgondagen-tjej under större delen av min högstadie- och gymnasietid. Jag tror att det delvis berodde på att jag hade två äldre systrar som var tillräckligt långt ifrån mig i ålder att de redan var på väg till college och jag kände mig lämnad. Jag vet nu att det inte är den bästa idén att leva på det sättet, men jag måste vara uppmärksam nu på att inte se tillbaka med samma känslor.
Att vara närvarande, andas in lycka just nu istället för att vänta på det eller sakna det från igår har blivit riktigt viktigt för mig. En del av att slå samman alla mina världar till en har varit att sammanföra recept som vi brukade älska men som har blivit distraherade av nya, moderna idéer. Rostade morötter och palsternacka kan tyckas gammaldags, men jag slår vad om att du kommer att fyllas på fler sätt än bara med mat genom att göra dem.

Ingredienser för rostade morötter och palsternacka
Ingredienserna är enkla och få. Här är vad du behöver:
- Morötter: Du kan skala dem om du vill men det är inte nödvändigt.
- Palsternacka: Om palsternackorna är riktigt tjocka, skär dem på mitten så att de matchar storleken på morötterna.
- Vitlök: Håll kryddnejlikorna hela och i skalet så att de kan rosta med grönsakerna.
- Olivolja: Hjälper grönsakerna att karamellisera till gyllene perfektion.
- Koshersalt: Förstärker smakerna på grönsakerna.
Klä på sig
- Vitvinsvinäger: Om du inte har det, är rödvinsvinäger den bästa ersättningen eller risvinsvinäger (ej kryddad) fungerar också utmärkt.
- Citronskal: Tillför en ljus och fräsch smak som passar så bra med rotfrukter.
- Honung: Tillför naturlig sötma och gör dressingen tjockare.
- Persilja: Färsk är att föredra men om du måste använda torkad, använd 1 tsk.
Måtten för varje ingrediens finns i receptkortet i slutet av detta inlägg.

Behöver palsternacka förkokas innan stekning?
Normalt skulle jag säga nej, men vi förkokar gärna både morötter och palsternacka till detta recept. Torka dem sedan ordentligt och låt ugnen göra allt arbete med att rosta och karamellisera dem. Parboiling skär ner på stektiden och låter karamelliseringen ske perfekt.
Ska jag skala palsternacka innan jag rostar dem?
Jag brukar inte skala palsternacka om inte skalet verkar extra tjockt. Riktigt bra kvalitetsmorötter behöver inte heller skalas. Att skala både palsternacka och morötter är mest för estetik och kommer inte att förändra smaken på något sätt.
Kan jag förbereda morötter och palsternacka i förväg?
Om du skalar eller skär dina morötter och palsternacka, så kan du göra det i förväg. Förvara dem i en lufttät behållare tills du ska rosta. De kan förberedas upp till en dag eller två i förväg.
Du kan också koka upp grönsakerna upp till en dag i förväg innan du rostar dem.

Tips för att göra de bästa rostade rotfrukterna
När det kommer till att rosta grönsaker är det viktigt att du breder ut grönsakerna i ett lager och inte rör varandra så mycket. Du vill att grönsakerna ska ha plats att rosta och karamellisera. När de är för nära varandra kommer grönsakerna att ånga och inte steka eftersom luft inte kan cirkulera runt dem.
Se till att grönsakerna är ungefär lika stora så att de kan koka jämnt. Om några av palsternackorna eller morötterna är riktigt tjocka, skär dem på mitten. Att lämna dem ganska stora i storleken är också bra eftersom de kommer att krympa en del när de rostas.
Vad man ska äta med rostade morötter
Detta lätt tillbehör passar till nästan vilken huvudrätt som helst. Oavsett om det är skinka till påsk, kalkon till Thanksgiving eller ett högrev till jul, är dessa rostade rotfrukter ett bra alternativ.
De är också perfekta bara för en enkel kvällsmåltid som stroganoff, grillad kyckling eller stek. De passar verkligen bra till allt!

Varför du kommer att älska det här receptet
Det finns så många anledningar att älska detta recept, men här är bara några:
- Rotfrukter finns alltid att köpa i mataffären.
- Det är lätt att anpassa med olika kryddor. Om du inte älskar persilja kan du använda timjan eller rosmarin.
- Att rosta grönsaker bevarar näringsämnena i dem. Massor av näringsämnen kan gå förlorade när du kokar eller ångar grönsaker.
- Du har en läcker och enkel tillbehör klar på bara en halvtimme.
- Rotfrukter är så mångsidiga och passar till de flesta huvudrätter.
- Det här receptet är allergivänligt – glutenfritt, mjölkfritt, vegetariskt.
Förvara, värma och frysa palsternacka och morötter
Lagring: Förvara rostad palsternacka och morötter i en lufttät behållare i upp till 5 dagar.
Återuppvärmning: Vi föredrar att värma morötter och palsternacka i mikron i 30 sekunders intervaller tills de är genomvärmda. Du kan också värma dem i ugnen på 300 grader i cirka 10 minuter.
Frysning: Dessa rostade rotfrukter fryser riktigt bra. Förvara dem i en lufttät behållare så håller de i upp till 2 månader. Låt dem tina över natten i kylen och värm sedan upp enligt anvisningarna ovan.
Detta recept på rostade morötter och palsternacka tar dig direkt tillbaka till att äta söndagsmiddag hemma hos mormor. Det är tröstande, välbekant och så gott. Det är en grönsaker tillbehör som är snabb och enkel att göra och hela familjen kommer att älska.
Karamelliserade morötter video
Fler hälsosamma sidorätter
-
Tvätta morötterna och palsternackan. Häll i en stor kastrull med vatten tills det kokar och tillsätt grönsakerna i högst 4-5 minuter. Häll av dem väl tills de är torra.
-
Värm ugnen till 450 grader och lägg grönsakerna och vitlöken på en plåt. Ringla grönsakerna med olivolja och strö över salt. Kasta till beläggning.
2 matskedar olivolja, 1 tsk Kosher salt
-
Sätt in bakplåten i ugnen, vänd var 10-15:e minut tills den är gyllene, ca 35-40 minuter.
-
Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en skål. Avsätta.
2 matskedar vitvinsvinäger, 1 citron, 1 tsk honung, 1 msk persilja
-
När grönsakerna är färdiga, ta ut ur ugnen och ringla över dressing. Pressa ur vitlöksklyftorna ur skalet och servera tillsammans med grönsakerna. Servera omedelbart.
Kalorier: 139kcal
rekommenderade produkter
