Denna krispiga kycklingschnitzel med panko är ett medelhavsinspirerat riff på den klassiska tyska friterade kycklingkotletten. Här läggs za’atar till det knapriga pankoöverdraget på kycklingen innan pannstekning. Kycklingen serveras med bakade sötpotatisklyftor och en ljus örtvinägrett.

En krispig kycklingschnitzelkotlett på en tallrik med sötpotatisklyftor och en örtvinägrett

Anpassad från America’s Test Kitchen | Mer Medelhavet | America’s Test Kitchen, 2021

En klassisk österrikisk schnitzel är gjord av kalv- eller fläsk som är smetad och sedan stekt i klarat smör, och rätten är nu utbredd, med modifieringar, i det israeliska köket. Österrikiska och tyska judar tog med rätten till Israel under 1930- och 40-talen, men kalvkött var inte allmänt tillgängligt och fläsk stred mot judiska kostlagar. Kyckling och kalkon var perfekta stand-ins och vad du vanligtvis hittar.

Ofta hittar sesamfrön, nigellafrön eller za’atar sin väg in i beläggningen i israeliska versioner, och de ger tilltalande extra smak och crunch. Vi använder za’atar. Det är vanligt att hitta schnitzel serverad med pommes frites eller chips; för en mycket näringsrik sida i den andan, rostar vi sötpotatisklyftor tills de är vackert stekta på ena sidan och söta och fluffiga i mitten. En vinägrett med dragkedja, örtframåt balanserar denna sötma och gör sidan lika speciell som kotletterna. Vi tycker också om att servera den här rätten med tahinisås.–Amerikas testkök

Vanliga frågor om krispig kycklingschnitzel

Hur uttalas za’atar?

Det verkar som om vad som anses vara det korrekta uttalet beror på vilket område av världen du råkar befinna dig i. En snabb Google-sökning kommer att resultera i uttal som “ZAH-tah”, “za-taar” eller “ZAH ‘taarrrr’ (rulla det r!) och i vissa fall har namnet på denna populära kryddblandning tre stavelser och uttalas za-ah-tjära. För protokollet säger vi ZAH-tar.

Kan jag använda torkade örter istället för färska örter till vinägretten?

För detta recept rekommenderar vi inte ersättningar. Färska örter ger en grön, örtsmak som kan gå förlorad med torkade örter. Färska örter innehåller också naturliga oljor som hjälper till att smaksätta dina rätter – att krossa eller gnugga ihop dina örter hjälper till att frigöra de läckra oljorna. Särskilt i vinägretten vill du att de örtiga smakerna verkligen ska sjunga – men om du inte har tillgång till färska örter och måste ersätta det går det bra. En bra tumregel att komma ihåg är att 1 matsked färska örter är ungefär lika med 1 tesked torkad.

Hur håller jag mina kycklingschnitzelkotletter krispiga?

Om du lägger de kokta kycklingschnitzelkotletterna på ett galler istället för direkt på hushållspapper hjälper det till att hålla dem krispiga medan du tillagar resterande koteletter. Genom att tillåta luft att röra sig under kotletterna förhindras panko-brödsmulorna från att bli blöta.

Crispy Chicken Schnitzel med Panko

En krispig kycklingschnitzelkotlett på en tallrik med sötpotatisklyftor och en örtvinägrett

Även om krispig kycklingschnitzel ofta serveras med pommes frites, sätter detta recept en hälsosam snurr på den tyska klassikern och serverar den med rostade sötpotatisklyftor. En vinägrett med dragkedja, örtframåt balanserar denna sötma och gör sidan lika speciell som kotletterna. Vi tycker också om att servera denna rätt med tahinisås.

Amerikas testkök

Prep 25 min

laga mat 35 min

Total 1 hr

Till kycklingen och potatisen

Gör kycklingen och potatisen

  • Justera ett ugnsgaller till mittläget och förvärm ugnen till 450°F (230°C). Klä en kantad bakplåt med aluminiumfolie.

  • På den förberedda bakplåten, släng potatisen med 1 msk olja och 1/4 tsk salt. Lägg potatisen med skuren sida nedåt i ett jämnt lager på plåten. Rosta tills potatisbottnarna fått bra färg, 20 till 25 minuter. Överför till ett serveringsfat och tält med folie för att hålla värmen.

  • Bred under tiden ut mjölet i en grund form. Vispa ägget lätt i en andra grund form. Kombinera panko och za’atar i en tredje grund form.

    Za’ataren tenderar att lägga sig på botten av pankoblandningen, så se till att blanda ihop det innan du muddrar varje kotlett.

  • Halvera kycklingbrösten horisontellt för att bilda 4 kotletter med jämn tjocklek. Placera 1 kotlett mellan 2 ark plastfolie och slå till 1/4 tum (6 mm) tjocklek. Upprepa med de återstående kotletterna.

  • Torka av kotletterna med hushållspapper och strö över resterande 1/2 tsk salt. Arbeta med 1 kotlett åt gången, muddra i mjölet, doppa i ägget, låt överskottet droppa av, täck sedan med pankoblandningen, tryck försiktigt för att fästa.

  • Klä en andra kantad bakplåt med ett dubbelt lager hushållspapper och ställ in ett galler i den. Värm den återstående 1/2 koppen olja i en 12-tums (30 cm) nonstick-panna på medelhög värme tills den skimrar. Placera 2 kotletter i stekpannan och stek tills de är djupt gyllenbruna, 2 till 3 minuter per sida. Överför kotletterna till gallret på den förberedda bakplåten och upprepa med de återstående 2 kotletterna. Krydda med salt och peppar efter smak.

  • Ringla över potatisen med vinägretten. Servera kycklingkotletterna med potatisen.

Servering: 1delKalorier: 617kcal (31 %)Kolhydrater: 67g (22 %)Protein: 34g (68 %)Fett: 23g (35 %)Mättat fett: 4g (25 %)Fleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 14gTransfett: 1gKolesterol: 119mg (40 %)Natrium: 923mg (40 %)Kalium: 1232mg (35 %)Fiber: 8g (33 %)Socker: 9g (10 %)Vitamin A: 24625IU (493 %)C-vitamin: 11mg (13 %)Kalcium: 191mg (19 %)Järn: 7mg (39 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 10 maj 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply