Denna kräftkoka är vårt bästa recept på denna sydstatsklassiker. Tillverkad i Louisiana-stil, den är lätt att göra och perfekt för en bakgårdsfest.

En böld är en riktig händelse, så gör denna måltid när du har gott om tid och massor av vänner att dela den med. Traditionellt skalar gäster de överblivna oätna langusterna så att värdarna kan spara de köttiga svansarna för att förvandlas till andra läckra languster, som étouffées, sallader och pajer. Du kan koka inuti på spisen eller utomhus på en grill eller på en propaneldad brännare.– John Besh

Ett tidningsbord översållat med languster, majs, paprika och potatis - en klassisk languster.

Vanliga frågor om kräftkokning

Hur mycket languster behöver jag?

Tjugo pund languster, aka mudbugs, är vad Chef Besh ber om i detta recept. Det han säger är faktiskt att det är vanligt att tillåta 5 pund per person – det är dubbelt så mycket som krävs i det här receptet. Här känner han sig dock ganska säker att anta att du klarar dig bra med bara tjugo pund, med tanke på överflöd av andra ingredienser – potatis, sockermajs, korv och kronärtskockor – att detta recept lätt kommer att tillfredsställa åtta glupska ätare.

Vad är det bästa sättet att äta languster?

När det gäller hur man äter de hala små sossarna, det är ganska praktisk affär. Om du aldrig har gjort det förut kan det ta lite övning för att få kläm på den gamla snäpp- och vridrörelsen, men du kommer dit. Ha en rulle hushållspapper och några Wet-Naps till hands som du köpt från en lokal snabbmatsbutik. Och ännu mer pappershanddukar.

  • Fyll en mycket, mycket stor kruka med 10 liter vatten, vilket ger gott om plats för alla andra ingredienser. (Eller så kan du använda 2 eller till och med 3 stora kastruller, fördela alla ingredienser jämnt mellan dem.) Koka upp vattnet med koshersalt, kokande kryddor, citroner, cayenne, vitlök, lök, selleri och paprika om du använder och oljan. Sänk värmen och låt sjuda försiktigt i 10 minuter.
  • Tillsätt rökt korv, potatis, majs och kronärtskockor, om du använder det, och fortsätt att sjuda i 15 minuter.

  • Om du använder färska languster, tillsätt kräftorna nu tillsammans med svampen, om du använder. Täck över och låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Stäng av värmen. Om du använder frysta eller redan kokta languster, tillsätt kräftorna nu tillsammans med svampen, om du använder. Täck över och låt sjuda i 15 till 20 minuter.
  • Sila av allt från den kokande vätskan, gärna med ett stort durkslag, vilket gör det lättare att fiska upp alla goda delar (det vill säga langusterna och grönsakerna) från resten. Häll de goda delarna som du silade på ett picknickbord täckt med tidningspapper (helst Times-Picayune). Sedan festa medan du dricker en Abita Amber-öl.

Servering: 1 delKalorier: 1088 kcalKolhydrater: 94 gProtein: 57 gFett: 56 gMättat fett: 17 gFleromättat fett: 8 gEnkelomättat fett: 26 gTransfett: 1 gKolesterol: 307 mgNatrium: 1815 mgKalium: 3156 mgFiber: 13 gSocker: 12 gVitamin A: 1163 IUC-vitamin: 121 mgKalcium: 211 mgJärn: 8 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 John Besh. Foto © 2009 Ditte Isager. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Efter att ha gjort “frogmore stew” eller, som det här receptet kallar det, “crawfish koka” i flera år, var jag exalterad över att prova ett nytt recept. Du kan säga att det här receptet skrevs av en sann New Orleans-kock, eftersom det var mycket kryddigare än min vanliga version, men jag älskade det extra djupet i smaken.

Alla huvudingredienser är desamma, även om vi använde räkor istället för languster. Jag använde mycket mindre räkor per person än receptet kräver, eftersom 20 pund för åtta personer verkade vara mycket. Jag lagade inte detta så länge som det står sedan jag använde räkor; när de efter ca 6 minuter testade klart stängde jag av värmen. Det är fortfarande en av mina favoritmåltider genom tiderna. Nästa gång kanske jag bara måste skära ner på cayennena för några av oss, även om mina föräldrar och man älskade kryddnivån.

Detta är en rolig och helt tillfredsställande upplevelse. Smaksättningarna och aromaterna kom perfekt ihop. Jag halverade ingredienserna eftersom jag bara hade fyra att mata, och istället för 20 kilo languster använde jag 1 1/2 kilo räkor, vilket fungerade bra i proportion till de halverade ingredienserna. Jag höll mig ganska mycket inom de tillagningssteg och tider som anges i receptet, vilket fungerade perfekt.

Jag använde andouillekorv, i linje med ursprunget till detta recept – kocken John Besh är från New Orleans – och värmen den gav var precis tillräckligt för att göra rätten intressant. Jag använde en 12-liters lagergryta, som var lite stor för antalet ingredienser jag hade, och kokade kokningen direkt på spishällen. Jag använde alla ingredienser förutom kronärtskockorna och svampen. Jag lade till en tärnad röd paprika utöver den gröna paprikan, vilket gav rätten lite mer färg.

Ursprungligen publicerad 28 augusti 2012

Source link

Rate this post

Leave a Reply