Detta Colcannon-recept är den perfekta St. Patrick’s Day-rätten (eller någon annan dag du är sugen på äkta tröstmat)!
Colcannon är en traditionell irländsk maträtt som kombinerar krämig potatismos med sötkål och stekt lök. Det är den ultimata mysiga sidan.
Den här rätten är utmärkt serverad med corned beef eller glaserad honungsskinka.

Vad är Colcannon?
När vi tänker på kålrecept går vi ofta till kålrullar, coleslaw eller stekt kål men detta Colcannon-recept kommer snabbt att bli en favorit!
Colcannon är en traditionell rätt från Irland gjord på stekt kål och lök (eller salladslök eller purjolök) stekt tills det är mjukt och försiktigt vikit till rik och krämig potatismos (jag lägger ibland till lite bacon också).
Man kan använda grönkål istället för kål, men jag föredrar personligen den mjukare och sötare smaken av kål. Colcannon är traditionellt toppad med smält smör – för ska vi vara ärliga, potatismos och smör är en match made in heaven.

Ingredienser
Potatisar – Du behöver en god stärkelsehaltig bakpotatis. Våra favoritalternativ är Russet eller Yukon gold potatis. När de har kokat, mosa dem med mycket smör, lätt eller tung grädde. Även om det inte är traditionellt, kan du också lägga till gräddfil eller färskost efter smak.
Kål – Grönkål blir mör och söt när den steks med smör. Du kan dock ersätta grönkål (ca 1lb) eller savoykål om du föredrar det.
Lök – Stekt lök passar vackert med potatismos. Använd en vit lök eller salladslök, eller prova att använda purjolök till en extra speciell rätt. Purjolök är milt smaksatt och ser ut som extra stor salladslök.
Smör & bacon – Kan något vara bättre?! Jag älskar smaken av bacon, även om det inte är ett traditionellt tillägg. Om jag har det till hands lägger jag till det men om jag inte gör det är det här colcannonreceptet lika gott med bara smör.

Hur man gör Colcannon
För att göra hemlagad colcannon:
- Koka potatisen i en stor kastrull tills den är mjuk och låt den rinna av ordentligt enligt receptet nedan. Mosa potatisen med grädde och smör.
- Mjuka upp lök eller purjolök och kål i en stekpanna.
- Smaka av och smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner kålblandningen i potatismoset och toppa med mycket smör.
Garnera med ett stänk persilja, gräslök och/eller knaperstekt bacon.

Vad man ska göra med överbliven Colcannon
Förvara Colcannon 4 dagar i en lufttät behållare i kylen i en behållare eller övertäckt. För att värma upp den, lägg den på spisen med lite grädde för att behålla konsistensen på potatismoset.
Rester kan användas för att toppa herdepaj eller förvandlas till krispiga potatisbiffar.

Fler favoriter på St. Patrick’s Day
Älskade du detta Colcannon-recept? Var noga med att lämna ett betyg och en kommentar nedan!

Colcannon recept (kål och potatis)
Colcannon kombinerar smakerna av sötkål, stekt lök och krämig potatismos för att skapa en traditionell irländsk maträtt som familjen kommer att älska!
-
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Tillsätt potatisen och låt puttra i 12-15 minuter eller tills gaffeln är mjuk.
-
Medan potatisen kokar, förbered löken eller purjolöken och kålen. Tärna vitlöken i ½-tums bitar eller skiva de vita och ljusgröna delarna av purjolöken tunt och skölj väl. Skär kålen i 1-tums bitar.
-
Smält ¼ kopp smör i en stor stekpanna på medelvärme. Koka löken eller purjolöken och kålen i smöret tills löken är genomskinlig och kålen är mör.
-
När potatisen är kokt, häll av den och lägg tillbaka den i den varma grytan. Mosa potatisen med en potatisstöt, tillsätt ¼ kopp smör efter behov. Krydda med salt och peppar.
-
Vik försiktigt ihop potatismos, kål och lök.
-
Toppa med ytterligare smält smör om så önskas.
-
Vik försiktigt ihop potatismos, vitkål och lök. Toppa med ytterligare smält smör om så önskas och smulad bacon om du använder.
Grönkål kan läggas till kålen eller användas i stället för kål i denna maträtt.
För att lägga till bacon: Vi älskar smaken som bacon ger colcannon, så vi använder det ofta istället för smör för att steka lök/purjolök och kål.
- Om du älskar bacon, koka 4-6 skivor bacon i en panna tills det är knaprigt. Ta bort baconet och ställ åt sidan. Tillsätt 1 msk smör till bacondropparna.
- Koka lök eller purjolök och vitkål i bacondropparna tills löken är genomskinlig och kålen är mör.
- Blanda bacon, kål och lök med potatismos enligt receptet ovan.
Kalorier: 322 | Kolhydrater: 36g | Protein: 7g | Fett: 18g | Mättat fett: 11g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 1g | Kolesterol: 53mg | Natrium: 216mg | Kalium: 870mg | Fiber: 4g | Socker: 3g | Vitamin A: 587IU | C-vitamin: 32mg | Kalcium: 61mg | Järn: 2mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.



