Citrussojakycklingspett tar en timme att förbereda men smakar som om de har tagit mycket längre tid. Jordnötssmör kliver in för att göra det tunga lyftet, medan saftiga kycklinglår förblir saftiga och fulla av smak. Pirrig, lite kryddig och täckt med vitlök och soja, vad ska man inte älska?

Anpassad från Carrie Morey | Heta små kvällsmat | Harper Horizon, 2021

För att spara tid på vardagskvällarna hoppar denna jordnötssås över de traditionella stegen att rosta och krossa jordnötterna och använder istället jordnötssmör. Du behöver egentligen inte en sida för den här rätten för med alla tillbehör för pålägg gör den en hel tallrik. Ändå gör jag aldrig nog av det – mina barn vill alltid ha mer.–Carrie Morey

Vanliga frågor om citrussojakycklingspett

Varför måste jag förblöta träspetten?

Trä- och bambuspett brinner lätt, särskilt över en het grill. Genom att blötlägga dem hindrar det dem från att fatta eld.

Vad kan jag göra med extra jordnötssås?

Detta recept kan göra mer jordnötssås än du behöver för en måltid, men det betyder bara fler möjligheter! Kasta med varma sobanudlar eller linguine, servera med ångad broccoli, eller ringla den över friterad tofu.

Vid vilken temperatur är det säkert att servera och äta kyckling?

Det magiska talet är 71°C. Vid den temperaturen dödas alla bakterier. Det är också samma för alla fjädrar.

Till kycklingspetten av citrussoja

Gör kycklingspetten av citrussoja

  • I en stor återförslutbar plastpåse, kombinera vitlök, ingefära, citrongräs, fisksås, sojasås, limeskal och limejuice.

  • Skär kycklingen i remsor eller tärningar, cirka 2 cm breda. Oroa dig inte om några av bitarna är oregelbundna i storlek. Lägg till kycklingen i påsen och massera in för att täcka ordentligt. Kyl i 30 till 60 minuter, vänd var 15:e minut.

Gör jordnötssåsen

  • Medan kycklingen marineras, i skålen på en matberedare försedd med stålbladet, kombinera jordnötssmör, ananas, sojasås, vatten, fisksås, hoisinsås, schalottenlök, ingefära, chili-vitlökssås, limeskal och limejuice. Pulsera tills det är blandat och slätt.
  • Förvärm en grill till 450°F (232°C). Gnid försiktigt grillgallren med en pappershandduk indränkt i vegetabilisk olja. Alternativt, förvärm en grillpanna på spishällen tills den är väldigt varm.
  • När kycklingen är klar med marineringen, trä bitarna på spett. Grilla tills kycklingens innertemperatur når 165°F (74°C), 4 till 5 minuter per sida.

Att tjäna

  • Ordna spett över ris eller sallad och toppa med hackade jordnötter, salladslök, koriander, basilika, mynta och rödlök, efter önskemål. Ringla över jordnötssås och servera. (Alternativt, lägg pålägg och jordnötssås i separata små skålar för att passera.)

Servering: 1 serveringKalorier: 594 kcalKolhydrater: 26 gProtein: 57 gFett: 31 gMättat fett: 7 gFleromättat fett: 8 gEnkelomättat fett: 14 gTransfett: 1 gKolesterol: 216 mgNatrium: 2047 mgKalium: 1056 mgFiber: 5 gSocker: 11 gVitamin A: 99 IUC-vitamin: 31 mgKalcium: 78 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Carrie Morey. Foto © 2021 Angie Mosier. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa kycklingspett med citrussoja och jordnötssås var läckra. Jag kan se varför dessa skulle vara bra för barn som anges i huvudnoten eftersom de inte var för kryddiga och inte heller såsen. Att använda ananasen i såsen var lysande då det gav en fin sötma med ananassmaken utan att bli övermäktig.

Jag har gjort kycklingspett med jordnötssås i flera år men aldrig med lårkött och alltid använt kokosmjölk i min jordnötssås så ananasen var en trevlig omväxling. Även om låren ger en god smak så var det inte det lättaste att spett. Jag använde 5 stora frigående kycklinglår men när jag väl började skiva dem i strimlor så slutade några bara som små bitar på grund av den oregelbundna formen på mina lår.

Jag föredrar bröst eftersom du kan få den perfekta uniformsremsan. Jag tyckte att marinaden var lite salt även om jag använde sojasås med låg natriumhalt så jag serverade spetten med limeklyftor. Jag skulle göra det här igen men skulle lägga till fint tärnad röd chili eller lite Sriracha till min jordnötssås bara för att ge den lite kick.

Dessa kycklingspett i citrussoja var ett snabbt och smaskigt middagsval. Full av smak utan att behöva marinera i timmar. Det är också super barnvänligt. Jag skulle definitivt göra det igen, men jag kanske justerar det lite.

Om jag använde lår igen skulle jag inte spett dem, jag skulle bara grilla hela benfria lår utan skinn. De är svåra att skära i enhetliga bitar så även om några av mina bitar var 1 tum tjocka och några tum långa, var några 1/2 tjocka och ett par tum långa. Det verkade inte göra så stor skillnad i matlagningen, de var bara lite konstiga att spett. Om jag ville använda spetten skulle jag kanske prova det med bröst istället.

Den här rätten är fullproppad med läckra smaker! Jordnötssåsen är att dö för – min dotter och jag höll på att doppa i den bara på egen hand; receptet gjorde ganska mycket så jag kokade lite änglahårspasta och använde en del av såsen för att göra en pastasallad. Jag kunde använda samma pålägg: jordnötter, koriander och salladslök till både kycklingen och pastan. Vi älskar chili crunch så vi prickade hela måltiden med det också. Jag serverade den även med broccolislaw.

Jag kan antingen skära köttet i bitar nästa gång för att göra det lättare eller använda kycklingbröst som är lättare att skära i enhetliga strimlor. Jag älskade utseendet, aromen och smaken av alla komponenterna – definitivt en keeper!

Citrus soja kycklingspetten var läckra, även om jag använde kycklingbröst, var kycklingen smakrik och fuktig. Det var en trevlig måltid med ris och ångad broccoli.

Det här receptet innehåller några stora läckra smaker – jag gillade verkligen att använda citrongräs, det har en så unik smak och är lätt att hitta och använda. Jag blev positivt överraskad över hur lite marinadtid som behövdes för mycket smakrik kyckling. Jag gjorde marinaden och jordnötssåsen i förväg, så receptet var bekvämt och smidigt. Chile vitlökspastan gav jordnötssåsen ett underbart uppsving!

Eftersom det här receptet är lätt att göra i steg och i förväg, om jag gör det igen, kan jag göra mindre spett och servera som förrätt.

Dessa kycklingspett med citrussoja skulle vara bra på egen hand, men när du lägger till den syrliga jordnötssåsen blir rätten fantastisk. Dessutom var det superlätt att dra ihop. Jag gillade att marineringen var i 30 till 60 minuter med flexibilitet. För många gånger har jag velat göra ett recept bara för att hitta att du ska marinera köttet över natten. Inte här. Jag fick en sen start och hade fortfarande rätten på bordet redo att ätas på drygt en timme.

Jag serverade rätten med ris (en genidrag eftersom ris var ett perfekt redskap för den extra såsen!) och behövde fortfarande en tillbehör. Vi hade fyra personer och fyra kycklinglår. Du kan dock enkelt dubbla detta recept och få det att fungera utan sidor. Det är faktiskt ingen dålig idé. Jag ville definitivt ha mer!

Vi njöt verkligen av resultatet av detta recept på kycklingspett med citrussoja. Det var väldigt lätt att göra, och alla ingredienser fungerade tillsammans för att göra en fin marinad och en komplex jordnötssås. Med undantag för citrongräset råkar vi alltid ha alla dessa ingredienser i huset, så detta kan göras ganska snabbt och enkelt, speciellt eftersom vår hörnbutik alltid har citrongräs på lager.

Vi hade färska räkor vårrullar för att starta vår måltid, som jordnötssåsen passade vackert till. Jag serverade kycklingen med kokosris och vit majskolvar. Allt fungerade tillsammans för att göra den typ av måltid du vill komma på hur du kan göra igen någon gång snart.

Wow, den är så full av smak! Även om det ser ut som en lång lista med ingredienser, kan du förbereda båda komponenterna (kyckling och sås) i förväg, så när du väl sitter och äter middag kommer dina rätter att vara klara och allt du behöver göra är att njuta! Jordnötssåsen är briljant gjord med jordnötssmör i en matberedare (ingen röra, inget krångel) men den gör mycket (mer än du kanske behöver).

Nästa gång jag gör detta ska jag göra en dubbel sats av kycklingen för att ha rester över. Vi serverade detta på ris med finskuren sallad, gurka och paprika, lite mynta och koriander med rostade krossade jordnötter som en slags “skålmåltid”.

Jag älskar nya sätt att grilla kyckling (det här hade varit lyckat under broilern också), och det här har massor av goda smaker. En god sommarrätt.

Ursprungligen publicerad 19 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply