För detta citrontårta med blåbär, krämig, söt syrlig lemon curd hälls i en söt skorpa (pâte sucrée på konditorispråk) och toppas med säsongens bär lätt överdragna med aprikossylt. Är inte våren storslagen? Dessa gör också härliga mini citrontårtor.

En skiva citrontårta med blåbär på en vit tallrik med en gaffel.

Om du aldrig har gjort något av Flo Brakers recept, är du i en njutning. Hennes enkla, omfattande anvisningar leder dig aldrig vilse. Och detta recept på blåbärscitrontårta är inget undantag. De fräscha smakerna av citron och bär är som bäst här i hennes lättsammansatta, eleganta tårta.–David Leite

Vanliga frågor om citrontårta med blåbär

Kan jag använda Meyer Lemons istället för vanliga citroner?

Ja, men kom ihåg att Meyer-citroner har en sötare, mer blommig smak än vanliga citroner – så dina slutresultat kan bli sötare och lite mindre syrliga. Ändå är Meyer citroner ett fantastiskt substitut för vanliga citroner i dessertrecept så byt gärna ut dem när du kan hitta dem.

Varför måste skorpan svalna helt innan fyllningen tillsätts?

Om du låter dina skorpor svalna kommer de att förhindra att de blir blöta, särskilt med bakverk av mördegstyp som den här. Denna process är känd som blindbakning, och den förseglar ytan på bottenskorpan så att när den flytande fyllningen tillsätts behåller skorpan sin textur.

Hur man gör mini citrontårtor med blåbär

Tio mini citrontårtor med blåbär på ett vitt fat med citroner i bakgrunden
: Jessie Hagan

Du måste använda små tårtaformar för detta recept, eftersom muffinsformar kan vara svåra att arbeta med. Antalet minitårtor beror på deras storlek. Du kan göra tio 4-tums minitårtor eller cirka tjugo 3-tums mini citronblåbärstårtor med den deg som krävs i receptet.

 1. Dela den syrliga degen bland minitärtformarna, tryck fast den med fingrarna till en jämn tjocklek. Använd baksidan av din kniv och skär av all deg som hänger över sidorna av formarna. Pricka bottnarna med en gaffel. Kyl i 30 minuter.
 2. Klipp cirklar av bakplåtspapper 2 tum större än dina tartelettformar. Klä skalen med bakplåtspapper. Fyll med socker för att tynga ner degen.
 3. Placera mini tartelettformarna på en bakplåt. Grädda skalen vid 350°F (180°C) i 15 till 25 minuter eller tills skalen ser gyllene ut, se färdiga ut och dra ihop sig bara en bit från sidan av pannorna. Ta bort pergamentet och sockret.
 4. Skeda citronfyllningen in i tartelettskalen.
 5. Baka i ytterligare 10 till 15 minuter eller bara tills mitten inte längre vibrerar.
 6. Överföra mini-citrontårtorna i sina formar till ett galler för att svalna helt.
 7. Smörj blåbären, eller valfria bär, i den varma aprikosglasyren. Prick toppen av de avsvalnade mini-citrontårtorna med bären. Ta ut minitårtorna ur formarna och servera.

Variationer av citrontårta

 • Lime tårta: Byt ut citronsaft och citronskal mot limejuice och skal. Blåbär
 • Bärtopping: Citron och blåbär är en klassisk kombination. Men om du älskar bär som jag gör, gå vild. Prova björnbär, hallon och skivade jordgubbar.

Citrontårta med blåbär

En skiva citrontårta med blåbär på en vit tallrik med en gaffel.

Till denna citrontårta med blåbär hälls krämig, sötsyrlig lemon curd i en söt skorpa (pâte sucrée på konditorispråk) och toppas med säsongens bär lätt överdragna med aprikossylt. Är inte våren storslagen?

Flo Braker

Prep 30 min

laga mat 1 hr 30 min

Total 2 timmar

Baka tårtan

 • Minst 15 minuter innan du bakar din tårta, förvärm ugnen till 375°F (190°C) och justera ugnsgallret till den nedre tredjedelen av ugnen.

 • Häll fyllningen i det delvis gräddade och avsvalnade tårtskalet. Grädda i 16 till 18 minuter, eller tills skorpan är gyllene och fyllningen stelnat. (Fyllningen börjar bubbla mot slutet av gräddningen.) Placera tårtformen på ett galler för att svalna i 10 minuter.

 • Placera försiktigt tärtformen på en smalare upphöjd yta (som en bred plåtburk), så att botten av tärtformen stöds och metallkanten kan glida av. Kyl till rumstemperatur.

Förbered bärgarneringen

 • Värm aprikossylten bara tills den smält men inte bubblig het, cirka 30 sekunder. Häll i en medelstor blandningsskål. Häll blåbären i de varma konserverna och rör försiktigt med en gummispatel kort för att täcka de flesta av dem. Bred ut över tårtan, lämna en 3-tums mittdel av citronfyllning utan lock. Servera samma dag för bästa smak.

Servering: 1serveringKalorier: 317kcal (16 %)Kolhydrater: 44g (15 %)Protein: 4g (8%)Fett: 15g (23 %)Mättat fett: 6g (38 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 6gTransfett: 1gKolesterol: 62mg (21 %)Natrium: 143mg (6 %)Kalium: 95mg (3%)Fiber: 2g (8%)Socker: 26g (29 %)Vitamin A: 279IU (6 %)C-vitamin: 9mg (11 %)Kalcium: 20mg (2 %)Järn: 1mg (6 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 5 april 2003

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply